0

Мюсюлмани организираха демонстрации в шест големи града в Индонезия, включително в столицата Джакарта, по време на които бяха подпалени автомобилни гуми и чучело на датския премиер. Протестите бяха във връзка с публикуваните в европейски вестници карикатури на пророка Мохамед.

По-малко от 100 души участваха във всяка от протестните демонстрации, което е малко за индонезийските стандарти, отбелязва АП.

В град Макасар на о. Сулавеси студенти подпалиха автомобилни гуми пред общежитието си. Чучело на Андерс Фог Расмусен беше запалено от десетина демонстранти в град Семаран на о. Ява.

Седмичникът "Глория", който се издава в главния град на о. Ява - Сурабая, поднесе извинения, след като предизвика протестите на местни мюсюлмански групировки, препечатвайки някои от скандалните рисунки.

58% от датчаните смятат, че мюсюлманските лидери в Дания имат основна вина за задълбочаването на конфликта, сочи проучване на института МЕгафон.

22% са на мнение, че в. "Юландс постен", който през септември миналата година публикува карикатурите, е отговорен за разпалването на гнева.

11% пък мислят, че кризата се дължи на правителствата в Близкия изток. Едва 5% търсят причината за конфликта в датското правителство. 82% от датчаните смятат, че имамите възпрепятстват интеграцията на имигрантите, а 6% са на обратното мнение.

Лидерите на мюсюлманското духовенство в Русия осъдиха карикатурите на пророка Мохамед, публикувани в европейски вестници. Президентът на Ислямския културен център на Русия Абдул-Уахед Ниязов определи рисунките като "ислямофобски действия, оскърбяващи и засягащи достойнството на 1,5 милиардната мюсюлманска общност на планетата".

В цивилизованото общество ислямофобията трябва да бъде приравнена с антисемитизма, фашизма и нацизма, изтъкна той.

Ниязов отбеляза, че най-бурна и му може би не съвсем адекватна реакция са предизвикали изображенията в ислямските страни, където САЩ играят ролята на "дестабилизиращ фактор" - в Иран, Ирак, Афганистан, Пакистан, палестинските територии и Сирия.

Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос съобщи снощи, че е разговарял по телефона с датския си колега Пер Стиг Мьолер и с иранския външен министър Манушер Мотаки, за да се опита да намери решение на кризата.

Датският външен министър изрази желанието на Дания да участва във всички дейности на "Алианса на цивилизациите", заяви Моратинос на кратка пресконференция с йорданския си колега Абдул Илах Хатиб.

"Алиансът на цивилизациите" е проект на Испания и Турция под патронажа на ООН, който цели сближаването на арабо-мюсюлманския свят със Запада. В близко бъдеще ще се състои среща на представители на проекта в Катар.

Моратинос е разговарял и с иранския външен министър, който посочил, че оценява испанската позиция в кризата. Испанският външен министър помолил иранския си колега да положи усилия, за да бъде намалено напрежението, предизвикано от публикуването на карикатурите на пророка Мохамед.

Американският президент Джордж Буш няма никакво намерение да отмени предстоящото си посещение в Пакистан, въпреки протестите на мюсюлманите, съобщи Белият дом.

"Президентът иска да посети Индия и Пакистан. Ние подготвяме посещението, което ще се състои след няколко седмици", посочи говорителят на Белия дом Скот Маклелън. Буш трябва да посети Индия и Пакистан през март, но точната дата още не е обявена.

Главният равин на Дания Бунт Лекснер и един от 12-те лутерански епископи в страната Карстен Нисен излязоха със съвместно изявление, в което призовават за спокойствие в кризата.

"Заплахите и насилието никога не са имали положителен резултат. Единственият начин за създаване на взаимно разбиране и уважение е диалогът", се казва в обръщението на религиозните дейци.

Те призовават Запада и мюсюлманския свят да изградят наново чувството на доверие отвъд националните граници и религиите.

Над 2400 датски граждани до вчера следобед подписаха открито писмо в интернет,

в което се разграничават от публикуването на карикатурите на пророка Мохамед в датски вестник и заявяват, че искат да живеят в мир с мюсюлманския свят.

Инициативата "Една друга Дания" се представя на сайта си Anotherdenmark.org като частна група от граждани с различни религиозни вярвания и политически позиции.

"Като датчанин не нося отговорност за публикациите в обикновен частен датски вестник. Обаче ясно се разграничавам от обидата, която "Юландс постен" нанесе на мюсюлманите в цял свят и разбирам искането за извинения от страна на вестника.

Призовавам всички страни в спора да се изразяват и да протестират с чувство на уважение и по мирен начин. Нападенията и заплахите срещу хора и имущество единствено усложняват ситуацията за всички нас", гласи текстът на писмото, публикувано в сайта на датски, английски и арабски.

Миналата седмица "Юландс постен" се извини за това, че е обидил мюсюлманите, но защити решението си да публикува карикатурите, позовавайки се на свободата на словото, припомня Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана

планира да посети някои страни от Близкия изток следващата седмица, за да се опита да успокои гнева на мюсюлманите.

Говорител на Солана заяви, че той ще замине на 13 февруари на четиридневна обиколка в Саудитска Арабия, Египет, Йордания и палестинските територии, за да се опита да оправи отношенията с мюсюлманските правителства. Той ще разговаря и с лидерите на Организацията Ислямска конференция и на Арабската лига.

Посолството на Иран в Прага е поискало извинения от два чешки вестника

- "Днес" и "Хосподарске новини", заради публикуването на сатиричните изображения, съобщи снощи чешката обществена телевизия.

Представители на двете редакции са посочили, че са поместили само някои от карукатурите като илюстрация към статии, посветени на темата за мюсюлманските протести.

Шест от 12-те карикатури на пророка Мохамед са били поместени в египетския вестник "Ал Фагр" на 17 октомври миналата година

без да предизвикат полемика, заяви датският посланик в Египет.

Те са били поместени до статия осъждаща публикуването им в датския вестник "Юландс постен". Датският дипломат обаче подчерта, че това не е предизвикало никакви гневни реакции.

Няколкостотин мюсюлмански младежи са протестирали вчера в азербайджанската столица Баку. Демонстрантите, скандиращи "Аллах е велик", се събрали пред френското посолство, но полицията преградила пътя им на 200 м от мисията.

Малайзийското правителство затвори за неопределено време редакцията на местен вестник, който препечата карикатурите. Властите са отнели разрешителното на "Сарауак трибюн".

Египет забрани разпространяването на най-новите броеве на германските списания "Шпигел" и "Фокус", тъй като в тях са публикувани скандалните изображения.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 4 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 5 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 5 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 5 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 5 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 6 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 6 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 7 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 7 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 8 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 8 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 8 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 8 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 9 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 9 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва