Още по темата

Заради тероризма загубите от туризъм в световен мащаб достигнаха 53 млрд. долара.

Данните са на Американския съвет по международните въпроси и бяха обявени от българския министър на туризма Николина Ангелкова в Русе.

Във връзка със ситуацията у нас, тя коментира, че „имаме изключително добра координация с МВР, приехме на заседание на правителството измененията в Закона за туризма за въвеждане на единната система за туристическа информация и създаване на пряка връзка в реално време между регистрите на Министерството на туризма, хотелите, НАП, МВР, общините“.

Тя допълни още, че тази година се очаква ръст на румънските туристи у нас:

 „Около 980 000 румънци посетиха България през 2015 г. Тази година имаме предвиждания и очаквания над 1 млн.румънци да дойдат у нас, като за лятото техният процент е значително по-голям, отколкото през останалия период от годината“, каза тя.

Иначе, най-големи загуби от туризъм отчитат страни като Египет и Кения, където основна част от приходите идват именно от този сектор.

Терористичното нападение срещу търговския център "Уестгейт" в кенийската столица Найроби през 2014-та година например струва на кенийската икономика между 200 и 250 млн. долара загубени приходи от туризъм.

При нападението бяха убити най-малко 72 души, включително петима нападатели и 18 чужденци.

Кения е петата най-значима туристическа дестинация в Африка, приемайки ежегодно по близо 1,8 млн. посетители.

Отливът на туристи за едни обаче е добре дошло за други.

Отливът на туристи от Сирия, Египет и региона оказва положително влияние върху туризма в Турция. Поради вътрешните конфликти в арабските страни туристите предпочитат Турция като дестинация, а това от своя страна удължава сезона до края на ноември, съобщават анализатори.