Още по темата

Депутати от различни парламентарни групи коментират предпазливо предприетото от редица държави експулсиране на руски дипломати, като отговор на отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания. Според Кристиян Вигенин от БСП става дума за дипломатическа криза, дори дипломатическа война. Волен Сидеров от Обединени патриоти поиска свикване на коалиционен съвет и повече информация. 

Борисов отзова за консултации посланика ни в Русия

Правилно ли реагира България на случая „Скрипал“

Премиерът полага максимални усилия да се изяснят всички факти и тогава правителството да вземе съответното решение по отношение на Русия. Това каза зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти.

Той подчерта, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави, защото това е гаранция за нашия просперитет, успех, за защитата на суверенитета и националната сигурност на страната.
Солидарността към Великобритания беше ясно изразена на Съвета, на който присъства и Бойко Борисов, добави Цветан Цветанов.

ЕС отзовава за консултации посланика си в Русия

Кои държави гонят руски дипломати

Ето как Лондон убедил света, че Русия е виновна

БСП настоя премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да даде информация

за причините да извика за консултации посланика на България в Москва.

От БСП настояват още Борисов да запознае депутатите с позицията на България по "развиващата се дипломатическа криза". Готови сме това да стане и на закрито заседание, заяви депутатът от БСП Кристиян Вигенин.

Връщането в страната на посланик е сравнително мека позиция, обясни той и припомни, че през 2017 г. правителството извикало за консултации посланика на България в Турция Надежда Нейнски. А днес виждаме, че отношенията са различни между България и Турция, отбилза Вигенин.

Герджиков: Взели сме мерки срещу опитите за намеса на Турция

Вигенин определи ситуацията с отзоваването на европейски посланици от Русия и реципрочните действия като дипломатическа криза, дори дипломатическа война, която наподобява периода на Студената война. Това е повод всяка една политическа сила в България внимателно да се замисли какво се случва всъщност, коментира той.

"Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, защото в последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия на външния министър, на министър-председателя. Това в такава ситуация създава и рискове за страната. Когато се заеме една позиция, тя трябва да се отстоява", смята Вигенин.

Към този момент не сме видели убедителни доказателства, да не кажа изобщо доказателства, че Русия е замесена пряко в случая Скрипал, заяви той. Ако такива доказателства бъдат предоставени, бихме могли да проявим известно разбиране към това, което се случва, допълни депутатът от БСП.

Необходимо е да направим коалиционен съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, на който да се представи пълноценна информация

за всички мнения, на всички позиции на всички държави в Европа, за да можем да вземем правилно решение,  заяви съпредседателят на Обединените патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров пред журналисти в кулоарите на НС.

„Според мен това беше създадено, за да дискредитира Путин за изборите. Виждаме ескалация на напрежение точно, защото не се случи. „Скрипал“ не изигра своята роля. Смятам, че случаят изигра положителна роля, т.е. сплоти руските избиратели, вместо обратното“, каза Сидеров. Според него сега виждаме едно истеризиране и натиск върху отделни държави в Европа да започват дипломатическа война с Русия.

„До момента водим балансирана политика, за което поздравявам министър-председателя. Не ме интересува кой какво ще каже, че го хваля или не, но това е правилната политика. В този случай България трябва изключително прецизно да поддържа баланса, т.е. не трябва да се бърза. Не трябва да се правят дипломатически ходове – отзоваване на посланици и прочее, в никакъв случай. Знам, че има натиск отвън, но да не правим резки движения, този случай не е изяснен докрай, няма конкр етни, ясни и твърди доказателства за ролята на Русия в него и по този повод ние не сме длъжни да правим резки ходове“, каза още Сидеров.

Вицепремиерът Валери Симеонов, съпредседател на ОП и лидер на НФСБ, в отговор на журналистически въпрос, каза, че той е вицепремиер по икономическите и демографските въпроси и си има други вицепремиери по външна политика, а той няма информация по темата. Мисля, че България има достойна позиция в момента - балансирана“, бе лаконичният му коментар.

Временната позиция към този момент, без доказателства какво точно се е случило, да не предприемаме ходове, според "Воля" е абсолютно правилна, каза лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки. Правилна е позицията да се изчакат доказателствата, допълни той. По думите му в историята са правени много грешки с несправедливо набеждаване.

Ако има доказателства за руско участие в това покушение, трябва да бъдат изтеглени всички наши дипломати от Русия, смята Марешки. Но ако няма, ние не може да си играем на изтегляне, после връщане, допълни той.

В декларация Движение България на гражданите призовава Народното събрание да излезе с декларация за европейска солидарност на България към мерките на ЕС и НАТО в отговор на руските действия. "Липсата на отзоваване на руски дипломати от българското правителство, до този момент, затвърждава България в ролята на троянски кон на Русия и заден двор на Европейския съюз", заявяват от Движението и призовават "Борисов да преодолее страха си от Нинова и проруските партии в парламента и правителството".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.