Още по темата

Очаква се долната камара на германския парламент да приеме нов закон, който да разшири легалната дефиниция за това какво представлява изнасилване – по-широко значение на положението „не, означава не“, пише Би Би Си (BBC).

Критиците смятат, че

Германия отдавна е изостанала от другите развити държави,

когато става дума за нейните закони за изнасилванията, но дали това ще реши проблема?

А какъв е всъщност проблемът?

Съгласно сега действащото законодателство, определен в раздел 177 от Наказателния кодекс, жертвите трябва да са се защитили, за да се определи едно деяние като изнасилване. Просто да кажете „не“ не е достатъчно, за да бъде намерен подсъдимия за виновен и няма опит да се определи какво означава съгласие.

Неадекватността на закона означава, че

много извършители на това престъпление не получават наказание,

показва проучване на 107 случая с изнасилвания от 2014 г.

Авторите на изследването твърдят, че във всеки от случаите, сексуалните нападения са били извършени срещу волята на жертвата, която е уведомила устно извършителя за нежеланието си. Въпреки това или не са повдигани обвинения, или няма присъда на съда.

Проучването отбелязва, че законът твърде много се фокусира върху това дали жертвата се съпротивлява и не отразява сценариите от реалния живот, в който хората са изнасилвани.

Според германски медии само едно на всеки 10 изнасилвания се докладва в полицията, а от тези, за които е съобщено, само в 10% от случаите се стига до присъда за извършителя.

Какво налага промяната в немското законодателство?

Германия отдавна е изостанала, що се отнася до законите ѝ за изнасилванията, казват активисти и посочват, че брачното изнасилване става престъпление едва през 1997 г.

Редица публични случаи избутаха въпроса в светлината на прожекторите.

Вълната от нападения в навечерието на Нова Година в Кьолн шокира германците – макар преследването на виновните да беше минимално, мнозина бяха ужасени да научат, че за пореден път нападение може да се докаже, по германското законодателство, само ако жертвата се съпротивлява.

Атаките в Кьолн провокираха кампания за реформа под наслов „Не означава не“ (#NeinHeisstNein).