2

Т ова, за което се смята, че е датиращ отпреди 3400 години дворец, известен като Кемуме, е бил открит в пресъхнал резервоар в иракския район Кюрдистан на брега на река Тигър.

Откриването е станало възможно поради сушата, с която регионът се е сблъскал през сухия сезон в страната, което доведе до сериозен спад на нивото на водата в резервоара.

Достатъчно ниски нива позволили на екипа от кюрдско-германски изследователи да забележат древния дворец отгоре, което довело до по-нататъшни разкопки около изчерпания резервоар, за да получат по-дълбоко разбиране за империята и цивилизациите, които населявали Ирак през на древността.

Смята се, че дворецът е принадлежал на членовете на империята на Митани, съобщи Си Ен Ен и БГНЕС в информация по случая. Империята на Митани, според изследователите, е една от най-малко известните империи в древния Ирак. Изследователите нямат много познания за тази древна империя, находката притежава определено значение в региона с дълбока културна история.

"Находката е едно от най-важните археологически открития в региона през последните десетилетия", заяви кюрдският археолог Хасан Ахмед Касим в съобщение за пресата.

Keмуме се намира на петдесетина метра от река Тигър, разположен на "издигната тераса" с изглед към реката. Структурата, според Ивана Пуджиз, изследовател от Института за древни близкоизточни изследвания на Университета в Тюбинген, е направена от кал и тухли със стени с дебелина и височина около два метра, някои от които са открити с все още запазени стенописи.

"Откриването на стенописи в Кемуме е археологическа сензация", каза Пуджиз в съобщение за пресата.

Снимката е илюстративна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@