Милиони хора намират препитание в индустриалната киномашина на Холивуд. Едва стотици от тях успяват да намерят и признанието, което търсят. Това прави повечето от тях звезди, носители на „Оскар“, екранни атракции и критически фаворити. Едва една шепа от тях остават верни на професионалната актьорска мисия да са истински хамелеони.

Гари Олдман е един от тях.

Гари Олдман като Уинстън Чърчил
​Гари Олдман като Уинстън Чърчил Източник: Instagram/garyoldmanweb

В момента по кината може да се гледа великолепното му превъплъщение като Уинстън Чърчил във филма „Най-мрачният час“ на Джо Райт, за което актьорът най-после е фаворит за наградата „Оскар“ за главна мъжка роля след повече от 35 години, прекарани пред камерата.

Приятните изненади и познатите герои сред номинациите за "Оскар"

Обявиха номинациите за наградите "Оскар"

За мнозина това може да означава 35 изгубени години. За сър Даниел Дей-Луис, който прави по един филм на пет години и получава по цял куп награди за всяка своя екранна поява, успехът явно се мери в спечелени статуетки. За Самюел Л. Джаксън, който участва в около 4-5 филма всяка година и има роли в повече комерсиални хитове, отколкото някой може да запомни, успехът явно се мери в пари, които публиката плаща по киносалоните.

За Гари Олдман очевидно критериите са други.

Той е застъпил своето място в историята на световната попкултура по-твърдо и от Даниел Дей Луис, и от Самюел Л. Джаксън – не с вбесяващо артистично високомерие, нито със занижени професионални стандарти, а с изумителни актьорски умения, засвидетелствани филм след филм, десетилетие след десетилетие, зрителско поколение след зрителско поколение.

Самюел Джаксън
Самюел Джаксън Източник: ЕПА/БГНЕС

Вие вероятно дори не сте знаели до днес, че Гари Олдман е играл в някои от 10-те филма, които ще видите отразени в галерията, а със сигурност сте ги гледали. Екранните му трансформации отдавна са станали пословични и колажи с тях се намират на доста места из интернет.

Тук ще ги намерите акомпанирани с по малко текст за всяка една от тях. Припомнете си ги, изумете се на визуалния, вербален и емоционален диапазон, който те формират и който господин Олдман покрива, а след това идете на кино и вижте защо Холивуд е решил точно тази година най-сетне да му отдаде отдавна заслуженото признание с „Оскар“ за „Най-мрачният час“. 

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КУЛТОВИТЕ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ НА ГАРИ ОЛДМАН

Встрани от тези 10 филмови роли, няма как да не отдадем почит с кратко споменаване и на вокалното му превъплъщение като сержант Виктор Резнов в поредицата видеоигри Call of Duty.

Източник: Call of Duty Wiki

Олдман често обича да се шегува, че е най-известен сред детската аудитория именно с тази своя роля. Персонажът му, фанатичен съветски сержант, участва в ключови битки от Втората световна и Студената война, в които гръмкият глас на Олдман и безупречният му руски акцент винаги са безпогрешно разпознаваеми.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.