"Сега": Правителството има план да затвори границата с Турция
Български вестници   
Източник: Vesti.bg
19

"Сега" цитира министъра на отбраната Ангел Найденов, защото от думите му се разбирало, че правителството има план да затвори границата с Турция, ако към страната се насочи бежанска вълна, с която институциите не могат да се справят.

В голямо интервю за "Труд" президентът Росен Плевнелиев упреква сегашните управляващи, че мерят с двоен аршин: "Когато по време на февруарските протести отидох на протеста, поканих протестиращите в президентството, изпратих исканията им на всички институции - тогава бях независимият президент. Сега, когато има втора вълна от протести и аз не правя разлика между протестиращи и контрапротестиращи, а се опитвам да адресирам всяко смислено послание, като го покажа на институциите и кажа: нацията има проблем, моля ви, обърнете внимание... Не смятам, че правя нещо друго. Този път обаче, управляващите стартираха вълна от действия срещу мен, въпреки че не правя нищо по-различно от това, което правех и през март."

Плевнелиев напомня, че в инициативата "Диалогът с гражданите" са присъствали привърженици на различни политически партии, и протестиращи, и контрапротестиращи. "И за мен чудото се случи. А то беше, че в рамките на един нормален граждански диалог и в рамките на една много честна и открита позиция на всеки един от тях, те казаха своите идеи, мнения и въпроси и бяха чути, цялата нация ги чу. И аз вярвам, че това е още едно доказателство, че нямам друг план в главата си освен да бъда президент на всички българи, който помага техният глас да бъде чут и институциите да работят за решаване на техните проблеми", казва държавният глава.

В публикация в "Класа" се твърди, че в момента у нас има глад за айти специалисти. Секторът не е засегнат от криза, за него не съществува проблемът "безработица". Перспективата пред компаниите в бранша била повече от оптимистична - среден растеж от 10% всяка година и капацитет за излизане на пазарите с все повече иновативни продукти. Стига обаче да не подлее вода все по-осезателната липса на квалифицирани специалисти.

Според в. "Стандарт" до дни предстоят нови арести за проекта "АЕЦ Белене". Вестникът цитира лица, запознати с разследването за изплатените 14 млн. евро, дадени за строителен надзор и консултации на замразения проект. Не е ясно дали само с разпит ще мине енергийният бос Богомил Манчев, чиято фирма "Риск инженеринг" е получавала пари от държавата заедно с консултанта "Уорли Парсънс".

Също според "Стандарт" нова държавна инвестиционна банка ще помага на кметовете да усвояват по-бързо европарите и да получават обратно възможно най-бързо направените от общините инвестиции. Това станало ясно на среща на вицепремиера Даниела Бобева с представители на туристическия бранш, обясниха хотелиери.

В интервю за "Труд" Ролф Шлотерер, създателят на  БОРКОР (Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност),  казва, че центърът изнервя някои кръгове в България. Анонимно се разпространява информация, че БОРКОР е закрит от правителството. "Никой от нас не е уволнен. На мен ми обясниха, че информацията за закриването е в резултат на недоразумение от страна на журналисти. Какво да се прави, ние свикнахме да чуваме за себе си небивали неща. Обществеността като че ли така и не разбра какво е БОРКОР. Това е проект, уникален за България, без аналог в света. Изработваме високотехнологичен инструмент от ноу-хау, хардуер и софтуер, с който разработваме мерки срещу корупцията, след като сме разкрили слабите места, където тя вирее. Като автор на проекта аз имам споразумение с българското правителство да остана тук в страната и да се погрижа той да бъде изпълнен докрай. За тази цел правителството създаде институция.  Ръководител на Центъра е бившият депутат от СДС и кмет на Русе Елеонора Николова.

"24 часа" пише, че само един от общо 60 екипа на КАТ не взема подкупи от шофьори. Единствената честна смяна обаче работи за тайно разследване на МВР и има за задача да уличи колегите си. Това разкрила дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, докато наблюдавала в продължение на два месеца и половина униформените служители на контролните пунктове около София в операция "Палките 2". Тези и още шокиращи данни скоро ще излязат наяве в съда при началото на процеса срещу 17 уличени в корупция пътни полицаи през есента на 2011 г0.

"Монитор" съобщава, че външно министерство е спечелило близо 1,3 млн. лв. за 2012 г., давайки под наем 106 имота. Дипломатите стопанисват над 200 имота в около 70 държави, като малко над половината от тях се дават под наем, а с най-ненужните се разделят след решения на правителството. В момента се продават 3 дипломатически имота - някогашното посолство в Судан и два апартамента - в Мексико и в Мюнхен,

"Капитал дейли" съобщава, че години след като "Бургаски корабостроителници" почти спря работа и огромният му терен бе предлаган активно на купувачи, контролираното от хазартния бос Васил Божков дружество ще стане турска собственост, а хазартният бос ще се раздели с поредна своя компания. Неназованият купувач ще плати 120 млн. евро за 700 дка земя и сгради в индустриалната зона на южния бряг на Бургас

"Сега" информира, че в София всяко второ заявление за спряно парно отопление е фалшиво. Това твърдят от Асоциацията на дружествата за дялово разпределение в навечерието на новия отоплителен сезон. От 4000 заявления за нулево потребление 2000 не са били спазени, което означава, че половината абонати са излъгали. Когато някой ползва, а не плаща за парно, ощетява съседите си - неговото потребление се разпределя в сметките на останалите домакинства. Така в студените месеци добросъвестните плащат особено големи сметки заради некоректните, които са заявили, че ще са изключили радиаторите, а пускат вентилите или прикачват уж свалени радиатори.

"Монитор" твърди, че "Дунав мост 2" вече съживява Видин. Ръст на румънските фирми във Видин отбелязват от градската управа. Компаниите са за малък бизнес, предимно свързан с търговия. В много отношение за северните ни съседи най-бедният град в ЕС е много по-изгоден, а цените за всички дейности са значително по-ниски. Около 20 на сто е ръстът на гостите от съседния бряг, които си пазаруват в града, а също така ходят на заведение, отсядат за уикенд в някой от добрите хотели в града. Вече е регистрирано и първото сватбено тържество в крепостта "Баба Вида". Видинските фирми присъстват на румънския пазар основно със строителни материали. Продължава износът на хранителни стоки към Румъния,  предимно на сладкарски изделия. Напоследък съседите са започнали да купуват дори наши стоки от леката промишленост.

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 3 минути

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 12 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°