Още по темата

Нов скандал с корупция във висшето образование. Записи от скрити камери разкриват корупционна схема за записване на чуждестранни студенти и тяхното дипломиране за лекари у нас, показват от "Господари на ефира".

Кадрите са направени през 2015-а година от гръцка студентка. Тя твърди, че е платила 53 хиляди евро, за да учи медицина у нас. Парите дала на две фирми – една от гръцка страна и една от българска. Двете дружества според нея си разделили сумата.

От българска страна става дума за фирмата "Интерхекс", която преди седмици беше посочена от прокуратурата като част от организирана престъпна група за фиктивен прием на чужди студенти у нас. За тартор на тази група е сочен бившият ректор на МУ в София – Ваньо Митев.  Според видеата същата схема работила и в Медицинския университет  в Пловдив. В тях доктор Анастас Циканделов е записан да казва, че изпитите са между 500 и 800 евро в Пловдив. За София са с около 200 евро отгоре. Държавният изпит в Пловдив е 1000-1200 евро.

Циканделов е представител на фирма „Интерхекс”. Сега твърди, че видеозаписите са манипулирани. А таксите, за които говори, били за подготовка на студенти.

Гръцката студентка, за която се говори в записа, била насочена към пловдивския Медицински университет. 

„Неприятно е.

Първото е , че се хвърлят много тежки обвинения срещу МУ-Пловдив. Второто е, че по наша преценка, те изобщо не отговарят на истината”, коментира ректорът д-р Стефан Костянев.

По думите му такъв студент при тях не съществува. Никога не е издавана академична справка за взети изпити, каквато показа доктор Циканделов. 

Според справката обаче студентката е взела цели 35 изпита. Впоследствие се оказва, че тя е фалшива.

А според Циканделов всики пари, платени от гръцката студентка, били върнати.

След разкритията на "Господари на ефира" проверка в пловдивския Медициснки университет показва, че под факултетния номер от справката за гръцката студентка е записан съвсем друг човек, който се обучава редовно.

Шестима в ареста след акцията в Медицинския

След акция направена преди месец от ДАНС, специализираната прокуратура и ГДБОП в Медицински университет – София, бяха обвинени шестима души. Сред тях е и бившият ректор на учебното заведение - Ваньо Митев. Той е сочен като ръководител на организираната престъпна група, осъществявала неправомерния прием на чуждестранни студенти, плащали около 40–50 хиляди евро за “услугата”.