Още по темата

В света на животинското царство доминира принципа яж или ще бъдеш изяден, като хищниците обикновено се насочват към по-малки, следователно по-лесни плячки Когато хищник преследва малко по-голяма плячка, например лъв срещу антилопа гну, той използва различни средства за нападение и отбрана.

Змия се самоуби със собствената си отрова

Златната усойница, чиято отрова топи човешка плът

Но кралските змии, родени в Северна Америка, „изглежда не спазват това правило“, казва Дейвид Пенинг, биолог в университета в Мисури. Това е така, защото тези змии могат да убият и изядат други змии, които са с 20% по-големи от тях.

Сега учените успяха да разберат как кралските змии успяват да направи този подвиг, пише „Нешънъл Джиографик“ (National Geographic).

Змия срещу змия

За целите на изследването си Пенинг и Брад Муун, биолог от университета на Луизиана в Лафайет, разгледали десетки живи и мъртви екземпляри от различни кралски змии и плъх змии, родени в Северна Америка.

Кралските змии и плъх змиите често се бият в дивата природа, поразителна сцена, която Пенинг описва като „две кълба от мускули, вкопчили се едно в друго, усукани като спагети“.

Но кралската змия не е по-мускулеста от плъх змията. Плъх змияа не е твърде слаба, за да избяга. Изненадата за учените дошла, когато измерили силата на захвата. Оказало се, че кралските змии стискат жертвата си два пъти по-силно от плъх змията.

Именно така те убиват жертвите си, сред които и други змии.