Фрагменти III: Екстелигентност
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
19

Разбира се, че има такова нещо – въпросът е дали в нашата „редуктивна“ БГ реалност то се превръща в доминанта

„Екстелигентност“, макар и да звучи „секси“ (сякаш обратното на „интелигентност“), не е мое откритие – Иън Стюърт и Джак Коен отдавна го подметнаха (както всеки културолог знае прекрасно). Те написаха още през 90-те едно относително объркано нещо, наречено “Figments Of Reality”, според което, най-общо, екстелигентност е нашият „културен капитал“ под формата на легенди, фолклор, това, което сме ПРИДОБИЛИ като (племенно) културно наследство.

***

Например, съвсем напосоки: „Педя човек, лакът брада“ е екстелигентно, защото – и тук вече обяснявам аз, не Стюърт и Коен – е част от родовата ни попкултурна памет. Същото, абсолютно валидно, може да се каже и за Бай Ганьо, Андрешко, карикатурите на Бешков, „Тракийски танци“ на Петко Стайнов или пък текста на „Колега“ на Хазарта.

***

Въпросът обаче е кое е „интелигентност“. Колегите Стюърт и Коен съвсем справедливо казват, че това са (извън родната културологична ситуация, която при нас е висококонтекстуална и колективистична, но за Хофстеде друг път) самите когнитивни процеси у всеки от нас. Преди груповата ни идентичност, добавям хитро аз.

***

И по-специално взаимовръзката между възможността да мислим независимо от културните ни натрупвания до момента, пряко свързани с постъпилата информация, плюс формираният (донякъде и на нейна база) добър или лош вкус.

***

Аз още от 90-те „тръбя“, че едно от нещата, което ни прави „лузъри“ в националните задачи, е базовият лош вкус. Поради липсата на добра културна памет, той ни прави „екстелЕгентни“, ако разбираме шегата.

***

Лошият вкус, разбира се, не е „изобретен“ от нас – напротив, понеже владея езиците на не една и две чужди култури, мога да говоря до безкрай какво се е случвало било в Англия, било в Русия, било в Италия или Франция. Проблемът тук, по моему, е че лошият вкус у нас е и вид държавна „политика на неглижирането“ (по Ясперс), от – да речем – 40-те години на XX в. насам. И, без да политизирам излишно, се превърна някак в официална държавна политика през и от комунизма насам. И не говоря само за „чалгаризацията“, а за сбъркани културни кодове.

***

Да перифразираме пак любимия Чоран: българската цивилизация не може да живее с априорното поставяне под въпрос на ценности, които още не е създала или придобила.

***

И пак да добавя: нашата малка БГ цивилизация – и това си личи смазващо по начина, по който гласуваме от 20-ина години – е система от колебания/флуктуации на избора, която, без да ще, самоорганизира своето метафизическо крушение и някак вечното изоставане от модерността.

***

В този вечно изгубен мач, бързам да кажа, няма конкретни виновни. Всички са виновни, повече или по-малко (in their infinite простотия, не намирам достатъчно добър превод на никакъв език на нашата специфична „простотия“).

***

Още от Вазовия „Кандидат за хамама“ и Алековите фейлетони си го знаем - и ако не ви се стори нахално, аз, без литературния гений на споменатите, говоря за същото от близо 25 години. Тук дори самоиронията не помага.

***

Добре, ще кажете, гласовете ви чувам: ма как така, този и този е супер прост и крадлив, ние не сме. Разбира се, че не сте. Но проблемът, че простите самоизбират простите, съществува включително и защото вие, не-простите, не направихте нищо. Пардоне моа, ние не направихме (макар че аз се борих години наред и, разбира се, загубих този мач с 0:6, въпреки поне трите ми отменени гола от масовия VAR).

***

Един древен пример с моя задочен приятел Секст Емпирик, ако позволите: към края на Античността, каквато я познаваме, т.е. в добавеното време на II в. сл. Хр., когато последните „добри“ императори са чао (след Марк Аврелий), тъкмо той е почти единственият глас в полуразпада на Империята, който казва, че скептицизмът трябва да запази известно достойнство (което впрочем няма да се върне дори и при Монтен и Хюм). Но в края на живота си дори той задава въпрос, който и аз бих задал сега: имаме ли смелостта на мисленето и вярата, че точно скептицизмът, въздържаността, „умността“ ще ни измъкне?

