"Капитал дейли": Партиите нямат основание за хвалби
Източник: netinfo
6
Пл ликация в "Монитор" информира, че държавната газова компания „Булгаргаз" води преговори за доставки на газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2", който може да бъде подписан до края на 2013 г. Изпълнителният директор Димитър Гогов уточнил, че преговорите се водят от над две години и половина и към момента „Булгаргаз" и консорциумът, който разработва „Шах Дениз 2", са изяснили 99% от условията по бъдещия договор за доставки.

„Булгаргаз" иска всичките 10 млрд. куб. м, които ще останат свободни извън количествата за Азербайджан и Турция. „Разбира се, не е реалистично да смятаме, че ще успеем да вземем всички 10 млрд. куб. м. Затова говорим за един обем, който да ни позволи да си гарантираме потреблението в България към 2020 г.", обяснява Гогов.

Също "Монитор" пише, че ще има санкция до 15 000 лв. при "търговия с манджи по нета". А на ресторанти и магазини се забранява да изхвърлят храна в кофите за боклук. Промените са задължителни също така за всички обекти, в които се произвеждат хранителни продукти. Това предвиждат допълнения в Закона за храните, които предстои правителството да внесе в парламента.

Не са много коментарите за вчерашния национален референдум в днешните вестници. Поради ранния график на отпечатването им, повечето всекидневници коментират само предварително известната ниска активност на имащите право на глас.

В "24 часа" Юри Велев пише: За избирателната активност, по-ниска, отколкото във всички социологически прогнози, веднага се появи обяснение - лошото време, студа, затрупани пътища... Според мен обяснението много повече е, че горе-долу четирима от всеки пет пълнолетни българи някак си не видяха ясна кауза. Нямаше ясна барикада, която да увлече хората.По-силно включване, отколкото сега, имаше например на референдума в Бургас през февруари 2008 г. гласуваха 28% от избирателите. От онзи вот, 97% бяха против нефтопровода "Бургас-Александруполис". Ясна кауза, близка до ума на всеки в региона.

Сега негласувалите, които са голямо мнозинство, очевидно не са видели нещо, което да ги стресне, трогне, очарова, ядоса, изобщо нещо, което да ги запали.

А в "Труд" Веселин Стойнев отбелязва: Референдумът не успя, защото нямаше условия за доминираща кауза. "Да" и "Не" привлякоха скромно малцинство от избирателите, активният бойкот и пасивното въздържание - огромното мнозинство. Големият победител е пасивното въздържание.

Можеше ли във всяка от четирите каузи, всяка със своето ветрило от мотивации, да има по един силно доминиращ и в крайна сметка победоносен мотив? Да, при благоприятни условия. Дали ако имахме режим на тока, каузата "Да" нямаше да надделее? Или ако точно преди референдума бе станала ядрена авария - нямаше ли каузата "не" да цака всички останали? Или ако имахме избори едновременно с референдума - нямаше ли "да"-то да е силен вот за нова власт? Или ако управляващите бяха станали толкова непопулярни -- нямаше ли един тотален бойкот да ги накаже?

В печата няма обяснение за снощното объркване на ефирните телевизии, които уж трябваше да предават пресконференции на четирите инициативни комитета, агитирали с "да" и с "не" за въпроса на референдума, но бяха приндин да се занимават главно с пресконференциите на партийни ръководства.

Сайтът dnevnik.bg описва пресконференцията на БСП в нарочно оформения неин пресцентър в НДК, където за инициативни комитети изобщо не стана дума, и накрая пише:

"Преди началото на пресконференцията в залата влезе предишният президент Георги Първанов, Станишев го покани на трибуната, макар че нямаше подготвена табелка с името му. На последния ред в зала 3 на НДК  словото на Станишев изслушаха  председателят на ДПС Лютви Местан и заместничката му Филиз Хюсменова..."

Вестник "Капитал дейли" пише: "Видя, че участието е слабо, а политическите партии нямат основание за хвалби. Така единственото, което ще се случи като резултат, е едно гласуване в парламента. Слаб ефект за мероприятие, струващо на бюджета 14 млн. лв. Без победители.

