Още по темата

Нови парламентарни избори в Германия ще са „по-добър път” от правителство на малцинството, оглавявано от Ангела Меркел.

Това заяви самата тя в интервю за телевизия ARD в деня, в който стана ясно, че страната е попаднала в политическа безизходица.

Ерата "Меркел" може би свърши

Германия няма правителство. Какво ще стане с Меркел

Тази нощ бяха прекратени коалиционните преговори между коалицията „Християндемократичнен съюз/Християнсоциален съюз” (ХДС/ХСС) на Меркел, либералните Свободни демократи и Зелените.

Представителите на Свободните демократи напуснаха преговорите, като посочените причини са непреодолимите различия  между преговарящите страни по определени теми. Сред тях са миграционният поток към Германия, екологичните регулации и други.

Така за Меркел, която е канцлер от 2005г. насам, остана вариантът да оглави правителство на малцинството, подкрепено само от Зелените. Тя обаче изрази скептицизъм към такъв развой. 

От моята гледна точка нови избори ще са по-добър вариант”,

заяви Меркел, която няма да може да разчита на парламентарно мнозинство, което да подкрепя политиките на кабинета. 

Тя изрази тази позиция след като информира президентът Франк-Валтер Щайнмайер за провала в преговорите.

Самият Щайнмайер призова всички политически партии да преосмислят позициите си и да допуснат компромиси, за да бъде съставен нов кабинет.

Той допълни, към този момент няма да насрочва предсрочни избори в името на стабилността.

До тази ситуация се стигна след редовния парламентарен вот в края на септември. Той беше спечелен от коалицията на Меркел, но тя загуби много избиратели в сравнение с предишните избори през 2013.

Другата голяма партия в страната, социалдемократичната, също постигна рекордно нисък резултат и се отказа от продължение на широката коалиция с Меркел, която управлява до този момент.

Освен това в Бундестага за пръв път влезе крайнодясната партия „Алтернатива за Германия”.

Днес социалдемократите призоваха за провеждане на нови избори.

Човекът, който трябва да ги насрочи обаче не е съгласен. Щайнмайер на този етап няма да насрочва избори, но ще се опита да разговаря с всички политически лидери и да ги убеди да седнат на масата за преговори.

Проучванията показват, че предварителни избори ще повторят резултата на предишните, като е възможно увеличаване на резултата на „Алтернатива за Германия”. 

Меркел обаче е убедена, че консервативният й блок ще се яви на нов вот "по-единен от преди".