Фрагменти 54: Замятин и българските путинофили
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

П онякога, само понякога, се чудя защо нашето политическо битие е такъв – поне за мен – магнифисънт фън.

***

А не би трябвало да бъде – ако всичко беше наред. В нормална евроситуация политическото би трябвало да е предимно скучно. Дори в момента в Англия, когато се решава кой да бъде наследникът на рошавия във всякакъв смисъл Борис Джонсън, занимава едва една четвърт от избирателите.

***

При нас обаче всичко политическо винаги е на живот и смърт, особено по телевизиите. Аз също от време на време участвам в тоя „политико-аналитичен“ цирк, но – съгласете се – не е нормално близо 90% от публицистичното време да бъде подарено на, меко казано, съвсем посредствени хора с некви титли, и на всяка цена да се произвежда „политическо съдържание“, което – най-често – прекрачва в мета-селенията на политическото гадателство.

***

Тук в скоби: „селения“ е нещо в множествено число, някви „населени“ пространства, някъв „хабитат“, с вкус на остаряла дума, а не – както обикновеният ФБ-простофил смята – че така се пише думата „селЯния“.

***

Но да ви върна на първото – България ще се „оправи“ (какъв великолепен простофилски израз и простолюдно мечтание!) едва тогава, когато сутрешните блокове заприличат на онзи на BBC. Идеята там е много проста (но не и просташка) – коментираме реални проблеми на британските граждани, и само от време на време каним политици и полит-анализатори. Същото важи и за ITV, и за немските телевизии, и за France 2.

***

Ще опитам така: сутрешните блокове в развитите държави се мъчат да дадат общонационална светлина върху проблеми, които решително засягат социума – например защо нещо там за паркирането, цената на бирата etc., и едва тогава дали черната Кеми Байденок (чудесна, anti-woke, вече е чао), или пък роботката Лиз Тръс ще пребори индиеца Риши Сюнак за нов премиер.

***

Тва, ако беше у нас, всички политически гадатели щяха да обиколят всички телевизии по пет пъти, за да създадат „съдържание“. И това е намигване от мен към продуцентите на новините.

***

Т.е. ние априори смятаме, че гадателското политическо съдържание е „нещо“. А то, с извинение, е нищо.

***

Веднага обяснявам, за да не побърза някой да се обиди. Става въпрос за един вид настояване от страна на централните телевизии, че гадателството е чудесно (ще се сглобят ли тези специално, кво ше стане, дайте там прогнози, ма верно ли ше има избори), докато пропускат най-важния въпрос – защо.

***

Накратко, никой не прави разлика между двата жанра - гадателството и истинския политически анализ. Първото „нещо“ си задава въпроса „какво“, но второто и по-важно, би трябвало да си задава въпроса „защо“. Въпросът „защо изобщо това се случва“ е проследим до Платон и неговия „Тимей“, и онова там „мъдрецът говори когато има да каже нещо, а глупакът – просто за да каже нещо.“

***

Това би било чудесна водеща сентенция, когато публицистичните предавания канят своите гости.

***

Иначе, скъпи колеги, ставате част от „шимпанизацията“ не само на обществото, но и на самото ви съдържание.

***

И това в страна, чието жалко битие и напълно неясно бъдеще се люшка между „усвояването“ и „присвояването“.

***

Първото е пожелателно, а второто – включително прословутия План за развитие – е самата реалност.

***

Има и културни измерения тук, ако позволите. Ако наричаш илитерата „алитерат“ (както наскоро чух по БНР), това е сигурен признак, че си илитерат, а не „алитерат“. Уинк-уинк.

***

Когато самата политическа система се е самоконструирала така, че да не работи в обществена полза, няма полезен изход. Говоря не само за метасмисъла, но и за нещо много просто, което се нарича КАТ.

***

Аз мога да ви обяснявам за всички умни хора на света, да бръждя за Декарт и другите, плюс как по-умни общества като датското се организират, но докато българите сме жертви на културна колективистична глупост, няма да стане. Ми диспиаче молто.

***

Ще попитате – ама защо „колективистична“. Веднага обяснявам: защото копнежът да си стоим във вътрешната колективистична група ражда такива като онзи изрод Семерджиев. Същото важи и за ченгеджийската вътрешна група – те го знаят, той ги корумпира, те са ОК с това статукво, и в крайна сметка ние осъмваме възмутени, а две млади жени, в случая, са си отишли, разпарчетосани от самия ни лош колективистичен модел, който включва най-вече философията „ми така е то“.

***

Това, с извинение или не, ни прави може би най-тъпата нация на света, чието управление не се поучава от грешките си, и която не може да излъчи поне един Стамболов-тип лидер, който да не „взима“, а да мисли предимно за своята българска сублимация.

***

„Не е в нашите звезди вината за туй, че сме подвластни, драги Бруте, а в нас самите“. Това е препратка към Джон Грийн, щот никой вече не чете Шекспир и „Юлий Цезар“.

***

Валери Петров го е превел прекрасно поетично, но да уточня нещо: “fault” в нашия контекст трябва да е „проблемът“. Т.е. Касий, прост опортюнист, който и без тва се чуди дали да участва в убийството на един по същество диктатор като Цезар, всъщност казва, че проблемът, драги Бруте, си е в нас, т.е. че ние се подчинихме на един луд. Това е проблясък и някак шекспирово тълкувание към путинофилите.

***

Ще ми се да намигна тук, заради превода на Валери Петров, но когато самата система е убила две съвсем невинни душички на тротоара, няма място за намигане. Утре може да са ваши близки. Ерго, сменете шибаната система, the fault is in our Bulgarian stars.

***

Разбира се, понякога добрият рационално-картезиански ум, уви, може да се постави в угода на непоносимото – надявам се в случая, че поне за хард кеш в рубли, а не в стил „полезните идиоти“. Например Хайдегер, преди да поумнее.

***

Между другото, имаме и състезател, който иска да прекрачи от звонка в шумолящи банкноти. Т.е. вече би искал да му викат „Рубльов“, но не в смисъла на онзи велик филм на Тарковски.

***

А относно сегашните наши политици, повечето: за тях имам чисто нов руски виц за Оруел – „в Русия вдигнали паметник на Оруел. Къде? Навсякъде“.

***

(Има я и следната чиста идиотия на онази Захарова: „Многие годы мы считали, что Оруэлл описывал тоталитаризм. Это один из глобальных фейков. Оруэлл писал о конце либерализма. Он написал, как либерализм заведет человечество в тупик. Он не писал об СССР, он писал об обществе, в котором жил, о крахе идеи либерализма". Сами разбирате чистата глупост на нео-съветския путинизъм.)

***

Бих добавил - четете Замятин, но българските русофили нямат и понятие за кого говоря. Замятин, с великия си дистопичен роман „Ние“, е първият „Оруел“.

***

Аз впрочем съм ходил да се снимам пред къщата на Оруел в „Нотинг Хил“, близо до пазара на „Портобело Роуд“. И ми стана тъжно, защото излезе една чудесна бабка, и ми каза, строго, като в роман на Стивън Кинг („Библиотечна полиция“?), че от три месеца никой не бил идвал.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 2 минути

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 1 час

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 4 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 5 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 6 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 6 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 6 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 6 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 7 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 7 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 7 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 7 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 7 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 8 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете