0

Д нес е ден на национален траур. България изразява своята съпричастност със скръбта на семействата, чиито близки загинаха в тежката катастрофа край град Бяла. Това реши на извънредното си заседание вчера правителството.

Знамената в цялата страна са спуснати наполовина. Отменени са всички планирани тържества, а там където това не е възможно, те започват с минута мълчание в памет на жертвите.

Заради скръбния ден Би Ти Ви реши да отложи финала на "Сървайвър БГ". Вместо това националната телевизия ще излъчи филм от поредицата за Джеймс Бонд. Финалът на шоуто е насрочен за 20 ч. утре вечер на живо от НДК.

По същото време ще бъде и последният епизод на шоуто "Биг Брадър 3" по Нова ТВ. Телевизията е решила и днес да не лишава зрителите си от него, затова в 22,15 ч. тази вечер те ще могат да видят предпоследното предаване от Къщата. Медията се е отказала от излъчване само на една обедна комедия.

Канал 1 няма да излъчи светското предаване "Елит", класацията "Големите 10" на Део и концерта на Михаил Белчев.

Днес изпращат и останалите петима загинали

С погребението на съпрузите Лилия и Красимир Цветанови в 10 ч. днес започна последното сбогуване. Двамата оставят сираци две дъщери. Те живеят в квартала около гара Бяла, откъдето са повечето жертви на трагедията в четвъртък.

Близките и съседите вече трети ден не са на себе си, мъката е смазваща, защото всички в този градски район са израснали заедно и във всичко досега са били неразделни, каза пълномощникът на кмета за квартала Танчо Копчев.

Над целия град неестествената тишина продължава. Свещите в черквата на централния квартал и параклиса на гара Бяла ден и нощ продължават да горят с молитви за здравето на ранените в болниците. В коментарите си гражданите на Бяла винят за трагедията тясното мостово съоръжение и шофьора на камиона, предизвикал инцидента.

На вчерашното си заседание министрите решиха семействата на загиналите да бъдат подпомогнати с еднократна парична помощ от 10 хил. лева, а близките на пострадалите, които вече се въстановяват в русенската и софийски болници, - по 5000 лв.

Също така всеки българин може да помогне на пострадалите и техните близки с 1 лв., като прати SMS на номер 1355. Банковата сметка за подпомагане на семействата в ОББ е BG16UBBS80023300165010, банков код UBBS BGSF.

Ще искаме от съда постоянна мярка "задържане под стража"

за шофьора на товарния автомобил, предизвикал инцидента, съобщи днес окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев.

Окръжната прокуратура в града повдигна обвинение за извършено престъпление срещу 24-годишния Синан Бедриев по член 343 алинея 4, във връзка с алинея 3 буква б - престъпление, извършено при кормуване, когато по непредпазливост е причинена смърт на повече от едно лице.

Първоначално водачът бе задържан за едно денонощие, а впоследствие срокът за ареста му бе удължен до 72 часа.

Вече е възстановено нормалното автомобилно движение по моста над
река Янтра в Бяла, съобщиха от областната администрация на Русе. Завършил е монтажът на 100-метрова стоманената предпазна ограда и парапет с дължина 55 м в зоната на инцидента.
Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@