9

С пекулациите относно здравето на Ким Чен Ун не се уталожиха с неговата поява, а само още повече се засилиха.

Кадър от неговото посещение на фабриката в Сунчон от 1 май показва вероятен белег от абокат на ръката му, което кара лекари да предполагат, че е претърпял някаква (сърдечносъдова) операция. 

Поначало лекарите никога не са били големи оптимисти за младия Ким. Наблюдавайки го на видеозаписа от срещите му с корейския и с американския президент през 2018, южнокорейски медици заключиха че той е 1,70 см висок, а тежи вероятно около 130 кг, което е изключително наднормено тегло.

Хора, срещали с него, твърдят че е страстен пушач. Професор от университетската болница в Инха казва, че тези фактори, съчетани с генетично предразположение към сърдечни проблеми (и баща му, и дядо му починаха от сърце), намаляват очакваната продължителност на живота му с до 20 години. Същият прави предположение, че Ким може вече да е болен от диабет. 

Това е най-могъщата жена в Северна Корея

Приликите между Иванка Тръмп и сестрата на Ким Чен-ун

Вярно е, че той е млад (37), но и децата му са все още доста малки. Големият му син е на 10 години, което значи че ще минат 18 години преди да постигне възрастта на която баща му стана наследник и беше считан за много млад. Наследяването в Северна Корея не е законова даденост, затова последните два прехода бяха напрегнати и дори кървави. Бъдещият Върховен вожд трябва да бъде постепенно въведен в различни държавни длъжности, да поема инициативи и отговорности от името или в името на баща си и да се установи образът му в пропагандата. Ако Чен Ун умре или здравето му рухне в близките 15 години, държавата може да остане без жизнеспособен вожд. И ако това предизвика гражданска война, то ще е проблем за сигурността в целия регион.

Ким Чен Ун с първа публична изява след 20 дни отсъствие

Японски медии: Ким Чен-ун е във вегетативно състояние

Наистина ли Ким Чен-ун е на смъртно легло

Откакто се завърна, той упорито промотира своята сестра, Ким Йо Чен. Tя е зам.-директор и de facto ръководи Департамента за агитпроп към ЦК. В последните седмици, в които се обтегнаха отношенията с Юга, тя организира масовите демонстрации на работници и младежи срещу разпръскването на листовки през границата. Нещо повече, тя стана реторическо острие на режима и нейни изказвания няколко пъти се появиха в официоза Родонг Шинмун. В тях тя напада агресивно дезертьорите, които стоят зад акцията с листовките (нарича ги „човешки отпадък“ и „помияри“), както и южнокорейския президент, който не се справя с проблема, въпреки че се е задължил да го стори в декларацията от 2018.

Южна Корея: Това нещо се случва за първи път

Тези изказвания пък бяха после подхванати и коментирани от други висши функционери, което показва издигането на авторитета й. Нейната закана, че „армията ще вземе мерки“ по двустранните отношения, беше последвана от взривяването на Бюрото за междукорейски връзки Кесонг. Дадено ни е да разберем, че Йо Чен е сега начело на делата между Севера и Юга и ще ги ръководи сурово и безкомпромисно, без да съобразява езика си със своя нежен пол.

Този възход на Йо Чен не може да е просто съвпадение. Ким Чен Ун може и да не се грижи за здравето си, но явно иска да режимът да го надживее, за да не стане той издънката, с която всичко ще свърши. Сестра му е единствената възможна застраховка за това в близките 10 или 15 години, затова и логиката води към извода, че ние наблюдаваме нейното приготовление за потенциален вожд или поне нещо като регент, в случай че Чен Ун умре.

Северна Корея: прекъснати връзки или покана за танго

Но когато се отнася до Северна Корея, със сензационните изводи много трябва да се внимава. Най-напред следва да забележим, че и предишните вождове - Ким Чен Ир и и Ким Ир Сен - също са използвали свои братя и сестри като високопоставени довереници с чиято помощ да управляват, но без да става и дума за наследяване. 