***

Откъде да ни измъкне ли? Много просто и инструментално – от предишната група, в която бяхме с Румъния, които поеха нечовешки държавен курс, основно с разумни „десни“ и „културни“ мерки за излизане от тази група. Успехите им във ваксинацията, за разлика от нашата вечна дезорганизация, сякаш го препотвърждават.

***

Какво ми разбива сърцето ли? Да кажем, разходка из Братислава. Ние сме на светлинни години дори от Словакия, и не виждам как „ще ги стигнем“. Което ни връща към простия архивъпрос за добрия вкус, освен за разумните икономически мерки, които „галят“ малкия и среден бизнес, плюс етичното управление на публичните разходи.

***

Честно, на мен ми е обидно Братислава да прилича в ред отношения на великолепен и красив средноевропейски град (отърсил се от соца), а нашата родна София да е жертва на лошия вкус в почти всеки смисъл на думата. И шеговитите подмятания, че ах, защо не бяхме „поробени“ от Австроунгарската империя, вече не важат.

***

Чакайте, че се сетих и за Любляна, и пак ми стана лошо.

***

Имаме спешна нужда от държавници, а не случайници (по сполучливия „термин“ на Кеворк), които – и в централната, и особено в местната власт – да запретнат ръкави и да предефинират себе си като хора на властта. Не поставени там насред нищото като конвулсивни партийни фанатици, не по нечия прищявка, а по необходимост.

***

И не завладени от треската на видимото.

***

„Аферим бе, бай Величков! Виж, тъй те харесвам. Защо да мамим младото поколение, нека си открием картите. Идеали? Бошлаф! Личното наше земно доволство – ето идеала, който трябва да преследваме… И заслужава ли този подъл народ да се трепем за него?” Това е написано в края на 1894 от, по моему, най-великия ни прозаик (ако не броим Йовков). То ни припомня, че и нашата най-нова България страда от тежка, клинична, трудно преодолима депресия, която ни смазва повече и от раково заболяване - подобно на случая „Уилям Стайрън” - но и е нещо като колективен когнитивен дисонанс плюс особен вид отказ от душевност. Уви, за разлика от Стайрън, ние не осъзнаваме, че това е истинска болест, напротив. Смятаме, че заболяванията на душата – колективната ни душа – са просто немъжки, небалкански лигавщини. Затова и днес живеем в полумрака на онази неистовост и незрялост на малката нация. Тъжната ни съдба на малък народ: нито обществен взрив, нито внезапна смърт – просто полууютно усещане за бавнодействащ провал, и живот, в който всичко е „полу”, но „се ядва“. С квазифилософското примирение, че нито сме провал, нито успех - разпънати между Небето и Земята като Хера, наказани от обстоятелствата заради нашата собствена глупост.

***

Относно „изчегъртването“: бутането на „идолите“ е all too well, но като философ да припомня вездесъщия Хюм. Разрушаването на предишното е преди всичко разрушаване на предразсъдъците, които са довели до това предишно. В противен случай, казвам аз, сме обречени на една и съща органична фикция, която в крайна сметка ще препотвърди същия евтин конформизъм.

***

Тук, с извинение, трябва да завърша с нещо умно (най-сетне): иконоборството вече далеч не е онова, което беше, въпреки Фейсбук. Аз, като вече отчасти сразен иконоборец, да напомня: релативизмът не е и никога не е бил иконокластия. Не бъдете субпродукт на собственото си аз, не пълзете пред новите олтари, противете се на „комодификацията“ („обикновеняването“? Усмихнато човече).

***

Не бъдете хора, чиято гордост се е свела до „Разпни го“.

***

Защото „европейщината“, преди всичко, е остротата на критичния дух на Рим, съчетана със съзерцателния вид скептицизъм на Елада. Както биха се съгласили „моите съученици“ Руфин Аквилейски и Секст Емпирик.

***

А сега да видим дали „интелигентните“ ще управляват с мандата на „екстелигентните“. И дали ще излезем от стайръновата депресия като нация. Да не кажа колективната ни „дистимия“, която трови и торпилира онова необяснимо нещо, наречено „национална душа“.

***

Аз лично, като философско франкенщайново изчадие на Пирон, Аркезилай и Платон, съм, така, леко скептик. Ма както е казал националният културологичен идол – „страшни диванета са туй учените“, така че не ме слушайте.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

КЗК с проверки заради съмнения за договорки между търговските вериги

КЗК с проверки заради съмнения за договорки между търговските вериги

България Преди 10 минути

За да докаже съмненията си, Комисията е е образувала три производства

Рахул Ганди бе осъден на две години затвор

Осъдиха внука на Индира Ганди за клевета

Свят Преди 13 минути

Рахул Ганди от ръководството на водещата опозиционна партия Индийски национален конгрес (ИНК) бе осъден на две години затвор

.

Мамо или майко: Какъв е произходът на тези думи

Любопитно Преди 1 час

Майките са много важни, но какво не знаем за произхода на самата дума

Обществен транспорт в Люксембург

Безплатният обществен транспорт в Люксембург не спира автомобилистите

Свят Преди 1 час

Мярката бе опит да бъдат освободени пътищата от задръствания и да се намали замърсяването

Културния център "Иван Михайлов" в Битоля

МВнР с остра реакция след заличаването на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля

България Преди 1 час

"Силно сме обезпокоени от последователните действия на Северна Македония за ограничаване на правата за сдружаване и свободно изразяване на българската общност в страната", каза Коджабашев

Нов трус: Земетресение от 5,0 по Рихтер е регистрирано в Турция

Нов трус: Земетресение от 5,0 по Рихтер е регистрирано в Турция

Свят Преди 1 час

Трусът е бил с епицентър на 61 км северозападно от Кахраманмараш и на 1 км източно от Гьоксун, на дълбочина от 10 км

TikTok: Не сме агент на Китай или който и да е друг

TikTok: Не сме агент на Китай или който и да е друг

Технологии Преди 1 час

Компанията застава пред американския Конгрес

МВнР: Още не сме получили машините за гласуване, които ще бъдат изпратени за вота зад граница

МВнР: Още не сме получили машините за гласуване, които ще бъдат изпратени за вота зад граница

България Преди 1 час

Проблем ще бъде, че не можем на 100 процента да гарантираме доставката на машините, особено до далечни дестинации като САЩ и Канада, заяви Иван Кондов

Полугола: Лени Клум разгорещи Instagram (СНИМКА)

Полугола: Лени Клум разгорещи Instagram (СНИМКА)

Любопитно Преди 2 часа

Красавицата показа голяма доза сексапил като позира само по дънки и сутиен

<p>Украински военачалник за Бахмут: Съвсем скоро ще се възползваме от тази възможност</p>

Олександър Сирски: Украйна възнамерява "много скоро да се възползва" от руската умора в Бахмут

Свят Преди 2 часа

"Руските войски, концентрирани масово в и около Бахмут, "понасят значителни загуби и се изтощават", посочи командващият украинските Сухопътни войски Олександър Сирски

Снимката е илюстративна

Вибрациите на земната повърхност са довели до втечняване на земята в Еквадор

Свят Преди 2 часа

След смъртоносните земетресения в Турция и Сирия: Зачестяват ли земните трусове

Две години затвор бивш служител на посолството на Австралия

Тайландски съд осъди на две години затвор бивш служител на посолството на Австралия

Свят Преди 2 часа

Тайландски съд осъди на две години затвор бивш служител на посолството на Австралия в тайландската столица Банкок, който инсталирал скрити камери в дамските тоалетни на бившето си работно място

Нова любов се задава в „Много мой човек“

Нова любов се задава в „Много мой човек“

Любопитно Преди 2 часа

Гледайте комедийната поредица тази вечер от 20:00 ч. по NOVA

"Примка около шията": Как управлява най-големият наркокартел в Колумбия

"Примка около шията": Как управлява най-големият наркокартел в Колумбия

Свят Преди 2 часа

Кланът "Гълф" е най-големият наркокартел в най-големия производител на кокаин в света

Димитър Любенов

Обвиняемият за катастрофата на Околовръстното: Нехуманно е да стоя в ареста с хлебарки и дървеници

България Преди 2 часа

"Не съм убиец, имах прекрасен живот със семейството си. Това, че е станала катастрофа, не значи, че съм искал да убия някого", каза Любенов пред съда

Връзката между нелегалните мигранти и социалните мрежи

Трафикантите на хора популяризират незаконно преминаване на границата в TikTok

Свят Преди 2 часа

Съобщения в TikTok, публикувани от трафиканти на хора, предлагат услуги „преминаване през границата”