Още по темата

Опитът за преврат в Турция е пресечен, заяви говорителят на националното разузнаване (МИТ) Нух Йълмаз, цитиран от ТАСС.

Десетки военни, участвали в преврата, сдават оръжието си на полицията на площад Таксим в Истанбул.

Това съобщиха очевидци, цитирани от агенциите.

Реджеп Ердоган е все още президент и главнокомандващ и обеща заговорниците да платят най-висока цена за действията си. Той кацна на летище "Ататюрк" заедно със своя зет.

Всичко ще приключи до сутринта,

увери той по телевизия "Ен Ти Ви" и добави, че опитът за преврат бил извършен от група военнослужещи от Военновъздушните сили.

Според говорителя специалните служби са задържали 13 души във военни униформи, които се опитвали да проникнат в президентския дворец в Анкара.

Началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили, за когото по-рано бе съобщено, че е взет за заложник, продължава да изпълнява задълженията си, каза още Нух Йълмаз.

"Той изпълнява своите задължение и благодарение на това успяхме да предотвратим опит за преврат", добави говорителят на МИТ.

По-рано губернаторът на Истанбул Васип Шахин съобщи, че опитът за преврат в града е пресечен, а в Истанбул се прехвърлят допълнителни военни формирования.

Неговото изявление бе предадено по телевизия "Ен Ти Ви".

Шахин заяви, че при необходимост в града могат да бъдат въведени танкове.

В същото време служители на истанбулската полиция задържаха четирима военнослужещи, опитали се да извършат преврат, съобщи Анадолската агенция.

Те се опитвали да завземат сградата на държавната телевизия в града. Изданието уточнява и званието на единия от задържаните, който е полковник.

Командващият спецчастите на турската армия ген. Зекайи Аксакалъ съобщи пред телевизия "Ен Ти Ви", че превратът е бил подкрепен от неголяма част от военните и скоро нещата ще бъдат върнати под контрол.

В същото време и в Истанбул, и в Анкара по улиците са излезли стотици хора, но турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че ситуацията в страната "до голяма степен е под контрол", след опита на военни да свалят правителството.