Още по темата

Бившият кмет на Лондон и един от двигателите на кампанията за Брекзит - от Британия и изход, е сред фаворитите на букмейкърите за следващ премиер.

В същото време той е сочен за главния виновник за резултатите от референдума от 23 юни - тогава 51,9 на сто от поданиците на Нейно величество пожелаха Обединеното кралство да напусне Европейския съюз. 

Разследване за произхода му пък доказа, че е внук на турски емигрант. 

"Аз не мога да подчертавам твърде много, че

Великобритания е част от Европа",

написа Джонсън в редовната си колонка във в.“Дейли Телеграф".

Брекзит връща кривите банани във Великобритания

Британците масово питат "Гугъл": Какво е ЕС

Шефът на ЕП показа вратата на Великобритания, тя се дърпа

Той омаловажи и перспективата за независимост на Шотландия - Шотландия, Лондон, Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС, като се обмисля дори и втори референдум за независимостта на Шотландия. Първият й министър Никола Стърджън заяви, че народът не е съгласен с Брекзит.  

„Единствената промяна - и тя няма да настъпи с трескава прибързаност - е, че

Великобритания ще се освободи от извънредната и непрозрачна система на законодателството на ЕС",

написа той. "Правата на гражданите на ЕС, живеещи в тази страна, ще бъдат напълно защитени, като същото важи и за британските граждани, живеещи в ЕС." Джонсън допълва, че британските граждани ще продължат да имат правото да работят в ЕС, да живеят, пътуват, учат, да купуват домове и да се заселват в страните от съюза.

Отвъд това обаче от петък насам, когато станаха ясни резултатите от референдума, а Дейвид Камерън подаде оставка, започнаха залозите.

Броени часове след като стана известно, че британците са гласували за излизане от Евросъюза техният премиер обяви, че и той напуска своя пост, само че смята да го направи през октомври 2016 г. Първоначално Камерън обещаваше да остане начело на правителството независимо какъв е изходът от гласуване. Но сутринта на 24 юни той заяви, че е противник на Брекзит и не е готов да представлява Обединеното кралство на преговорите за излизане от Евросъюза.

Новият лидер трябва да стане ясен до 2 септември, съобщи партийният комитет, отговарящ за избора. 

Главният фаворит на букмейкърите е бившия кмет на Лондон Борис Джонсън.

52-годишният политик е известен със своето необичайно поведение и ексцентрични изказвания. Това обаче едва ли ще му попречи да оглави партията на торите и да получи ключовете от резиденцията на Даунинг стрийт №10.

Германци и финландци също искат референдум

Какво значи Брекзит за Меркел и Германия

Близо 3 млн. вече искат Кралството обратно в ЕС

Супербогатите изгубиха милиарди заради Брекзит

Сред първите в надпреварата е и министърът на вътрешните работи Тереза Мей. Макар че тя бе противник на „Брекзит“, 59-годишната Мей успя да запази добрата си репутация сред евроскептиците. Тя има доста добри шансове да получи тяхната подкрепа.

В същото време излезе и една подробност за произхода на Джонсън, който преди време призна, че се боядисва, за да запази русия цвят на косата си. 

Той е внук на беден турчин – емигрант в Лондон. 

По документи негов дядо е известният в недалечното минало журналист в Турция Али Кемал, предаде БГНЕС, базирайки се на разследване за произхода на Джонсън. Документ показва и турското издание Haberturc

Истинското му име е Александър Борис де Фефел Джонсън /Alexander Boris de Pfefel Johnson/.

Дядо му Али Кемал е един от водачите на протестите срещу турската война за независимост и срещу националистите.

Заради всичките си действия той е бил линчуван на 6 ноември 1922 г. Али Кемал е една от най-интересните личности в турската история не само заради съпротивата си срещу националистическите движения и нагласи, но и като едно от ярките имена в журналистиката. В младежките си години той е бил няколко пъти пращан на заточение от тогавашния владетел Абдул Хамид Втори, а в началото на 20-ия век емигрира в Лондон, където през 1903 г. се жени за английската дама Уилфрид Брун, с която имат една дъщеря.

При обявяването на втората конституционна монархия през 1908 г. той се завръща в Истанбул, където започва да пише във вестниците и да преподава в университета, и подлага на жестока критика Партията на единението и напредъка. Година по-късно след избухването на безредиците от 31 март той се вижда принуден отново да избере изгнанието и заминава при семейството си в Англия. Тук вече опозиционният журналист го очакват много и тежки дни. В Края на 1909 г. му се ражда син на име Осман Кемал, но скоро след това майката Уилфрид умира.

Али Кемал, дъщерята и синът му, и тъщата Маргарет Брун трябва да изживеят 3 години в крайна мизерия в Уимбълдън.

Бащата изоставя децата си на баба им и се премества в южния град Бърнмут, а през 1912 г. отново заминава за Истанбул.

Там се жени за втори път – Сабиха ханъм е дъщеря на министъра на военния арсенал Зеки паша. През 1914 г. от новата съпруга се ражда синът му Зеки, на когото по-късно дават фамилията Кунералп.

Същият Зеки Кунералп по-късно става един от водещите дипломати на Република Турция. Междувременно английските деца на Али Кемал растат на Острова, получават гражданство, заради което се отказват от бащината фамилия Кемал и вземат моминската на баба им Джонсън.

Така Осман Кемал става Осман Уилфрид Джонсън, който се оженва за Айрин Уилиамс,

а през 1940 г. им се ражда син на име Стенли Патрик Джонсън. Същият става депутат от Консервативната партия в периода 1979-1984 г. и освен известен писател, той е експерт по околна среда и проблеми на населението. Той има 4 деца, сред които е и спряганият за нов британски премиер Борис Джонсън.