0

М инималната работна заплата на милиони европейци, или поне на гражданите на 18 европейски държави, е уеднаквена. Дали обаче тази уговорка се спазва навсякъде?

Най-ниско в класацията е Литва. Там минималното месечно възнаграждение е 160 евро.

Тази сума далеч не е достатъчна за литовците, но се оказва приемлива за някои чужденци.

В края на всеки месец близо 19% от литовците получават минимална заплата. Със 160 евро в джоба животът е труден, особено в големите градове, за големите семейства и през зимата. Месечните разходи за отопление за апартамент от 50 кв.м. са около половината от този доход.

Според скорошно проучване в девет от всеки десет случая ниските заплати са причина за емигрирането на литовските граждани. През 2002 г. седем хиляди души са отишли да търсят щастието си в чужбина.

Две години по-късно те са двойно повече. Освен това емигриралите жени са много повече от мъжете. В резултат на това в Литва се чувства недостиг на работна ръка, особено в строителството. Цените на услугите се увеличиха.

Заплатите са единственият начин да бъде запазен един служител.

Проблемът с липсата на работна ръка е отчасти разрешен - наемат се белоруски и украински работници. В сектора на транспорта тенденцията е същата.

Не е ясно дали държавата ще обърне нужното внимание на емиграцията. Мнозина се питат защо не се подобрят условията на пазара на труда.

Ако Франция се запозна отблизо със синдрома на полския водопроводчик, Литва - с украинската счетоводителка и белоруския склададжия.

В опита си да спре масовото прииждане на работници от чужбина новата лява партия повдигна въпроса за въвеждането на минимална работна заплата.

Зад дебата всъщност стои Оскар Лафонтен. Той използва предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, за да заговори за този проблем.

Изглежда успя да привлече внимание, защото партията му излезе като четвърта сила, изпреварвайки дори зелените.

Ето какво предлага Оскар Лафонтен:

"Либералната партия не иска и да чуе за минимална работна заплата, но именно тя предлага фиксирани от държавата заплати за професии като лекарската и адвокатската като се регламентират тарифите.

Става въпрос за средно 50 евро. Тук либералите са съгласни, но когато ние искаме заплащане от 7 или 8 евро на час в други браншове, те са против. Ние също искаме тарифиране на работещите."

В Германия очевидно предпочитат да водят преговори бранш по бранш, регион по регион.

Все пак, за да предотврати социален дъмпинг в някои сектори, провокиран от масовото пристигане на работници от изток, правителството прие ново регламентиране на заплащането.

Предприятията ще трябва да поставят чуждестранния си персонал на същите тарифи като германските им колеги, но и дума не може да става за въвеждането на национална минимална работна заплата.

Да получаваш минимална работна заплата във Франция означава да живееш с хиляда евро на месец.

Понякога и по-малко, когато става дума за половин работен ден. Такъв е случаят на Катрин. Тя е на 55 години. Работи като продавачка в магазин за здравословно хранене в Париж.

Месечното й възнаграждение е 800 евро. Това си е истинско падение за бивш оператор, но безработицата е принудила Катрин да приеме сегашната си работа преди две години.

Съдбата си приема като истински документалист: "Бедността е минималната работна заплата."

Катрин изчислява, че с тези доходи трябва да живее с две евро на ден. При това положение се наложило да се лиши от кафето например: "По-трудното е да се нахраниш добре и да се опиташ да запазиш здравето си.

Работя в хранителен магазин, така че няма да умра от глад. Ровя в кошчетата. Там се изхвърля много. Събирам много хубави неща на учудващи цени. Понякога обаче ям малко развалени неща, но които все пак са в отлично състояние."

При всички лишения обаче Катрин има мобилен телефон, защото в наши дни без него е немислимо, но и защото той е средството да си намери по-добра и по-добре платена работа.

Има и интернет. И котка.

Когато трябва да я заведе на ветеринар, продава някоя от многото вещи, които притежава. Истинският проблем на Катрин обаче е собственото й здраве. Тя не може да си позволи дори да си смени очилата.

България заедно с 18 европейски страни и още две кандидатки за ЕС като нея Румъния и Турция прилага минимална заплата, определяна от правителството.

Без да получи одобрението на МВФ от 21 януари българското правителство определи нов размер на минималната заплата от 150 лева.

Преди време минималната работна заплата у нас се използваше за мерило най-вече на ръста на доходите на българите, но не и за повишаване на жизненото равнище.

Този стереотип все още не е преодолян. Равнището на минималната работна заплата в страната в сравнение с останалите европейски държави остава ниско и затова проучванията на бедността нареждат България на дъното на таблицата сред останалите европейски държави.

Само за сравнение в Турция минималното заплащане е 240 евро, в Румъния - 72 евро. Затова социалното министерство прояви особена активност като представи 20 аргумента за повишаване на минималната заплата на 150 лева.

От ведомството изтъкнаха, че минималната заплата изпълнява и социални функции, а като цена на най-ниско квалифициран труд не е фактор, който спира чуждите инвестиции.

Прогнозите сочат, че ако у нас се запази сегашното равнище на минимално заплащане на труда, ще влезем в ЕС с минимална работна заплата от 77 евро и пак си гарантираме последното място.

Работодателските организации и този път изразяват недоволство, че определянето на минималното заплащане е административно и отсъства механизъм, който да съответства на препоръките на Международната организация на труда.

Механизмът трябва да отчита производителността на труда, размера на средната работна заплата, прага на бедност в страната, инфлацията. 150-те лева в момента надвишават приетия необлагаем доход от 130 лева.

На практика се получава така, че поради нарасналите лични осигурителни вноски и при действащата скала за облагане на доходите нетния размер на минималната заплата е 131 лева и 20 стотинки, което няма как до повиши стандарта на работещите бедни.

В средата на този месец работодателските организации, които изживяват шок от новите цени на петрола, алармираха премиера да се предприемат мерки, които на първо място включват отпадането на минималната работна заплата.

Предложени са да отпаднат допълнителното плащане за вреден и допълнителен труд, освобождаване на фирмата от плащане на осигуровки, докато даден служител или работник е в болнични.

Правителството обаче обяви, че ще води преговори с МВФ за ново увеличаване на минималната работна заплата през 2006 година до 160 лева.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 3 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 9 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 10 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 10 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 11 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 12 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 12 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 12 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 12 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 12 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 13 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 13 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 14 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 14 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 15 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май