П равителството на Еквадор ще задължи предприятията от хранително-вкусовата индустрия да слагат на етикетите на стоките си предупреждение за количеството съдържаща се в тях захар.
Тази мярка се въвежда за борба с диабета - основна причина за смъртността там. Това съобщиха здравните власти на страната, като уточниха, че от 15 май 2014 г. хранителните продукти ще имат етикети с тази информация, който ще покриват 15% от повърхността на опаковката. В зависимост от риска за диабетиците етикетите ще са в зелен /нисък/, жълт /среден/ и червен /висок/ цвят. "Изчислихме, че повече от 80% от продуктите, които се продават сега, ще имат червени етикети", каза еквадорският министър на здравеопазването Карина Вансе на пресконференция. "Диабетът е на първо място като причина за смъртността в страната", подчерта тя.
Всяка година около 4 400 души умират от тежки, напреднали форми на диабет, в страната с 16 млн. население. Всеки шест от десет еквадорци над 19 години са със свръхтегло. 24% от младежите между 12 и 19 години и 13% от децата от 5 до 11 години имат този проблем, посочи министърът. Компаниите, които се се вместят в 6-месечния срок за поставяне на етикетите, ще бъдат временно или за постоянно изключвани от официалните санитарни регистри за разрешение за дейност.
Представители на хранителната индустрия обаче са скептични за мярката, считайки, че един червен етикет няма да промени хранителните навици на консуматорите. Според тях трябва да се заложи на превантивна здравна политика, а не всяване на паника. /АФП /
Червени етикети на храните ще борят риска от диабет в Еквадор
Правителството на Еквадор ще задължи предприятията от хранително-вкусовата индустрия да слагат на етикетите на стоките си предупреждение за количеството съдържаща се в тях захар.
18 ноември 2013, 21:55
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!