Ким Ир Сен, докато синът му е още твърде млад, управлява с помощта на своя брат -Ким Йонг Джу. Йонг Джу e много силен през 50-те и 60-те (като се грижи тъкмо за отношенията с Южна Корея, както Йо Чен прави сега), докато Ким Чен Ир не пораства достатъчно. Тогава внезапно изчезва от погледа на публиката между 1975 и 1993, като някои смятат че е екзекутиран, преди да стане ясно че е бил в комфортно изгнание. 

С какво Северна Корея заплаши Южна Корея?

Ким Чен Ир нямаше едноутробни братя, но затова пък управляваше с помощта на сестра си Ким Кьонг Хи и особено на нейния съпруг, Джанг Сонг Тек. Те бяха толкова влиятелни в края на управлението на Чен Ир, че бяха смятани за de facto регенти на Ким Чен Ун, които действително ще дърпат конците. Неслучайно, за да укрепи своята власт, Чен Ун трябваше да екзекутира чичо си и да прати леля си в изгнание през 2013.

В този ред на мисли, възходът на Ким Йо Чен не означава обезателно престолонаследие, а освен това носи и сериозни опасности за нея. Един ден, щом племенникът й порасне, тя трябва да има очи на гърба си. Експерти от Южна Корея изтъкват и друго обстоятелство: КНДР е силно патриархален строй, доминиран от традиционно конфуцианство. ‘‘Ким Йо Чен не може да наследи. Та тя е жена.’’ - слисано отговаря един професор от Сеул на въпроса на американска журналистка. 

От друга страна, скептиците също трябва да бъдат по-широкоскроени.

Колкото и патриархално и конфуцианско да е обществото, КНДР се ръководи преди всичко от чучхе, оригиналната идеология на Ким Ир Сен, която според догматичното тълкуване на неговия син представлява скъсване с марксизъм-ленинизма. Чучхе изповядва, че Върховният вожд, а не партията е единствен легитимен представител на работниците. Това означава, че фактическата монархия е по-вероятно да се запази, защото политическата система вече е деформирана необратимо. Макар и да не е изрично узаконена династията на Ким (което говори повече за сила, отколкото за слабост), кръвната линия на Бегду e квази-свещенна за корейците и в нея са вложени десетилетия пропаганда без аналог в историята. Когато изникне въпросът - кое би било по-трудно осъществимо, Върховен вожд жена или Върховен вожд, който не е Ким? - отпечатъкът на кръвта може да се окаже по-дълбок от патриархалните съображения. Още повече, че както в Европа, така и в Азия е имало жени монарси и регенти, някои от които са упражнявали огромна власт в много по-патриархални времена, просто защото политическият прагматизъм е надделявал над традициите. 

Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея

Накрая, не трябва да подценяваме влиянието, което е упражнил комунизма върху Корея, макар и да е вече подменен с чучхе. Той е позволил някаква базова еманципация на жените, непозната до този момент. Жените служат на политически позиции, в полицията и в армията, могат да наследяват родителите и съпрузите си, да се развеждат и т.н. Знаем също, че неотдавна Ким е взел нови мерки да преследва и наказва сексуалното насилие над жени военнослужещи. Твърде е възможно той и сестра му, бидейки млади, да имат по-прогресивни възгледи по въпроса. Разбира се, всичко това са само подробности от пейзажа. Ако Северна Корея има жена водач, то няма да бъде заради някакъв чучхеистки прогресивен феминизъм, а поради суровата и студена политическа необходимост. Тази прагматична необходимост от жените като работници, войници и дори монарси, в крайна сметка винаги е била по-надежден фактор за напредъка им, отколкото всякаква пожелателна реторика.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

България Преди 21 минути

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 1 час

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 1 час

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 2 часа

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 2 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 3 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 3 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 3 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

<p>&quot;Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа&quot;</p>

Шефът на МААЕ за АЕЦ "Запорожие": Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

Свят Преди 3 часа

Той критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 3 часа

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 4 часа

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 4 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 4 часа

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 4 часа

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 4 часа

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия