4

О т осем години в Плевен екипите на проф. Григор Горчев оперират с помощта на робота Да Винчи.

Заради въвеждането на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа, професорът е номиниран за наградата "Христо и Евлогий Георгиеви". 

"Това е хирургия на бъдещето, която вече набира пълна скорост.

В САЩ е стандарт основно в гинекология, урология, коремна хирургия, докато в Европа все още изостава. Тя е малко по-консервативна", коментира проф. Горчев в предаването "Събуди се" по Нова ТВ.

"Представите си една клетка, в която аз съм във виртуалното пространство, тоест 3D образа. Представете си моята глава е потопена в корема на пациента, това всичкото е 3D изображение и работя с тези джой-стикове, чрез които моите движения са предават чрез импулси на системата, на робота, който вече извършва тази интервенция”, обяснява манипулацията хирургът от МБАЛ "Св. Марина", Плевен.

В болницата има още един робот - Грег, той е кръстен на проф. Горчев и му помага за визитациите на пациентите, когато професорът не е в болницата.

В началото пациентите били стреснати от това, че една машина ще изпълнява функциите на хирург. Впоследствие обаче те свикнали с него и сега се чувстват добре.

В добро здраве вече е и Дора, пациентка от Бургас,

пристигнала в Плевен само заради Да Винчи. 

Няколко часа след операцията, жената вече се изправя и ходи, а след два дни ще си бъде у дома.

Ако не е бил роботът, който оперира безкръвно, Дора щеше да е в реанимация, да прекара в болница 10 дни и да се възстановява още месец.

Вижте как изглеждат роботите във видеото.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@