Още по темата

Днес цената на суровия петрол сорт Брент достигна 61 долара за барел, което е най-високо ѝ ниво за последните 2 години.

От втората половина на юни насам краткосрочните нефтени фючърси – договорите за бъдеща доставка след месец или по-малко, са поскъпнали с 35%.

Ще има ли нова война в Ирак

КЗК: Няма картел при горивата, а ценови паралелизъм

Русия и кралството с мерки за поскъпване на черното злато

А само преди няколко месеца повечето от анализаторите и инвестиционните банки намаляваха прогнозите си за цените на петрола, защото ограничаването на производството от ОПЕК и Русия не доведе до очаквания спад в глобалното сръхпредлагане на суровината, на фона на растящия износ от САЩ.

В края на лятото обаче от Организацията на страните износителки на петрол и Международната агенция по енергетика започнаха да отчитат покачване на търсенето най-вече на азиатските пазари.

Освен това се очаква на следващата среща на ОПЕК на 30 ноември да бъде взето решение за удължаване на ограниченията върху добивите на страните в картела, за което сигнализира и саудитският принц Мохамед бин Салман.

„Кралство потвърждава готовността си да удължи споразумението за съкращаване на производството, което доказа своята осъществимост чрез ребалансиране на търсенето и предлагането”, заяви той в края на миналата седмица.

Членовете на ОПЕК и 10 страни-производителки извън картела, начело с Русия, се ангажираха през 2016 г. да намалят с общо 1,8 милиона барела на ден глобалните добиви. Първоначалната шестмесечна сделка бе удължена през май тази година до март 2018 г.

Според Мохамед бин Салман нарасналото търсене абсорбира ефекта от увеличаването на добивите в САЩ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.