Още по темата

"Гугъл" представи нов дудъл в чест на 147-я рожден ден на изобретателя на прахосмукачката Хюбърт Бут.

Бут е роден на днешната дата (4 юли) през 1871 г. в град Глостър, Англия.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК СА ЧИСТИЛИ БАБИТЕ НИ КЪЩИТЕ СИ

Когато е на 18 години започва да учи в Централния технически колеж в Лондон, където се занимава с инженерство и машиностроене.

По-късно Бут започва да работи в Института на строителните инженери. 

Създаването на прахосмукачката става случайно - докато Бут е на демонстрация на машина за почистване на железопътни вагони.

Във видеото горе пък вижте как едно куче чисти с прахосмукачка

Машината "духала" с въздух под налягане килими. Изобретението не е било ефективно, защото машината вдигала мръсотията във въздуха само.

10 неща, които не чистите често, а трябва

Младият Бут обаче се сетил за нещо интересно и попитал организаторите на демонстрацията - защо не направят машината да всмуква, а не да издухва. Някои инженери му отговорили, че тази система е вече изпробвана и е невъзможна за изпълнение.

През 1901 г.  Хюбърт не се отказва, а създава машина, която променя всяко домакинство по света. Ражда се гениалната идея на Бут за прахосмукачката, изобретение, което по-късно той патентова и нарича "Пухтящият Били".

Бут създава и компания, която предлага уреда на пазара.

Първата прахосмукачка струвала около 350 британски лири.

Източник: Getty Images/Guliver

Първоначално се задвижва от бензинов, а по-късно и от електрически мотор.

"Пухтящият Били" бил обслужван от екип работници в бели облекла.

Прахосмукачката била с огромни размери. Заради това тя била превозвана с каруца, която паркирали пред къщата, където трябвало да се чисти. Оттам пускали през прозореца маркуч, дълъг близо 30 метра.

Бут решава, че новата му компания  има нужда от реклама.  Предлага на собственика на ресторант да му изчисти безплатно салона и той се съгласява. 

Новината за изобретението бързо стига и до кралския дворец.

През 1902 г. Бут е поканен да изчисти килим в Уестминстърското абатство при подготовката на сватбата на Едуард VII и кралица Александра.

Резултатът бил впечатляващ, а една прахосмукачка е инсталирана в Бъкингамския дворец, друга в замъка Уиндзор.

В началото на века само за 10 години са измислени подобни уреди за почистване. Двама американци представят вариации на прахосмукачката.

Хюбърт Сесил Бут прекарва следващите близо две десетилетия във водене на дела.

Бут все пак продължава да променя и развива прахосмукачката си през годините. Макар да губи битката срещу компанията "Хувър", компанията се преориентира към индустриалния пазар, като започва да произвежда все по-големи модели за фабрики и складове.

Откривателят умира на 84 години в Англия през 1955 г. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.