50

С поред доклад на „Уолстрийт джърнъл“ президентът Доналд Тръмп има интерес към закупуването на Гренландия, която е самоуправляваща се провинция на Дания.

"Новината" бързо обиколи медиите и социалните мрежи, предизвиквайки отзвук.

Расмус Ярлов, представител от партията на консерваторите в датския парламент, веднага сподели доклада на "Уолстрийт джърнъл" с коментар: „От всичко, което няма да се случи, това е най-невероятно. Забрави за това.

На 16 август гренландското Министерство на външните работи публикува в Туитър: „Гренландия е богата на ценни ресурси като минерали, най-чистата вода и лед, риба, морска храна, възобновима енергия и приключенски туризъм. Отворени сме за бизнес, не за продажба.

Датската министър-председателка Метте Фредериксен определи идеята на Тръмп да закупи острова като абсурдна, а Тръмп отмени визитата си в Дания, отвръщайки, че думите на Фредериксен не са приятни и тя е можела просто да каже "не".

Но защо американският президент иска да купи най-големия остров на света?

Това поредната прищявка на Тръмп ли е, или има добра причина да хвърли око на острова?

Розбира се че има причина и дори причини. Те са комплексни, но най-голяма роля играе богатото разнообразие от природни ресурси на Гренландия като желязна руда, олово, цинк, диаманти, злато, нефт и редки елементи като уран, изтъкват от "Бруукингс инститюшън", неправителствена организация базирана във Вашингтон.

Добивът на ресурси на острова обаче не е толкова лесна задача

Да вземем за пример нефта. За да се добива ефективно нефт на Гренландия, са нужни развити технологии, които да издържат на суровите условия.

От "Бруукингс инститюшън" смятат, че поне в следващите десет години няма да бъде изгодно да се добива нефт на острова заради високата цена на техническите съоражения.

Мините за добив на руди

и други полезни изкопаеми и минерали се приемат за по-успешен проект.

Правителството на Гренландия успява да предпази мините си чрез редица регулации, като същевременно води политика, привличаща инвеститори.

Доколкото е известно канадската „AEX Gold“ вече добива благородни метали в най-новите мини в Южна Гренландия, а базираната в Ню Йорк гренландска компания „Ruby A/S“ от 2017 г. добива рубини и розови сапфири в Ааппилатток, Югозападна Гренландия.

Колко би струвало да купиш един такъв остров?

Гренландия е страна с население от 57 000 души към 2018 г., две трети от чиито бюджет идват от Дания. 

Да приемем, че някой успее да купи острова, то той ще трябва да плати достатъчно добра сума, за да се сдобие с него, а след това ще поеме и двете трети по издръжката на населението.

От друга страна Гренландия е страна с високи нива на самоубийства, алкохолизъм и безработица. Тези проблеми определено се нуждаят от инвестиции в социалния сектор.

Не за пръв път САЩ проявява интерес към Гренландия

Териотрията има стратегическо място между Канада и Европа.

Администрацията на Андрю Джаксън също илиза с идеята за закупуването на острова, а през 1946 г. Хари Труман директно предлага 100 млн. щатски долара на Дания за острова, но както става ясно – това не довежда до нищо.

По време на Студената война САЩ изгражда редица военни бази на Гренландия. Днес тези бази все още са там и тровят острова с токсичните си отпадъци, които се разграждат с топенето на ледовете.

Забрави за това“ е индиректният отговор на Дания, която прие последните новини за желанието на Тръмп да купи острова като абсурдна шега.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@