25

У крайна ще успее да възвърне териториите си в дългоочакваната контраофанзива, убеден е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде АФП.

Съюзниците на Киев обещаха непоколебима подкрепа на ключовата среща на формата "Рамщайн". Представители на около 50 държави се срещнаха в Германия, за да разгледат "всички различни възможности, системи и доставки, от които украинците се нуждаят, за да могат да отвоюват повече територии".

"Убеден съм, че сега те ще бъдат в състояние да освободят още от земите си", заяви Столтенберг пред журналисти, когато бе попитан дали Киев разполага с всичко необходимо, за да осъществи успешно контранастъпление.

Канада обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Столтенберг се включи в разговорите във военновъздушната база "Рамщайн", след като в четвъртък пътува до Киев, където се срещна с президента Володимир Зеленски, който призова западните съюзници да изпратят повече изтребители от западен тип и ракети с далечен обсег, за да помогнат за отблъскването на руските войски.

Столтенберг призна, че е необходимо да се обсъдят "нови платформи" за подкрепа, тъй като битката продължава вече втора година. Той също така подчерта необходимостта да се гарантира, че вече доставените оръжия продължават да работят ефективно, имайки предвид доставката на резервни части и муниции.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е домакин на разговорите в Рамщайн, също заяви, че на масата са поставени три ключови въпроса - "противовъздушна отбрана, боеприпаси и помощни средства" - препратка към логистичната подкрепа.

Естония обяви допълнителна военна помощ за Украйна

"Нашата подкрепа за силите на свободата в Украйна е силна и истинска", каза той и добави, че "ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

Европейският съюз вече е осигурил обучение на 16 000 украински военнослужещи и е изпратил различни видове боеприпаси, включително ракети, на стойност 600 милиона евро, написа от своя страна в социалните мрежи ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"В Контактната група за помощта за Украйна представих актуална информация за военната подкрепа на ЕС. Над 16 000 украински войници вече са обучени. Доставени са боеприпаси и ракети на стойност над 600 млн. евро", заяви Борел, който участва в срещата на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна в авиационната база "Рамщайн".

САЩ изпращат нова военна помощ на Украйна на стойност до 325 млн. долара

Освен това Борел съобщи, че работата на държавите членки на ЕС "по съвместните оръжейни поръчки продължава", като изрази надежда, че тя ще гарантира "победата на Украйна".

По-рано стана ясно, че между някои страни от ЕС и Франция съществуват разногласия относно това как да бъдат заделени двата милиарда евро, отпуснати от Европейския механизъм за мир (ЕМП) през март, за закупуване на повече боеприпаси за Украйна. Франция настоява договорите за закупуване да бъдат разпределени основно между военните производители в рамките на ЕС, докато противниците на тази идея искат поръчките да бъдат отворени за всички държави по света, включително и за САЩ.

Противовъздушна отбрана

В четвъртък Зеленски поиска помощта на НАТО за "преодоляване на нежеланието" на някои държави членки да предоставят ракети с голям обсег, модерни изтребители и бронирани машини.

Членовете на НАТО изпратиха на Украйна изтребители от съветската епоха, но се въздържаха от изпращането на по-модерни модели, като например търсените от Киев F-16, проектирани в САЩ. Въпреки това съюзниците предоставиха на Украйна противовъздушни ракети.

Дания и Нидерландия ще дарят 14 танка "Леопард 2" на Украйна

По-рано през седмицата Киев заяви, че е получил първата пратка от системите Patriot, считани за едни от най-модерните американски системи за противовъздушна отбрана.

Западните партньори подкрепиха Украйна с доставки на модерни бойни танкове, артилерия и куп други оръжия, за да помогнат за отблъскването на инвазията на Москва.

Германия доставя на Украйна система за ПВО "Пейтриът"

"Няма да се откажем", заяви германският министър на отбраната Борис Писториус след разговорите. Обучението на още 100 украински войници за работа с произведените в Германия танкове "Леопард 1" ще започне в събота, каза той. Берлин, заедно със съюзниците си от Дания и Нидерландия, ще започне и доставката на "до 80" танка "Леопард 1" от средата на тази година, добави германският министър.

Столтенберг изненада Киев с визита, ще влезе ли Украйна в НАТО?

Офертата на НАТО

По време на посещението на Столтенберг в Киев ръководителят на НАТО беше притиснат по темата за присъединяването на Украйна към алианса. Той обаче подчерта, че това не е непосредствен приоритет.

"Всички съюзници от НАТО се съгласиха, че Украйна ще стане член на НАТО, но основният фокус сега, разбира се, е върху това как да се гарантира, че Украйна ще надделее. Без суверенна, независима Украйна няма смисъл да обсъждаме членството", каза той днес по време на срещата в Рамщайн.

Киев иска да знае кога ще стане член на НАТО, Столтенберг: Мястото ви е в Алианса

Ръководителят на НАТО съобщи, че Алиансът проучва "многогодишна програма за подпомагане на Украйна да премине от стандартите и доктрините за оборудване от съветската епоха към стандартите и доктрините на НАТО".

Повече от година след инвазията си Русия удари Киев с безпилотни самолети през нощта в първата подобна атака от почти месец насам, въпреки че градските власти не съобщиха за жертви. Москва претърпя неуспех, като един от нейните изтребители по грешка пусна боеприпаси над Белгород близо до украинската граница. Местните власти съобщиха за взрив, който ранил двама души и оставил огромен кратер в руския град. Регионът на Белгород е бил многократно обстрелван, откакто руските войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.

Реакцията на Москва

Москва реагира с гняв на последната съюзническа среща в Рамщайн, като руското външно министерство заяви, че действията на Запада в подкрепа на Украйна "потвърждават прякото им участие в конфликта и планирането на военните операции".

Песков: Всичко това показва точността на решението на Путин да започне инвазията

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също така обвини НАТО, че се опитва да "погълне и въвлече Украйна в Алианса", като отбеляза, че Русия е имала право да "започне тази операция", за да гарантира сигурността си.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 2 минути

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 36 минути

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 1 час

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 2 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 2 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 2 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 2 часа

Трите модела идват в България през май

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 3 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 3 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 3 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 3 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 3 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове