Още по темата

Зловещи разкази за кула от черепи на испански завоеватели се предават от поколение на поколение векове наред в Мексико.

Черепите "трофеи" от войната - начин за отмъщение или символ на мъжество

В източниците, останали до днес, се твърди, че кулата се състои от десетки хиляди черепи на победени воини и представлява един ярък пример за участта на тези, които се провалят в опита да завоюват територия.

Във видеото горе вижте едни от най-значимите археологически открития в историята

Хилядите черепи намират своя покой за 500 г.

Кулата от човешки останки се намира под земята на град Мексико, където някога е бил Теночтитлан – столицата на държавата на ацтеките.

Черепите са стояли там необезпокоени повече от пет века до преди две години, когато група от археолози започва да разкопава миналото и да разкрива погребаните тайни.

Колекцията от татуирани човешки глави на генерал Хорейшо Гордън Робли

По време на разкопките археолозите остават шокирани

Сред черепите на млади мъже са намерени и на жени и деца. Откритието повдига много въпроси и показва на историците, че всичко, което са си мислели, че знаят, е може би невярно.

Очаквахме да открием просто мъже, млади мъже – каквито са воините, а за жените и децата бихме предположили, че не са ходили на война“, казва антропологът Родриго Боланос пред Ройтерс.

ВИЖТЕ ЕДНИ ОТ НАЙ-СТРАННИТЕ МЕСТА ПО СВЕТА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

До момента са открити 676 черепа

в древно селище близо до голямата катедрала в мексиканската столица, построена над „Templo Mayor“ или „Главния храм“, който е бил най-важното ацтекско светилище.

Случило се е нещо, за което нямаме данни, и това е много ново за нас“, добавя Родриго Боланос.

В Китай откриха женски черепи от жертвоприношение преди 4000 години

Археолозите още не са стигнали до основите, но се очаква да изскочат още много черепи.  Смята се, че откритите човешки останки са част от „Huey Tzompantli“ – рамка с диаметър около 60 м., на която се нареждали черепи и се поставяла в параклиса на ацтекския бог на слънцето, войната и човешките жертви.

Какво представлява рамката за черепи
Какво представлява рамката за черепи Източник: Wikipedia

Учените нямат съмнения, че откритите черепи са от рамката, описана от войника Андре де Тапиа, участвал в завоевателната експедиция на Ернан Кортес през 1521 г.

Кортес пристига във Веракрус, източния бряг на Мексико, през 1519 г. и две години по-късно в съюз с други местни сили хората му успяват да превземат столицата на ацтекската държава.

Масов гроб в двора на лидера на македонските албанци

Засега археолозите и историците разполагат само с това, но им предстои още много работа. Дотогава отговорът на въпроса - защо сред мъжките черепи има и на жени и деца, остава мистерия.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

Във видеото вижте повече за кулата от черепи в Ниш:

Вижте още:

Откриха място за смъртоносна игра от епохата на ацтеките

Най-голямата пирамида в света, мислели я за планина

Археолози откриха два мъжки скелета на над 600 години, които се държат за ръце