У чените, работещи за японска компания „Хаус фуд“ (House Foods Group Inc), изобретиха биохимичен процес за отглеждане на лук, който при рязане не разплаква.
Уникалното изобретение беше демонстрирано днес от ръководителя на научния екип Шинсуке Иами.
Така отгледан лукът съдържа изключително малко количество от ензимите, които обичайно предизвикват реакцията „плач“. Изследванията за постигането на този резултат са продължили повече от 20 години.
Вкусът на новия лук е „сладък като плод“, но ароматът му е същия като на обикновения лук.
Учените от „Хаус фуд“ спечелиха Нобеловата награда за химия през 2013 г. за изследванията си в областта на лука.
Лукът, който не предизвиква сълзи ще бъде пуснат в търговската мрежа в Япония тази есен, на цени двойно по-високи от тези на обикновения лук.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!