Още по темата

"99% от информацията, която получавате за Африка, не е истина". Цитатът от култовия композитор Фела Кути навърши няколко десетилетия, но до голяма степен остава в сила към днешна дата.

Африка, този континент на страдалци, ужаси и мизерия, не е само черен мрак. Африка също е пълнокръвна земя на култури, на традиции и цветна музика, където хората мечтаят, обичат, творят и се бунтуват.

Африка без клишета – така ще я представи хореографът от Буркина Фасо Серж Еме Кулибали в спектакъла "Република Калакута" на юбилейното издание на One Dance Week в Пловдив от 23 септември до 15 октомври. Танцьорите ще ни пренесат първо в култовия дом на гения на саксофона Фела Кути, откъдето той е стрелял с ноти и рими по военната хунта в Нигерия, а след това по площадите, където днес протестните движения надигат глас срещу политическото статукво и несправедливостта.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СПЕКТАКЪЛА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Кой е Фела Кути

Фела приютява в дома си музикални съмишленици, бедняци, авантюристи, опозиционери, изобщо хора, които не са съгласни с режима на хунтата в Нигерия и с подтисничество в Африка като цяло.

В края на 60-те Фела Кути изобретява явлението "афробийт" - смесица джаз, соул и етно ритми, която бързо заразява Африка и целия свят. Фела е разточителен – бендът му наброява около 15-тина души, още толкова певици и танцьорки омагьосват публиката. Те импровизират на сцената, а самият Кути, макар и на развален английски език, пее за свобода, за бунт, нарича военните "зомбита", а колонизаторите - "международни крадци".

Той е суперзвездата на Африка, бохемът сред бедняци, мъжът с многото жени, в чиято спалня западните медии редовно надничат.

 

#felakuti spoke, so let it be known.

A post shared by Rico Lowe Jr. • 🇵🇦 (@panafrico) on

Той е опозиционен проповедник. Той е проблем за нигерийските диктатори. Освен че е арестуван над 200 пъти, редовно обискиран и съден по фиктивни дела, Кути едва не умира, когато над 1000 военни щурмуват и сриват Република Калакута в края а 70-те. Записите и инструментите на бенда са унищожени, майката на Кути е хвърлена от третия етаж и в последствие умира.

Музикантът обаче не се предава. Освен че се подиграва с диктатурата, като се жени за 27 вокалистки и танцьорки в един и същи ден, той основава партия и два пъти опитва да се кандидатира за президент.

Ето защо до днес той е известен просто като "Черния президент".

Фела Кути умира на 58 г. в средата на 1997 г., но неговите послания за свобода продължават да звучат и днес. Неговият сладко-кисел житейски път е забележителен, но също така и основателен, за да се замислим за самите нас – какво правим и къде заставаме, когато се развеят знамената на промяната.

Революционно-музикалният спектакъл РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА ще закрие 10-тото юбилейно издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK на 15 октомври от 19:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Билети можете да закупите онлайн на адреса тук.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.