Колко „тъмни“ са били "Тъмните векове"?
Източник: iStock
0

Т ъмните векове имат лоша репутация. Всъщност това е може би единственият период от историята, който буквално е кръстен на лошата си репутация. Названието, както всички учим в училище, е препратка към идеята, че след падането на Римската империя на Запад всички са прекарали следващите няколко века в метафоричния мрак - т.е. препъват се, неспособни да видят истинската форма на нещата и от време на време се замислят за странния бръснар-хирург.

Но колко справедливо е това отношение? Дали 500-те години преди Ренесанса наистина са били толкова лоши и тъмни?

Нека хвърлим малко светлина върху това какъв всъщност е бил животът през така наречените „тъмни векове“ - и дали изобщо са били наистина „тъмни“.

Защо били наречени "тъмни векове"?

Отговорът е доста прост: не били. Поне не и по онова време.

Вижте, всички ние си патим от очевидно глупавите неща, които предците ни са правили: използването на татуировки като лекарство, например, или втриването на стрита на прах сова като лек за подагра. Това, което не осъзнаваме толкова ясно е, че тези хора също били еднакво „забавлявани“ от собствените си предци.

Терминът бил измислен по време на Ренесанса“, обясни Луси Мартен, гостуващ учен по история във Franklin & Marshall College.

Като част от „прераждането“ на класическата цивилизация, учените от епохата на Ренесанса - особено Петрарка - възприели периода между Античността и тяхното време като тъмен“, каза тя.

Петрарка, италиански поет от XIV-ти век, обикновено е този, върху когото е хвърлена отговорността за пренебрежителното прозвище на периода. Но това всъщност не е съвсем несправедливо. „Всъщност Петрарка говорел за литературата“, отбеляза Мартен, „но всички тези термини се използвали за отбелязване на предполагаем спад в научния, културен и интелектуален растеж.

И ако периодът изглеждал „сенчест“ за учените на Ренесанса, той определено бил черен за следващите дошли на сцената - философите от Просвещението. Както подсказва името, тези мислители от XVII-ти и XVIII-ти век виждали себе си като уникално рационални, изтънчени и най-вече по-светски от всякога. Терминът „тъмни векове“ започнал да приема повече тежест: „Пренебрежението към средновековното минало било съвсем откровено сред критичните и рационалистични мислители на Просвещението“, пише Робърт Бартлет в своята книга от 2001 г. „Средновековна панорама“. „За тях Средновековието олицетворявало варварския свят, управляван от свещеници, свят, който те се опитвали да трансформират.

Това, съчетано със сравнителната липса на исторически източници от времето, задълбочило репутацията на периода като изостанал, суеверен и застоял. Но това наистина ли е било оправдано?

Колко „тъмни“ са били „тъмните векове“?
Да се каже, че ранният средновековен период е бил време на културна стагнация, в най-добрия случай е твърде евроцентрично.

В края на краищата, периодът, често наричан „тъмните векове“, обхваща приблизително V-ти до X-ти век - припокривайки ислямския златен век, например, с цели 300 години. „Това бил наистина забележителен период в човешката история“, пишат Ахмед Ренима, Хабиб Тилиуин и Ричард Дж. Естес в книгата „Състоянието на социалния прогрес на ислямските общества": "Това бил период, който обхваща забележителните постижения, направени от ислямски учени, хуманисти и учени във всички области на изкуствата и хуманитарните науки, физическите и социалните науки, медицината, астрономията, математиката, финансите и ислямските и усъвършенстването на европейските парични системи в продължение на много векове.

Междувременно именно в този период Китай преживял своя Ренесанс при династията Тан, както и цивилизацията на маите в Мезоамерика с напредък в писмеността, архитектурата, земеделието, управлението, религията и науката. Византийската империя, също тогава, преминала през „златния си век“.

Но дори да стесним погледа си само до Европа, „тъмните векове“ съвсем не са били толкова мрачни“, каза Мартен. „Тогава се случили много неща“, каза тя, „въпреки че голяма част от интелектуалния фокус на обучението на грамотния елит бил върху теологията и реториката.

Имало поне два периода на значително културно развитие в Западна Европа през тъмните векове - те дори са известни като „Средновековни ренесанси“. По време на царуването на Карл Велики, например, широкообхватните му реформи довели до това да бъдат образовани за първи път бедните и средните класи „от младите мъже, учещи за свещеници, също се очаквало да знаят реторика, диалектика, математика, музика и астрономия“, пише Майкъл Едуард Стюарт, почетен научен сътрудник и преподавател в Училището по исторически и философски изследвания към Университета на Куинсланд, в доклад от 2001 г. за периода.

Повече от 50 000 книги били произведени само през XIX век - през този период възникнал стилът на почерк, който най-лесно разчитаме днес, както и хуманистичният минускул“, обясни Мартен. „Периодът е известен с разцвет на интелектуалната мисъл. Това помогнало за запазването на много класически текстове, както и за развиването на нови начини на мислене.

Тъмният свят
Далеч от това да бъде културно изостанала, средновековна Европа процъфтявала. Международната търговия и връзките между държавите били силни.

Междувременно корабите на викингите стигнали от Скандинавия чак на запад до Северна Америка, на юг до Азорските острови и на изток поне до Багдад“, отбеляза Мартен. „Очарована съм от културното взаимодействие. Викингите срещнали над 50 различни култури по време на своите пътувания“, каза още Мартен.

И в много отношения така наречените „тъмни векове“ са били поразително модерни. Виждали сме потенциално небинарни гробове от тази епоха. Понятия за пол и раса били по-свободно възприемани, отколкото през следващите векове. Има дори разкази за куиър и транс хора, които живели доста щастливо през този период (просто прочетете разказа за сватбата на Тор в Поетичната Еда, ако търсите феминистка куиър еуфория).

Има много интересни доказателства в средновековния свят, които показват колко често срещани били интимните взаимоотношения между един и същи пол“, обясни тя. Жените също не са били непременно толкова зле, колкото си мислите. Те можели да бъдат образовани точно толкова, колкото мъжете в техния живот, което, честно казано, не било много през Средновековието, но все пак и било известно, че работели в търговията, земеделието или изкуствата.

Имало много повече възможности за жените тогава, отколкото в следващите няколко века след този период!“, каза Мартен.

Тъмните векове - заслужена ли е тази титла?
И така, какъв бил животът през Тъмните векове? Разбира се, това е труден въпрос за отговор: „както и днес, това зависи изключително много от социалната класа и мястото, на което се намираме“, каза Мартен.

Естествено, никой не казва, че тъмните векове били някаква утопия - всъщност те обхващат вероятно най-лошия период от човешката история. Всеки живял тогава трябвало да се примирите с чума, всякакви други болести и войни и шансовете за оцеляване били малки, както и това да бъдете от онези, които можели да четат и пишат в някаква забележима степен.

Но що се отнася до живота в сферата на изкуствата, науките и културата - е, оказва се, че тази предполагаемо „тъмна“ епоха била много по-ярка, отколкото са ни учили.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 13 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 58 минути

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 1 час

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 2 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 2 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 3 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 3 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена