Фрагменти 19: Нашият социокултурен бъг
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Някои бележки по Бекет и „народопсихологията“

Парламентарни избори, 14 ноември 2021: така и не свършват българите, които се надяват най-сетне да дойде Годо. Те, разбира се, не знаят кой е Годо и кой е Самюъл Бекет, но поради старателната властова и медийна инфантилизация, подпомогната от проклятието на дигиталната революция, продължават да чакат.

***

И това в условията на нечовешки politainment – особената амалгама от политика и аматьорско забавление от страна на политическите играчи, която ни доведе дотук.

***

Да обясня обаче малко повече за Годо и какво се крие зад „вечните очаквания“.

***

На пръв поглед, „В очакване на Годо“ е пиеса, потънала в екзистенциални въпроси, но всъщност произведението на Бекет е за надеждата, която Владимир и Естрагон всъщност чакат. В различни моменти надеждата позира като спасение чрез персонажите на Поцо и Лъки, и дори е маскирана като смъртта. И така основната теза на пиесата бързо еволюира в пример за това как си прекарваш времето в ситуация, в която няма надежда.

***

Директният резултат от безнадеждността е всекидневната борба да „мине времето“. Затова в голяма част фабулата ни занимава със създаването на игри, които ще помогнат времето да мине по-бързо. Това споделено желание е и обяснение защо Владимир и Естрагон продължават да са заедно, въпреки че и двамата си признават, че са по-щастливи, когато не са в една и съща ситуация. Затова и основната причина да продължават отношенията си е как признават, че така по-бързо минава времето. И понеже основната цел на „заедността“ им е да мине времето, Естрагон прави отчаяни опити да намери игри, с които да постигнат тази цел. Ерго, заради великата екзистенциална ennui, основно прекарват времето си, обиждайки се един друг и задавайки въпроси.

***

Бекет изключително хитро решава проблема на „безкрайния“ диалог – и „чакането в безвремие“ - като създава герои, които забравят всичко. Естрагон не си спомня нищо преди последната си реплика. Владимир на свой ред има по-добра памет, но някак няма доверие на спомените си. И понеже не може да разчита на Естрагон да му припомни, той също съществува в постоянния стазис на забравата.

***

Това води и до втората причина, поради която избират да останат заедно: екзистенциалният аспект на тяхната забрава. Естрагон има нужда от Владимир, който чрез своята памет да го „създаде“ наново. На свой ред Естрагон, чрез самото си съществуване в постоянна забрава, напомня на Владимир за всичко, което са преживяли заедно. И по този начин всеки препотвърждава самото съществуване на другия. Това е нужно, защото никой друг в пиесата не ги помни, а и Бекет гениално обърква и зрителя с това мета-възприятие.

***

В един момент в пиесата се появява момче, което твърди, че никога преди не ги е виждал. И тази липса на сигурност за собственото им съществуване ги задължава да се помнят един друг.

***

Един от въпросите, който търси отговор там, е защо тези просяци страдат изначално. И единственият отговор е в контекста на първородния грях. Самото раждане те превръща в грешник и затова всеки човек е обречен на страдание. Единственият изход от страданието е покаянието и смъртта. Затова още в първо действие Владимир си спомня за разбойниците (Гестас, Варава, кой?), разпнати заедно с Исус.

***

Но двамата не се покайват (модернисткият момент) и затова чакат Годо-Исус да дойде и да ги спаси. И докато чакат, обсъждат самоубийството като вид изход от безнадеждността. Естрагон предлага да се обесят от близкото дърво, но и двамата с Владимир смятат, че това е твърде голям риск. Това е антирелигиозната апатия, така любима на постекзистенциализма, който Бекет някак иронизира.

***

Самият Бекет казва, че името „Годо“ произлиза от френската дума „godillot”, която означава вид военен ботуш. Авторът е бил на фронта във войната и затова най-вероятно е прекарвал много часове в чакане на съобщения. Повечето интерпретации на името Годо е, че означава „Бог“ (от английското God), но това не е вярно. Бекет често е казвал, че ако е имал предвид „God”, просто е щял да го кръсти God.

***

Самата концепция за „минаване на времето“ води до гениална обща ирония за битието. Всяка минута в чакане е минута по-близко до смъртта - и до вероятността Годо да „дойде“. Физическото „изтичане“ на времето е символизирано от дървото, на което порастват листа. Поцо и Лъки също са трансформирани от времето, защото Поцо ослепява, а Лъки вече не може да говори.

***

Между другото, през годините се раждат много различни интерпретации на „В очакване на Годо“. Ето моите:

- в религиозен контекст Владимир и Естрагон са човечеството, което чака завръщането на Спасителя, т.е. „Второто пришествие“. В тази интерпретация Поцо е един вид папата, а Лъки - вярващите. И така вярващите се превръщат в нещо като шифър на Господ. Усуканото дърво пък е или дървото на смъртта, или на живота, или на Юда, или на познанието, или – кой знае.

- има и много политически интерпретации на пиесата. Според някои френски автори (Лагюло, например), отношенията между Поцо и Лъки са символ на тези между капиталиста и работниците му. Марксистката интерпретация е разбираема, имайки предвид, че във второ действие Поцо е сляп и не вижда какво се случва около него, а Лъки вече не може да говори. Някои дори смятат, че пиесата (написана де факто в края на 40-те) е алегория за отношенията между Германия и Франция, в първите им взаимни сондажи дали могат да образуват нещо, което по-късно ще стане Европейска икономическа общност и съответно – ЕС.

***

Разбира се, това са само предположения. Мисля, че Бекет просто ни „съобщава“, че да чакаш постструктуралистите да решат проблемите, е обречена на вечно чакане задача.

***

На мен вече леко ми писва да говоря за „национален провал“ – здравен, организационен, комуникационен, но най-вече социокултурен. В. “Le Monde” като че го казаха най-добре – в България има “l’hecatombe sanitaire”, т.е. огромно здравно жертвоприношение – на фона на избори.

***

Струва ми се, че мисловно ни е изоставил не само Архангел Михаил, ангелът-воин и шеф, но най-вече Уриил – ангелът-просветител.

***

Годо, метафора за Спасителя (не политическия, а сам Исус), няма да дойде – не и според модернисткото разбиране на стария Самюъл Бекет. Който, впрочем, си отиде още през 1989 и не видя краткотрайния културен триумф на „Фукуямовата вселена“.

***

Нашата, българската вселена, така и не прекрачи в пустия модернизъм, да не говорим за постмодернизма. Това – ще ви изненадам сега – има и своите културологични предимства, например, че битовият консерватизъм в общата наша мисловна парадигма запази „аксоните“ на един здравословен политически скептицизъм.

***

„Здравословен“ ли казах? Това прилича на виртуозна ирония. Защото масовата деинтелектуализация плюс масовата инфантилизация (да, Зукърбърг, и ти) доведе до най-тежката здравна и мисловна криза от 1918 г. насам у нас.

***

В по-стари либерални демокрации като Австрия вече налагат локдаун на неваксинираните, че и ги глобяват. Т.е. общественият инстинкт за самосъхранение там вече прекрачи от моркова в тоягата. Нещо подобно се случи – и се случва – и в Англия, където уж управляват десните консерватори, които вдигат данъците и осигурителната тежест (с каквито леви мерки обезсилват и без това на практика несъществуващата опозиция, оглавена от Киър Стармър, по-некадърен дори от наште левундери, ако позволите този термин.)

***

Но по-важното, извън безкрайния разговор за разликите в манталитета – в старите демокрации (особено Испания) успяха да убедят (преди да накарат) хората масово да се ваксинират.

***

Ние пак сме най-отзад на културологичната опашка - ерго, „коутокрация“, т.е. попадаме под властта на „когнитивно предизвиканите“. Заради сто неща, начело с епидермалното говорене за здравната и икономическа криза, заради политическата аматьорщина, заради онова на Достоевски, дет щом няма Бог, значи всичко е позволено.

***

Заради липсата на поне един политически лидер, който да знае разликата между евристиката и когнитивния bias. А тя е като разликата между лекарството и отровата.

***

Резултатът? Симулакрум на отношението власт-избиратели. Фактът, че едва четвърт от тях гласуваха, прилича на диагноза с вероятен летален изход.

***

Да, аз съм Касандра-like – вечно бия камбаната за бедствие, но то си има ясна културна причина от най-горния възможен етаж.

***

Ами, Длъжен съм, с главна буква. Защото днешната България е далеч от нашите надежди за западност, за (поне) културен модернизъм, за Излаз. Зрелият Спиноза-тип мислител у нас (противопоставен на общата политическа и културна инфантилност) е скептик per se, защото с двеста е предупреждавал кво ще стане. И то винаги става.

***

Малкото и летливо нещо, изскочило последно от питоса на Пандора – Елпис, Елпида, древногръцката надежда, че боговете могат да бъдат и благосклонни – така и не е прелетяло над българското землище.

***

Дано поне медиците ни – част от които блестящи – успеят да овладеят споменатия национален провал.

***

Да им подадем една мисловна ръка по дантевски – не ги съдете, ma guarda e passa, оставете ги да работят.

***

За необходимия и някак традиционен мой unhappy ending – всеки, който кара днешните българи да работят, е обречен на провал. Те искат удар, джакпот, квото и да е – но само да не им развалят „седянката“ пред гаража с ракия в пластмасови чашки.

***

Ерго, ние - диалектически – винаги искаме да променяме, гледаме с детинска надежда към новото, без да знаем от какво към какво, но – ако може – и да не ни занимават, някой друг да свърши всичко. Съответно, нашият индекс/lifetime на source credibility винаги ще е нисък, т.е. с къс хоризонт.

***

Да се обзаложим ли, че и вие, „цветът на нацията“, страдате от същия социокултурен, висококонтекстуален бъг? Thank you for reading.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 23 минути

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 48 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 3 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 3 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