Още по темата

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви във вторник вечерта, че активистите за правата за притежание на оръжие могат да се задействат и да спрат опонентът му от Демократичната партия Хилари Клинтън, предаде агенция Ройтерс.

„Хилари иска да премахне Втората поправка на Конституцията, гарантираща правото да се съхранява и носи оръжие“, заяви Тръмп на предизборен митинг в Уилмингтън, щата Северна Каролина.

„Ако тя получи възможност да избира своите съдии, тогава вие, приятели, нищо не можете да направите. Макар че привържениците на Втората поправка, може и да могат, не знам“,

добави той, оставяйки изречението си недовършено.

Някои хора от публиката зад Тръмп са трепнали, когато той е направил коментара си.

От предизборния щаб на Хилари Клинън определиха забележката като „опасна“. „Лице, което иска да бъде президент на Съединените щати, не трябва по никакъв начин да внушава насилие“, заявиха от там.

Помолени да обяснят какво има предвид Доналд Тръмп, от неговия предизборен щаб обясниха, че той просто е призовавал привържениците на Втората поправка да се обединят и да дадат гласа си за него.

Това се нарича сила на обединението

– хората, привърженици на Втората поправка, имат невероятен дух и са много единни, което им дава голяма политическа сила“, се казва в изявлението от щаба на Тръмп.

По-късно на митинг във Файетвил, Северна Каролина, при представянето на Доналд Тръмп, бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани обвини медиите, че са извадили от контекста забележката на кандидата на републиканците, за помогнат на Клинтън да спечели надпреварата.

„Какво иска да каже с това, че забележете, вие имате правото да гласувате срещу нея. Вие имате силата да говорите против нея. Знаете ли защо? Защото сте американци“, заяви Джулиани.

„Това показва че по-голямата част от пресата играе в отбора на Хилари Клинтън.

Те правят всичко възможно, за да унищожат Доналд Тръмп“,

добави бившият градоначалник.

Сикрет сървис, които отговарят за сигурността на Тръмп и Клинън и рядко коментират политически въпроси, бяха попитани за изказването на Тръмп, но казаха само: „Сикрет сървис е наясно с това“.

Мнозина противници на Тръмп обаче побързаха да окачествят казаното от него като „смъртна заплаха“ срещу Клинтън.