Още по темата

Детството несъмнено е определящ период за много сфери от живота на хората. Оказва се обаче, че преживяванията от ранна възраст влияят не само върху психиката и възприятията ни, а и върху нашето тяло на генетично ниво.

Човешкият мозък може да създава структури в 11 измерения

Учени са открили начин да предсказват дали определени гени, отговорни за регулирането на възпаления в човешкия организъм, ще се променят вследствие на ключови събития от детството и ще доведат до появата на болести в по-късен етап от живота му.

Във видеото горе разберете няколко интересни факта за човешката ДНК

Екип от учени към Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, е анализирал стотици гени, свързани с възпаленията, в търсене на следи от епигенетични промени.

Епигенетиката е една от най-интензивно развиващите сe научни области днес

Тя изучава измененията на клетъчни или физиологични белези и се занимава с изследването на фактори на околната среда, които включват или изключват гените и влияят на това как клетките ще разчитат гените.

Учени създадоха компютър, направен от ДНК

Тази научна област все още е в много ранен етап от развитието си, за да може напълно да се разберат всички епигенетични промени и причините за тях, тъй като много фактори могат да са ключови, както се оказва детството.

Екипът на Северозападния университет в Еванстън провежда проучване,

в което участват около 500 души от Филипините и се взимат предвид данни, набрани назад във времето до 80-те години на ХХ в. Само наличните кръвни проби от 2005 г. са използвани за анализ на 114 различни гена, свързани с имунните процеси на организма и регулирането на възпаленията.

В 9 от тези гени е открита информация за преживявания от детството като голяма бедност, липса на родител и дори дали притежателят на тези гени е роден по време на суша.

Защо в един род близо 200 години се раждат хора със синя кожа

Идентифицирайки определени събития от детството, учените биха могли да предскажат дали някой от тези 9 гена ще бъде активиран, или не.

Това проучване може да помогне да се разбере произходът на сърдечносъдовите заболявания

и определени възпаления при отделни общества. Също така разширява познанията ни за това как нашата имунна система може да бъде повлияна от много и различни фактори, които се отразяват върху организмите ни като възрастни и способността им да се справят с болестите.

Вижте 10 от най-странните аномалии на човешкото тяло

По-обширно изследване може да разкрие как околната среда се отразява на функционирането на нашите гени и още много тайни, заключени в човешката ДНК. Засега обаче имаме още едно потвърждение, че това, което ни се случва в ранните години, остава за цял живот - не само в съзнанията ни, а и в нашите гени.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.