Още по темата

Узбекският лидер Ислам Каримов е починал, след като получи удар на 78-годишна възраст, без да остави наследник, който да поеме управлението на най-голямата нация в Централна Азия.

Новината съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на трима дипломати.

Правителството на Узбекиста засега не потвърждава информацията

за кончината на Каримов. По-рано днес в официално изявление беше съобщено, че здравето на Каримов, който е в болница от събота, рязко се е влошило.

Турският премиер Бинали Йълдъръм обаче потвърди новината за смъртта на Каримов:

„Президентът на Узбекистан Ислам Каримов почина“, каза Йълдъръм в излъчвано по телевизията заседание на кабинета, цитирано от АФП.

Каримов отдавна е критикуван от Запада и от правозащитни организации заради авторитарния си стил на управление. Той е начело на Узбекистан от 1989 г., в началото като лидер на местната комунистическа партия, а след това и като президент на новата независима република от 1991 г.

Диктаторът не е посочил наследник

и според анализатори преходът на властта е вероятно да се реши при закрити врати от малка група висши служители и членове на семейството.

Ако те не успеят да постигнат компромис, обаче, открита конфронтация може да дестабилизира страната, в която живеят 32 млн. души.

Узбекистан е основен износител на памук и е богат на залежи от злато и природен газ.