Фрагменти IV: Българската метавселена и технопопулизмът
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
2

О т два дни се опитвам да си спомня къде се пресичам в безкрайността с Джон Фаулз (Фаулз в качеството му на философ, разбира се, а не Фаулз гигантският белетрист, come on). Отговорът, приблизително, е „в поддържането на противното“. Това има своите основания и дълбоко в класическата античност, когато киниците и скептиците, в далеч по-сурови условия, са нещо като първите опозиционери (изключвам омировия Терсит, за когото стана дума миналия път – той принадлежи на литературата, а не на историята на идеите и мисловността). Ето и вникването в детайла: ако се почувствам силно привлечен от даден морален, естетически или политико-социален полюс, ще намразя вероятно и неговия контраполюс. Но също така ще си давам сметка (както твърди самият Фаулз, цитирам по памет), че полюсът, под чието влияние се намирам, до голяма степен е плод на своята incongruity, т.е. това, което приемаме за негова противоположност.

***

Фаулз припомня също, че нашето противопоставяне на контраполюса ни доставя удоволствието на древния скептик – че тъкмо той винаги е привлечен от самото противопоставяне, т.е. от поддържането на противното. Оттам и моят порив към опозиция на конвенционалното, каквото и да е то. Метасмисълът тук е, че съпротивата срещу установеното (най-вече в социокултурен смисъл) съдържа в себе си еротичен момент. В по-екстремните мои случаи – и автоеротичен, с елемент на нагон за насилие срещу конвенционалното.

***

Но психологическото насилие също поражда ответно насилие, така че последното е хубаво да го схващаме с „щипка сол“.

***

Размишлявам върху това заради особената ситуация, която обитаваме тия дни – и в която протестът (доколкото е бил искрен на политическо ниво) поражда противното на себе си – вид ново статукво.

***

Тук не съм откривател, защото страстното противопоставяне на нещо неминуемо го зарежда същевременно със съпротивителни сили. Плюс, че истинското познание за света предполага способността за съпоставяне, а не сляпото заемане на една от двете страни. Да не говорим, че заемането на една от двете страни предполага нещо детинско.

***

Още нещо: ние, по ред исторически и антропологични причини, не познаваме онова, което Фаулз нарича „англосаксонската етика на спортсменството и fair play“, произлезли от привнесената норманско-френска идея за amour courtois (и залегнала в неписания рицарски кодекс през Средновековието). Но по някакъв наш си, инстинктивен начин – и вие буквално го наблюдавате в политическата ни ситуация в момента – всичко сякаш е насочено към запазване на принципа на взаимоподдържащото се противопоставяне.

***

С други думи, губи ни се етическият момент в играта на политика. Ако през цялото време говориш за „Суверена“, би трябвало да схващаш несложната концепция, че ти не го управляваш, а му служиш: т.е. ти управляваш процеси и практики в служба на „Суверена“, който е твой шеф, макар да е нехомогенно entity.

***

Чудя се - в тази някак отвъдсъзнателна и „хьойзинхова“ игра на политика - кой е Суверенът?

***

Като казах „игра“: напоследък Зукърбърг заговори за „метавселена“ – или парареалност, или пък някаква комбинация от augmented reality и неоплатонистка „държава“, за каквато знаехме още от Уилиъм Гибсън, бащата на киберпънк-романите, или пък от Кацухиро Отомо. И ми хрумна, че в момента ние сякаш вече пребиваваме в нея. Политическата комуникация у нас в момента прилича на „трансцедентна“, благодарение на трижди проклетата дигитална революция. Което води до неетичен политически комфорт, особено от началото на пандемията.

***

Комфорт, в който е прескочена посредническата роля на медиите (и която се съдържа в самото им наименование). Този наш дигитален сън, обзалагам се, вече ражда и ще ражда чудовища.

***

„Български политически трансцедентализъм“? Ще допринесем в политологията.

***

Някои американски колеги – по повод Туитър-„политиката“ на Тръмп – отдавна му съчиниха и термин на това: „технопопулизъм“. Той, струва ми се, некротира самата тъкан на политическото, в което някак се съдържа и смисълът, че то, политическото (по Аристотел или не), означава и комуникация/проясняване на властовите действия в името на общественото. И не, не съм наивен, точно аз не: само припомням онова за checks and balances, свързано с гражданския контрол върху властта, който основно се упражнява чрез медиите. Чудесна просвещенска идея (почти мога да я проследя до Русо и неговия „Емил“, или пък до Лок), напълно непонятна за нашия „елит“ в най-новата ни история.

***

Но засега възнамерявам да спазвам своя версия на прословутия “principle of charity”, по цялото му херменевтично развитие от Раби Меир до Нийл Уилсън: т.е. да дадем шанс на настоящите полит-херои, докато те - тези homines ludentes - не се саморазвенчаят. Или пък не успеят да убедят, че само са ковачи на собствената си съдба.

***

Всъщност нещата в нашата политическа ситуация към момента много ми напомнят една гениална сцена на Астрид Линдгрен от „Карлсон“, заради моята неизлечима апофения (психологическо извращение, при което, най-общо, правиш връзки между случайни неща). Сега ще я цитирам, с ваше позволение, а вие сами преценете дали метафората работи за всичко, което гледате като дребни сметчици и аматьорски подход в политиката. Може също да помислите и кои са „карлсоните“ (прилично дебели и в разцвета на силите си) и кои – дребосъчетата.

***

„Тъй като аз съм много мил и крайно скромен, разрешавам ти да вземеш първи. Но помни: който избира първи, всякога трябва да вземе по-малкото — завърши Карлсон и погледна строго Дребосъчето.

Дребосъчето се замисли за миг, но веднага съобрази:

— Аз искам да вземеш първо ти.

— Добре, щом си такъв твърдоглавец! — извика Карлсон, грабна по-голямото лешниче и начаса го пъхна в устата си.

Дребосъчето погледна малкото лешниче, което лежеше сам-самичко в шепата му.

— Послушай! — каза той. — Нали ти сам казваше, че тоя, който избира първи, трябва да вземе по-малкото.

— Ех, ти, малък лакомнико, ако ти избираше първи, кое лешниче щеше да вземеш?

— Може да не се съмняваш, че щях да взема по-малкото — отговори уверено Дребосъчето.

— Тогава защо се вълнуваш? Нали то остава за тебе?“

***

So it goes.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 8 минути

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 12 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 29 минути

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 33 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 35 минути

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 42 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 45 минути

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 47 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Светият Синод избра наместник-председател

Светият Синод избра наместник-председател

България Преди 1 час

Врачанския митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 1 час

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 1 час

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето