8

У чените спорят от години дали в човешкия мозък има „Божа част“ – отделна област в мозъка, отговорна за религиозните убеждения на човека. Сега експертите смятат, че мозъчна травма е по-вероятно да направи човек екстремист в неговите възгледи, пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Хората, които са претърпели травма на префронталната кора, са по-малко отворени към нови идеи и е по-вероятно да станат фундаменталисти,

твърди ново проучване.

Откриха лекарства, които изглежда спират смъртта на мозъка

Мозъкът винаги обмисля резервен план за всеки случай

Учени: Мозъкът работи и след смъртта

Изследванията в Северозападния университет в Илинойс, САЩ показват, че хората, които има мозъчни лезии (бел.ред. мозъчни увреждания), имат по-малка „когнитивна гъвкавост“ и са по-малко способни да променят мнението си, дори когато са им представени нови доказателства.

Префронталната кора е областта на мозъка, която е свързана с редица по-висши функции, включително планиране и възприемане и е била свързвана с религиозни и мистични преживявания.

Prefrontal cortex - префронтална кора
Prefrontal cortex - префронтална кора Източник: Thinkstock/Guliver

Травма в тази област означава, че хората са по-малко способни да оценяват критично религиозните си убеждения, спрямо тези на другите хора.

Изследователите са разгледали 119 души, претърпели мозъчна травма във войната във Виетнам и 30 ветерани, които не са били ранявани.

Те са били помолени да отговорят на твърдения като: „За да водиш най-добрия и смислен живот, трябва да принадлежиш на единствената истинска религия“. Учените открили, че ветераните с лезии в префронталната кора са имали по-високи нива на религиозен фундаментализъм, отколкото тези без лезии.

Въпреки че това изследване, публикувано в Neuropsychologia, помага за разбирането на връзката между мозъка и религиозните вярвания, съществуват и други фактори, които влияят на това как са религиозните хора. Те включват неща като личностни черти и социална среда.

Вижте някои изумителни факи за мозъка във видеото горе.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@