Малко преди края на гласуването в референдума за ядрената енергетика БСП, "Атака" и ВМРО - инициатори на допитването, бяха без основание за радост. Стартирали инициативата в началото на лятото на 2012 г. с подписка от 770 000 души, в неделя те получиха близък до нея резултат, измерен в избиратели.

За повече от половин година по-голямата част от опозицията не успя да прибави подкрепа за тезата си в полза на строителството на АЕЦ "Белене". В края на деня в неделя сред социалистите вече се чуваха коментари, че прекалената политизация на кампанията им е изиграла лоша шега, но само дни по-рано те се опитваха да представят гласуването като за и против управлението на ГЕРБ и правеха сметки с колко ще се увеличат процентите им на изборите през юли.

Най-вероятно в партията БСП ще започне вътрешни спорове кой с колко е допринесъл за допитването и няма да е изненада, ако лошите резултати в някои структури се отразят на подреждането на депутатските листи..."

Също "Капитал дейли" съобщава, че от началото на годината данъчните предлагат в специален интернет портал (http://nraapp01.nra.bg/targove/) всички вещи и имоти, които са били отнети в полза на държавата, без значение дали за неплатени данъци или при неуспешен опит за контрабанда.

Всички оферти на данъчните са описани в подробности, посочена е и цена. Ако искате да купите нещо, ще трябва да се явите на търг, датите също са обявени, а по електронен път от сайта можете да внесете и задължителния депозит, който е 20% от началната цена. И преди това данъчните публикуваха в интернет съобщенията за публична продан, но новият портал е устроен като онлайн магазин, има система за търсене по специфични продукти и ключови думи.

"Сега" съобщава, че българите масово не знаят, че като европейски граждани могат да заведат онлайн дело срещу фирма в друга страна от ЕС, ако тя им е продала некачествена стока или се е изложила с предоставянето на услуга. "Има две европейски процедури за защита на потребителски права - Европейска заповед за плащане и завеждане на иск с малък материален интерес, но много малко хора ги познават", съобщил шефът на Асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов.

Самото съдебно производство може да бъде стартирано чрез онлайн платформата e-justice (електронно правосъдие) на адрес e-justice.europa.eu. 

Вдигат стипендиите на гимназистите, обявява днес в. "Стандарт". Учениците от гимназиите вече ще могат да получават стипендии от 21 до 50 лв., гласи проект за наредба на просветното министерство. Досега те бяха около 21 лева. Право на месечна стипендия имат не само българчета, а и деца от ЕС, които учат в наши училища. Освен за отличен успех, децата могат да получават пари и за "подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането".

Връщат ДДС за леки коли със задна дата, съобщава "Монитор". Фирмите, които са купили леки коли преди години, но не са се възползвали от правото си на данъчен кредит, ще могат да го направят сега. Компаниите ще могат да си възстановят ДДС, ако са променили предназначението на автомобилите и те вече се използват за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, рент-а-кар, куриерски услуги и за учебните коли. Не трябва да са минали и повече от 5 години от покупката на автомобила. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС, публикувани на сайта на Министерството на финансите.

В "Новинар" Манол Нейков от фирмата "Екоравновесие" предупреждава, че гладни кучета от ромския квартал „Факултета" прииждат към столицата.

През 2012 г. в София са били заловени 4987 кучета. От тях 4381 са кастрирани.

"В основната ни база в приюта в село Сеславци, който може би е най-големият кастрационен център в България, а защо не и на Балканите, са кастрирани 3429. Част от заловените кучета са предоставени на приюта в Горни Богров, който се стопанисва от фондация "Ани Маларескю". При тях са кастрирани 633 кучета, заловени от нас. В немския кастрационен център са доставени 84 кучета, в център "Илинден" са обработени 61 кучета.

Фондация "Четири лапи" се включи в една кампания на столична община и септември и октомври месец работиха на територията на район Панчарево. Те си имат екип за залавяне и мобилна клиника за кастрация и в този район са кастрирани 174 кучета. Половината от кастрираните кучета са женски, с което е предотвратено появата на популация от около 10 000 кутрета, съобщава Нейков.

И доблавя, че през март ще започне новата кампания за кастрация на бездомни кучета.
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 23 минути

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 37 минути

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 1 час

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 2 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 2 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 2 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 2 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 3 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 3 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 4 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 4 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 5 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 5 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 5 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 5 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 6 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва