Фрагменти 50: Руzzкият Толстой и Македония
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Кога и какво искаме от „Западна България”?

Вече не знам дали е прието да се облягаме на руски автори, но въпреки цялата тукашна путинофобия или -филия, ще си позволя да не „санкционирам“ поне Толстой.

***

Между другото, от ден първи на войната споделям позицията на момичетата от „Пуси Райът“ – че руската култура не е нападала вероломно Украйна, Пьотр Илич Чайковский не е убивал и изнасилвал украинци. Eрго, „санкциите“ срещу руски културни дейци са особен вид западна глупост – излишна и с предозиране. Което не отменя политическото и строго човешко възмущение от руZZката инвазия и руZZкия опит да оставят без хляб купища развиващи се нации.

***

Но да, към вечно нашия човек от Ясна поляна: знам, че никой освен мен не е чел „Война и мир“ (поне аз не познавам друг такъв човек), затова ще се опитам да предам една великолепна сцена, която няма нищо общо с „руския имперски милитаризъм“.

***

Какво ли би казал сега великолепният Лев Николаич – пак напълно остракиран от новата „российщина“?

***

Предположение: днес Толстой би бил емигрант, както де факто беше в империята. А може би някой щеше да го отрови в Ясна Поляна с новичок, кой знае. Без усмихнато човече.

***

Става въпрос за сцената, в която Наташа Ростова, заедно с брат си Николай, отиват при своя „дядя“ на село. Там ги посреща слугинята Анися, и след вечерята се чуват звуци от балалайка. Накратко, Наташа, въпреки че е вид аристократка – и това е описано великолепно – успява да изтанцува някъв селски руски танц така, че Толстой да ни увери, че има нещо руско отвъд социокултурните подробности.

***

Наташа Ростова сякаш има в гените си този селски танец, казва той – и има предвид народния танц с шал (нещо като френското pas de châle). И тук Толстой ни съобщава, че има такова нещо като руска инстинктивна култура.

***

Той на места нарича това „нашите хора от 1812“. Впрочем той е и първият, който сериозно се сърди, че Русия не е само Питер и Москва. Много други след него, например Пастернак, са говорили за това. Да напомня само: Толстой, по подобие на Достоевски, се нервира културологично, че има нечовешка разлика между руския човек и руската официална политика. Ако случайно ви е попадала книгата „Възкресение“, ще ме разберете чудесно.

***

Това са два свята, особено през 19-ти век. А може би и сега. Моят пример по-горе не обяснява разрива между руския imperium и руския spiritus. Моят пример с Наташа на Толстой казва всичко – че става въпрос за страховити културни различия.

***

Само да се потупам сам по рамото, че познавам брилянтно руската култура, и че Путинленд няма нищо общо с Толстой, нито с Чехов, камо ли с третокласника Нафанаил на втория. Това сякаш е съвсем друго нещо. И ние, ако все още в гърдите ни бие културно някакво сърце, трябва да ги разграничаваме. Защото така пикаем на паметта на велики хора, убити или смазани от руската имперска (съветска) власт – Манделщам, Шаламов, списъкът е дълъг. Някой ден ще ви споделя и какво мисли един от „наште“ там, относно буквална днешна Русия след началото на войната.

***

Ха, в този смисъл мога да препоръчам две „съветски“ книги, ако рефлексът на четенето не е закърнял окончателно заради цъкането в телефона – „Чевенгур“ на Платонов (плюс велики разкази като „Котлован“) и „Ние“ на Замятин, директно вдъхновила „Прекрасният нов свят“ на Хъксли. Има и други велики автори, разбира се – Булгаков, Бабел etc., но за тях друг път.

***

Да ви кажа и на английски, без да познавам лично американската посланичка: to view a culture in this refracted way is to challenge the very idea of a pure, organic and essential. Прибавете тук и моята нечовешка експертиза по обща история, още от гимназията.

***

Каквото и да става в БГ-политиката напоследък, да не бъдем NPC-та, дет викат геймърите (non-playable characters). Т.е. да не бъдем нещо като второ качество статисти, контролирани от Играчите. Които и да са Те.

***

Но какво ли знам аз, както веднъж стана дума. Аз съм един обикновен савант, при това – със солипсистична нагласа. Усмихнато човече тук.

***

А всъщност е лесно, като заговорихме за история: Македония да признае своето българско минало, а България да признае македонското бъдеще. Толкова е просто.

***

Уви, първото не е възможно.

***

Както и да стане инструментално, резултатът след 10 години ще е приблизително следният, помнете ми думата: Северна Македони ке се прави, че спазва разни неща, ЕС ке се прави, че уж ни гарантира, а ние ке се правиме, че смо играли добро, али немали смо шанса.

***

Опитвам се да не се нервирам, но не мога – след десетилетия дебългаризация и югославизация не съм оптимист. Трима прадядовци съм изгубил там, и всеки от тях би казал, ама как така Македония не е България. Да не кажа, че дедо Цветко Лаковски (не съм го заварил, уви), участник в Илинденското, щеше да извади ножката, ако некой му каже, че не е българин.

***

Каквото и да решат нашите и най-вече европейските политици, има един неотменим факт, по ред политически причини: там ни мразят with a vengeance, и това ке се усилва.

***

Съвсем сериозно – те, уж нашите някога, ни мразят сърбомански – активно, неспасяемо и необратимо.

***

Но пък аз казвам така, като трето поколение македонец от Щипско по бащина линия: да не отстъпваме от своите искания.

***

И въобще не ме интересуват техните вътрешнополитически тежнения.

***

Добре, ако искате да сте отделна държава, бъдете честни и бъдете това, което сте - късно-сръбска култура, щот всичко ви е югославско. Слушате им музиката, отивате с десетки хиляди на Цеца, обичате всичко сръбско, даже кръстихте националния си стадион на де факто сръбски певец.

***

Ние, разбира се, ще ви „пуснем“ за преговори с ЕС. Защото ни се налага да разпознаваме вид „нация“, която не съществува. Но това не отменя „гещалта“, а именно, да признаете миналото, ако искате да имате бъдеще.

***

Да напомня нещо за финал: Драсов, на когото Ботйов пише. Няма да се изненадам, ако решаващите фактори в Северна Македония, освен че си присвояват целия род на Комитопулите, начело с Никола, един ден може да кажат, че и Христо от Калофер е техен.

***

Та, Ботйов: „…Такъв живот ми убива способностите, но дано не се продъжи дълго време. Дано се даде храна на сърцето ми и на душата ми, т.е. дано влезе в друга фаза нашият политически въпрос. Сега трепнеш, а крилата ти подрязани. Сичко принуждено, без въодушевление: иде ти и да плачеш, и да псуваш… Но аз не се отчайвам: скоро ще да запея по-весело!“

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 11 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет