Още по темата

Паста, изтънчени сирена, пица, може би доматена супа и до тук с познанията ни за италианската кухня. А тя е толкова богата и разточителна, че може да ни предложи много повече.

Панакота с горгонзола и круши

150 мл животинска сметана
150 г сирене „Горгонзола“
1/2 ч. л. желатин
черен пипер на вкус за сервиране:
1 круша
20 г краве масло
20 мл бренди
3 с. л. кафява захар „Демерара“ за ореховата бисквита:
60 г брашно
50 г орехови ядки
50 г краве масло (меко)
1 белтък
1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Сметаната се загрява и в нея се пуска надробеното сирене. Разбърква се, докато се получи еднородна смес.

Желатинът се накисва в 20 мл студена вода и когато набъбне, се загрява на водна баня или в микровълнова фурна.

Налива се в сметаната с горгонзола, разбърква се и се овкусява с черен пипер.

Кремът се разлива в стъклени чаши, оставя се да се охлади и се прибира в хладилник.

Белтъкът за бисквитата се разбива леко. Брашното се разбърква с мекото масло и солта.

Сипва се белтъкът и се бърка до хомогенна смес. Готовото тесто се оставя да стегне в хладилник за 30 минути. Ореховите ядки се накълцват.

От охладеното тесто се оформя тънък слой върху силиконов килим или хартия за печене. Поръсва се с накълцаните ядки.

Бисквитата се пече 10 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, докато стане светлокафява, времето за печене зависи от дебелината на бисквитата. Изважда се, оставя се да изстине и се начупва на парчета.

Крушата се бели и се почиства от семките, реже се на малки кубчета и се запържва в маслото за 2–3 минути.

Налива се брендито, фламбира се и се поръсва със захарта. Готви се, докато течността леко се сгъсти. Оставя се, да се охлади.

Панакотата се сервира с крушите и парчета бисквита.

Източник: Thinkstock/Guliver

Класически италиански кюфтенца

1 ч. ч. бял хляб
1/2 ч. ч. лук
400 г телешка кайма
100 г свинска кайма
1 яйце
1/4 ч. ч. пресен магданоз
2 скилидки чесън
1/4 ч. ч. сирене „Пармезан“
3/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
1 1/2 с. л. зехтинза соса:
1 ч. л. зехтин
3/4 ч. ч. лук
2 скилидки чесън
700 г доматен сос
1/4 ч. ч. вода
1 ч. л. лют червен пипер
3 ч. л. сухи подправки (магданоз, босилек, мащерка, риган)
1 ч. л. сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Хлябът се накъсва на малки парченца, като преди това кората се отстранява. Смесва се с настъргания лук и се разбърква добре, за да може сокът от лука да попие в хляба. Добавете всички останали продукти за кюфтенцата (без зехтина) и разбъркайте добре с ръце.

От сместа оформете средно големи кюфтенца. В тиган с незалепващо покритие, на умерен огън загрейте 1 1/2 ч. л. зехтин. Изпържете кюфтенцата в зехтина, докато покафенеят от всички страни - за около 5 минути.

Когато кюфтенцата покафенеят, но още не са напълно готови, внимателно ги прехвърлете в чиния. Загрейте 1 с. л. зехтин в тигана и задушете наситнените лук и чесън за 2-3 минути, докато станат прозрачни. Добавете останалите продукти за соса и оставете сместа да кипне. След това намалете температурата и гответе соса на умерен огън.

Внимателно върнете кюфтенцата обратно в тигана и ги гответе около 10 минути, като ги обръщате и ги разбърквате периодично. Подправете ястието със сол и черен пипер на вкус.

3 рецепти за паста, които може да приготвите за 20 мин

5 ястия, които трябва да се научите да готвите преди 30

Източник: Thinkstock/Guliver

Неаполитански хляб „Казатиело”

500 г брашно
100 г свинска мас
1 ч. л. суха мая
200 мл вода
100 г сирене „Пармезан”
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкусза плънката:
300 г сирене „Скаморца”
200 г италиански салам
5 яйца
1 ч. л. чубрица

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със сол, черен пипер, сухата мая и захарта. Прави се кладенче, в което се изсипват разтопената мас, водата и настърганият пармезан. Замесва се тесто, което се оставя да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение. След това се оформя на правоъгълник с дебелина 1 см, като малка топка от него се заделя за декорация.

Плънката се приготвя като се смесват нарязаните на кубчета сирене и колбас, поръсват се с чубрицата и се разпределят върху тестото. Завива се руло.

Слага се във форма за кейк с махащо се дъно и дупка по средата и се оставя да втаса. Добре измитите яйца се поставят върху тестото, притискат се надолу и върху тях се правят кръстчета от заделеното тесто.

Пече се на 180 градуса за 1 час, охлажда се леко, изважда се от формата и се сервира.

Вкусна пилешка яхния със зеленчуци

Питателен обяд за 3,5 лв. на порция

Източник: Thinkstock/Guliver

Терин от кайма

300 г свинска плешка
700 г телешки врат
3 скилидки чесън
100 мл червено сухо вино
1 яйце
4 филии бял хляб за тостер
200 мл прясно мляко
100 г зелени маслини (без костилки)
150 г сирене “Проволоне” (пармезан или твърд кашкавал)
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух босилек
250 г печурки
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус за гарниране:
800 г картофи
800 г домати
2 скилидки чесън
1 с. л. зехтин
1 щипка захар
зехтин за поливане
сол и черен пипер на вкус  

Начин на приготвяне:

Двата вида месо се смилат наедро. Към получената кайма се чуква яйцето и се добавят нарязаните на шайби маслини.

Хлябът се накисва в прясното мляко. Щом се напои, се слага при месото и се подправя с босилека и ригана. Прибавя се наситненият чесън и се настъргва сиренето.

Печурките се обелват и заедно с пънчетата се нарязват наситно. Запържват се до златисто в зехтина и се слагат при другите продукти. Разбърква се, сипва се виното и отново се меси до хомогенизиране на каймата. Овкусява се със сол и черен пипер.

Във форма за терин се слага намокрена пергаментова хартия, разпределя се сместа и формата се покрива с алуминиево фолио. Теринът се пече за 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Фолиото се отстранява и ястието се допича за 15 минути на 220 градуса с вентилатор.

Доматите се настъргват. Чесънът се наситнява и се запържва закратко в зехтина. Сипват се доматите, сол, черен пипер и щипка захар. Оставя се на бавен огън за 15 минути, за да може сосът да се сгъсти. Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват с вилица. Овкусяват се със сол и зехтин.

Когато месото стане готово, се охлажда леко и се нарязва на филии. Слагат се по две в порция, гарнират се с картофи и се заливат със соса.

Източник: Thinkstock/Guliver

Караньоли (пържени италиански сладки)

370 г брашно
100 г захар
30 г краве масло (със стайна температура)
30 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. зехтин
1/2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
1 ванилия
олио за пържене
мед за сервиране

Начин на приготвяне:

Захарта, маслото и зехтинът се разбиват. Добавят се яйцата и отново се разбива. Налива се и млякото. Разбива се.

След това се сипват брашното, бакпулверът, солта и ванилията, и се разбърква, докато се получи топка тесто.

Разточва се на кора с дебелина от 0,5 см. Нарязва се на ленти, като всяка от тях се усуква. Ако са прекалено дълги се нарязват на няколко по-къси парчета.

Пържат се на маслена баня. Още горещи се заливат с меда.

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.