Още по темата

Турският президент Режеп Тайип Ердоган заяви, че са налице съществени пропуски в разузнаването в навечерието на опита за военен преврат в Турция миналата седмица и че въоръжените сили бързо ще бъдат преструктурирани и ще им бъде влята „свежа кръв“.

Той заяви това в първото си интервю след обявяването на извънредно положение в страната. Пред агенция Ройтерс Ердоган каза, че нов опит за преврат е възможен, но няма да е никак лесно, защото: „Ние сме по-бдителни“.

„Много ясно е, че са налице

съществени пропуски и недостатъци в разузнаването ни,

няма смисъл да се опитваме да го скрием или отричаме. Казах го и на шефа на националното ни разузнаване“, сподели Ердоган от двореца си в Анкара.

Турският президент каза още, че заседанието на Висшия военен съвет, която е насрочена за 1 август, може да бъде пренасрочена и да се състои седмица по-рано, за да се контролира преструктурирането на армията. Съветът се председателства от министър-председателя и включва министъра на отбраната и шефа на генералния щаб.

„Всички работят заедно за това какво може да се направи и в рамките на много кратък период от време да имаме нова структура. С тази нова структура, вярвам че въоръжените сили ще получат свежа кръв“, обяви турският президент.

Ердоган заяви, че

няма пречка за удължаване на извънредното положение

извън първите три месеца, ако е необходимо. Това ще позволи на правителството му вземе бързи мерки срещу привържениците на преврата и ще позволи на президента и кабинета да заобиколя парламента в въвеждането на нови закони и да се ограничат или да спрат права и свободи, ако се пречени, че това е необходимо.

Междувременно днес в интервю за Си Ен Ен Тюрк турският правосъден министър Бекир Боздаг заяви, че

въпросът за това дали Турция да върне отново смъртното наказание трябва да бъде разгледан от правна гледна точка, а не от ъгъл, който иска ЕС.

Неговото изказване идва, след като по-рано върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан призоваха Турция да уважава върховенството на закона, човешките права и човешките свободи.

В свое съобщение Могерини и Хан заявиха, че

предприетите от Анкара мерки в образователния сектор, в съдебната система и медиите са неприемливи.

В същото време САЩ призоваха турското правителство да зачита демократичните институции, допълвайки, че международната общност ще наблюдава случващото се в Турция.

В Турция в момента е въведено тримесечно извънредно положение, в рамките на което временно се суспендира Европейска конвенция за правата на човека.

Още за неуспешния преврат в Турция:

Българските политици в страх от положението в Турция

Андрей Райчев: Метежът в Турция е дело на ислямисти

Обама подаде ръка на Ердоган

Берлин: Без Турция в ЕС, ако върне смъртното наказание