0
Пд държането на сърцето в добро здраве и контролът над кръвното налягане са ключови за предпазването от деменция, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Хората, които предприемат семпли промени в начина си на живот след навършване на 50-годишна възраст, могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания и съответно от осакатяващите симптоми на невродегенеративното заболяване.

Здравословното хранене, съблюдаването на тегло в нормата, отказът от цигарите и поддържането на нормално кръвно налягане са от полза за мозъка и допринасят за запазването на функциите му.

Това означава, че във властта на всеки човек е да направи необходимото, за да се поддържа в добра физическа и психическа форма.

Авторите на проучването от Кралския колеж в Лондон припомнят, че рисковите фактори за болести на сърцето в средна възраст влияят неблагоприятно и върху мозъчните функции в по-късна възраст.

"Всеизвестно е, че тютюнопушенето, високите кръвно налягане, холестерол и индекс на телесната маса са рискови за сърцето.

Те са вредни и за мозъка, доказват го и данните от това изследване, казва Джесика Смит от изследователския екип.

Преди година гражданското сдружение "Алцхаймер България" (alzheimer-bg.org) съобщи, че 100 000 българи страдат от някаква форма на деменция, а 25 хил. от тях са пациенти с лека и умерена болест на Алцхаймер.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@