Още по темата

Конгресът на САЩ задължи Пентагона да изготви анализ за военното сътрудничество на всяка една държава от Западните Балкани с Русия.

Директорът на Пентагона Джеймс Матис трябва да изготви доклад, който ще бъде изпратен в съответните комисиите на двете камери на Конгреса, включително и тези за отбрана и външна политика.

"Американският Конгрес иска подробен списък за "руското оръжие, военно оборудване и техника, което е закупено и доставено за над един милион долара във всяка една от страните от Западните Балкани от 2012-та година до днес", съобщи "Гласът на Америка".

В доклада на Матис трябва да има подробна информация за участието на силите за сигурност от Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово във военни обучения и тренировки с Русия за посочения период - от 2012-а до днес. Конгресът иска и детайлен списък за всички договори за сътрудничеството в областта на сигурността на всяка една от посочените държави с Русия, включително и разузнавателното сътрудничество с Москва.

Целта на този доклад е "САЩ да получат представа

за сътрудничеството в областта на сигурността на страните от Западните Балкани с Руската федерация и какво е влиянието на това партньорство върху интересите на САЩ, НАТО, Западните Балкани и всяка една страна-членка на Атлантическия пакт, която граничи с държавите от Западните Балкани", се казва от документа.

Македония потвърди пътя към НАТО, заби шамар на Русия

САЩ искат целите Балкани 

В анализа трябва да се посочва и сътрудничеството на всяка една от страните от Западните Балкани със САЩ, включително в придобиване на американското военно въоръжение и техника на стойност над 1 млн. долари след 2012 г., пише още в документа.

Борис Джонсън: Лондон не може да игнорира руската намеса в избори по света

Плевнелиев: Русия се готви да води хибридна война

В Западна Европа и САЩ са притеснени от увеличаващото се руско влияние на Балканите и Централна Европа. Миналият месец влиятелният Атлантически съвет се обяви за постоянно военно присъствие на Балканите с цел стабилизиране на Югоизточна Европа поради "увеличаващия се политически натиск на Русия в региона".

След визитата си на Западните Балкани през месец април тази година републиканският сенатор Джон Маккейн изрази съжаление от липсата в региона на "американско присъствие и желанието на Русия да попълни този вакуум". Още тогава той се обяви за по-чести визити на висши американски официални лица в региона.

Какво предвижда нов план на САЩ за Западните Балкани

Американски експерт: САЩ да се намесят на Балканите, Москва ще атакува

Русия и Турция си поделят Балканите, ЕС мълчи

В началото на месец август вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се срещна с представителите на осем страни членки и наблюдателки на Адриатическата харта, която бе създадена през 2003-та година. Тя има за цел да подпомага държавите, желаещи членство в НАТО. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК