Още по темата

Българчето, което е станало свидетел на атентата в Ню Йорк във вторник, в който бяха убити 8 души, е 16-годишният Христо Карастоянов.

Училището, в което Христо учи се намира на метри от мястото на нападението, където узбекистанецът Сайфула Саипов навлязъл с пикап и прегазил десетки.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАШЕ МАНХАТЪН СЛЕД АТЕНТАТА

„Атаката с кола се е случила на кръстовището до училището на сина ми. Той си е тръгвал от учебното заведение, когато чул изстрелите.

Милена Делева
Милена Делева

С негов приятел видели безжизненото тяло на една от жертвите, премазани велосипеди и насъбралите се полицаи“, разказва майката на Христо – Милена Делева пред Силвия Прибиловска за Vesti.bg.

Ученикът незабавно се е свързал с майка си, за да ѝ каже какво се случва. Опитал се да се върне в училище, но то вече е било запечатано като мярка за сигурност.

Така детето ѝ се прибрало в вкъщи с метрото.

Той е признал пред майка си, че в началото не е осъзнавал какво се случва, но най-стресиращото, била гледката на смачканите велосипеди и непокрития труп.

„Благодарна съм, че веднага ми се обади и съобщи, че е добре. Слава Богу няма пострадали ученици.

Мисълта, че това е могло да се случи минута по-рано или по-късно, когато синът ми е пресичал самото кръстовище е доста непоносима“, споделя Милена Делева.

Велосипедната алея, по която атентаторът е блъскал хората, е изключително популярна и г-жа Делева предполага, че загиналите са били  с наети колелета.

Атентат във френския град Марсилия, две жени са убити (ВИДЕО)

Българка за стрелбата в Лас Вегас: Беше ужасно, държаха ни заключени с часове

Синът ѝ учи в престижното училище "Stuyvesant High School", където днес е обявен за траурен ден и всички деца са облечени в черно.

„Обстановката в града е нормална, няма страх и паника. Страшно е, че тези инциденти стават нещо обичайно.

Истински променен е живота единствено на близките на жертвите“, посочи българката.

Милена Делева заминава със семейството си в САЩ преди 5 години. Там тя е директор на българо-американска фондация за литература „Елизабет Костова“.

Семейството на Милена Делева
Семейството на Милена Делева

Съпругът ѝ е преподавател по литература Trinity College в Дъблин. Имат две деца - момиченце в 5-ти клас и Христо, който е в 11 клас.

„Заминахме, тъй като мъжът ми имаше зелена карта, която изтичаше и решихме да не губим тази възможност.

Вече сме граждани и на Америка и можем да се върнем в България“, казва г-жа Делева.

Защо избрах да се върна в България?

Българка спечели голям проект в САЩ 

Първоначалният план на семейството е бил да се завърнат в родината си още това лято, но решили заради образованието на сина си да останат още малко.

„Тук сме само докато Христо завърши училище и се прибираме в България.

Ню Йорк е прекрасен град, но е доста труден за хуманитарни професии, а другаде в Америка не бих живяла“, посочи българката.

Бъдещият план 16-годишния ученолюбив Христо е да продължи висшето си образование в Германия.

В ранния следобед американско време във вторник 29-годишният Саипов премина през велосипедна алея на остров Манхатън с взет под наем пикап. Атентаторът е убил 8 и ранил над 10 души. Петима от убитите са аржентинци, а е загинала и една белгийка. Нападението в Ню Йорк се случва недалеч от мястото, където преди 16 години два самолета, управлявани от ислямски терористи, се блъснаха и събориха небостъргачите на Световния търговски център. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК!