0

М есо, риба, пшеница, зехтин и вино.

Всички тези продукти са били част от хранителния режим на рибарите и служителите на пристанището в Древен Рим.

Трапеза, подобна на всяко едно пиршество, организирано от богатите и знатни граждани в империята.

Причината, поради която това се променя и превръща трапезата на тези хора в по-постна, такава, в която липсва разнообразие от продукти, са политическите сътресения и превземането на Рим от вандалските племена през 455г. сл.Хр.

Доказват го резултатите от скорошно проучване на екип от учени от университета в Кеймбридж, които изследват човешки, животински и растителни останки от района на някогашното пристанище (Portus Romae).  

Изследваните човешки останки най-вероятно „принадлежат на хора, които са изпълнявали тежък физически труд като разтоварване на пристигащите кораби”, споделя координаторът на проучването Тамсин О’Конъл.

„Ако съдим по изотопите, присъстващи в пробите от индивидите, живели между 2-ри и 5-ти век сл. Хр, може да се каже, че те са имали почти идентичен хранителен режим като този на по-богатите и заможни хора”.

„Интересно е да отбележим, че въпреки разликата в социалните класи и положението в обществото, всяка една от тези групи е имала еднакъв достъп до същите хранителни ресурси”, продължава експертът. 

Идването на вандалите поставя началото на много промени в живота в Древен Рим, не само политически.

Те се намесват в търговския сектор и вноса на храни: по този начин работниците са били принудени да променят досегашните си навици и да подменят трапезата си с по-постни продукти като супа от грах или леща.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@