Още по темата

Според прокуратурата нелегалните износители на медикаменти, разбити преди две седмици, буквално търгуват с живота на българите.

Задържан е лидерът на седемчленна група, която изкупувала и препродавала в чужбина лекарства за онкоболни и деца. Печалбата им била за милиони.

Обвинени лекари няма. Проверяват се 42 лица, 30 аптеки и 3 болници, но не се казва кои. Едната болница е в София, другата - в Северна България, а третата - в Южна България.

„Това е търговия с живота на българските граждани”, заяви Иван Гешов, ръководител на спецпрокуратурата.

Често у нас от пазара изчезват животоспасяващи лекарства.

Разследващите смятат, че трябва да има законодателни промени.

Засега нерегламентираната търговия с лекарства се наказва с глоба от 2 до 5000 лева. Първата разбита у нас престъпна група ще бъде обвинена в пране на пари и данъчни престъпления. 

В схемата за износ на лекарства - сириец, лекари и фармацевти

Извънредна среща при Бойко Борисов, МВР удари мафията с лекарствата

В схемата имало изписани и лекарства по Здравна каса, които но не стигнали до пациентите. Все още се установява дали това са фиктивни или реално болни хора.

Лидерът на групата е българин със сирийски произход. Задържан е за 72 часа.

Той е магистър фармацевт с прекъснати права от 2011 г. заради водено срещу него разследване за ДДС измами. Осъден е за документна измама на 3 години условно. Има две дела срещу него за измама и данъчни престъпления.

Останалите задържани са

освободени под гаранции от 20 до 50 000 лева, а разследващите обещават, че ще има още арести и разбити групи. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК