1

И сторическата драма "Опенхаймер" за "бащата" на атомната бомба доминира на 81-ата церемония за наградите "Златен глобус" във филмовите категории, докато в телевизионните триумфира сериалът за битката за контрол над глобална медийна империя "Наследници", съобщават световните осведомителни агенции и "Варайъти".

"Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан царуваше на наградната церемония, напомняйки за лятната доминация, която налагаха с наситения в розово касоразбивач "Барби" и дори си спечелиха общото прозвище "Барбенхаймер". 

Обширното изследване на Дж. Робърт Опенхаймер и създаването на атомната бомба спечели пет награди, включително наградата за най-добър филм - драма. 

Килиан Мърфи грабна "Златен глобус" за превъплъщението си в ролята на бащата на ядрената бомба - Опенхаймер
Килиан Мърфи грабна "Златен глобус" за превъплъщението си в ролята на бащата на ядрената бомба - Опенхаймер Източник: БТА

В категорията за най-добър филм - мюзикъл или комедия отличието отиде при постмодернистичната продукция "Клети създания" - феминистично преосмисляне на историята за Франкенщайн, въпреки очакваната победа за лидера по номинации с девет на брой "Барби".

На телевизионния фронт "Наследници" - разказ за магнат, напомнящ за Мърдок, и неговото дисфункционално семейство, спечели четири награди, включително за най-добър драматичен сериал. 

"Наследници" приключи през май след четири сезона. 

"Мечката", проследяващ историята на чикагски ресторант, който се бори да запази вратите си отворени, спечели три награди, включително за най-добър комедиен сериал и за най-добър актьор и актриса в телевизионен мюзикъл или комедия за Джеръми Алън Уайт и Айо Едебъри.

"Говеждо", драмедия за последиците от пътен инцидент, също спечели три статуетки - за най-добър лимитиран сериал и актьорски отличия за Али Уонг и Стивън Йон. 

Кристофър Нолан, който използва успеха си в създаването на блокбастъри като "Тъмният рицар" и "Генезис", за да накара "Юнивърсъл пикчърс" да продуцира драмата на стойност 100 милиона долара за Опенхаймер, получи наградата за най-добър режисьор.

Килиън Мърфи, превъплътил се в образа на мрачния учен във фокуса на филма, беше обявен за най-добър актьор в драма. 

Филмът "Опенхаймер" беше отличен и за завладяващата си музика, композирана от Лудвиг Йорансон.

Лили Гладстон получи наградата за най-добра актриса във филмова драма за ролята си на жена от племето осейдж, превърнала се в мишена заради петролното си богатство в "Убийците на цветната луна" на режисьора Мартин Скорсезе. 

Гладстон не пропусна да отбележи, че признанието й е исторически момент за общността на коренното население, която често е пренебрегвана или маргинализирана от развлекателната индустрия. 

Ема Стоун беше отличена като най-добра актриса във филм - мюзикъл или комедия за ролята си на девойка, която поема на пътешествие към сексуални и емоционални открития в "Клети създания". 

Пол Джиамати, обявен за най-добър актьор във филм - мюзикъл или комедия за превъплъщението си в образа на язвителен преподавател в подготвителното училище в "Останалите", посвети наградата си на учителите. "Трябва да ги уважаваме. Те вършат добра работа. Това е трудна работа", каза той.

В поддържащите актьорски категории бяха отличени съответно Робърт Дауни младши за "Опенхаймер" и Давайн Джой Рандолф за "Останалите". 

Киърън Кълкин и Сара Снук спечелиха призовете за най-добра мъжка и най-добра женска роля в телевизионна драма за образите на коварни деца в "Наследници", които се стремят да поемат медийната компания на баща си. Изпълнението в сериала донесе на Матю Макфедиън отличието за най-добър актьор в поддържаща мъжка роля. 

Наградите "Златен глобус", които по традиция са клубно и дружеско събитие, бяха връчени след една от най-хаотичните и противоречиви години в историята на Холивуд, когато профсъюзите на сценаристите и актьорите стачкуваха в продължение на месеци, борейки се за ограничения за използването на изкуствен интелект и за бизнес модела на стрийминг платформите, който според тях затруднява изкарването на прехрана. 

Гилдиите на актьорите и сценаристите в крайна сметка постигнаха споразумения през септември и ноември, но производството на много филми и сериали беше нарушено със сериозни икономически последици.

Церемонията за наградите "Златен глобус" беше излъчена по телевизия Си Би Ес - нов дом за предаването, което от 1996 г. се излъчваше по Ен Би Си. Наградното шоу беше завършек на бурен период за отличията, които през последните години бяха разтърсени от скандали и се опитваха да се преоткрият. 

В продължение на десетилетия отличията бяха важна спирка в холивудския награден сезон, както и едно от най-горещите партита в града. Алкохолът се лееше свободно и на звездите не им се налагаше да се сблъскват с ограничения, за разлика от по-задушевните "Оскар"-и. 

Партито обаче "секна" през 2021 г., когато "Лос Анджелис таймс" разкри, че в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд - малка група от около 87 журналисти, които гласуват за наградите "Златен глобус", няма чернокожи членове. Изданието посочи и етични проблеми в организацията, която имаше репутацията, че се наслаждава на разточителни пътувания, финансирани от студията, и номинира филми със съмнително качество, като например "Бурлеска" (2010) с певицата и актриса Шер. 

Отличията обаче се възродиха, като разпуснаха организацията, известна до неотдавна като Асоциацията на чуждестранната прес в Холивуд, въведоха нови правила за поведение и увеличиха броя на гласуващите до над 300 журналисти. По данни на организацията десет процента от имащите право на глас за наградите "Златен глобус" са чернокожи. Новото наградно шоу е собственост на Dick Clark Productions.

Наред с другите промени, отличията въведоха две нови категории: за най-добър блокбастър, наградата в която беше присъдена на "Барби", и за стендъп комедия, която беше спечелена от Рики Джървейс, петкратен водещ на наградите "Златен глобус".

Подобно на "Опенхаймер", "Барби" беше малко вероятен касоразбивач в бизнес, доминиран от екшъни и комикси, нещо, което неговата звезда и продуцент Марго Роби спомена, докато приемаше наградата в нововъведената категория. 

Водещ на шоуто беше комикът Джо Кой, който изпъстри встъпителния си монолог с шеги, сред които за 3-часовото времетраене на "Опенхаймер". "Моето новогодишно решение за 2024 г. е да завърша "Опенхаймер" през 2025 г. Сериозно! Почти успях. Обожавам "Опенхаймер", особено първия сезон", пошегува се Кой.

Наградите "Златен глобус" имат непостоянен опит в предсказването на евентуалния успех на "Оскар"-ите. Миналата година, например, водещите награди бяха присъдени на филмите "Семейство Фейбълман" и "Баншите от Инишерин", но на наградите на американската киноакадемия триумфира абсурдистката комедия "Всичко навсякъде наведнъж".

Сред филмите, спечелили "Златен глобус" и впоследствие повторили успеха си на "Оскар"-ите, са "Земя на номади" и "Зелената книга". 

Сред присъдените награди на състоялата се в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс церемония не липсваха и изненади. Сред тях беше победата на "Анатомия на едно падане" за най-добър сценарий над "Барби" и "Опенхаймер", както и тази на Елизабет Дебики ("Короната"), която беше предпочетена пред Мерил Стрийп ("Само убийства в сградата") за най-добра поддържаща женска роля в телевизионен сериал.

"Златен глобус" 2024: Най-добре облечените звезди на наградите
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети