13

С ирийските бежанци и активисти проучват списък с имената на 1,5 милиона души, за които се твърди, че са издирвани от режима на Башар Асад в Сирия.

Списъкът е съставян в продължение на десетилетия, още от времето на Хафез ал Асад, бащата сегашния сирийски президент. Сред изридаваните са както дисиденти, така и стотици хиляди обикновени хора.

Възможни нови договорки между Путин и Тръмп за Сирия

Защо ирански дипломати бяха изгонени от Европа

Застава ли Израел между Русия и Иран

Сред тях има и „привилегировани“, по следите, на които е сирийското разузнаване. Един от тях e и живеещият в България Руслан Трад. Той често пише експертни анализи за Близкия Изток във Vesti.bg.

Влиятелният английски вестник „Таймс“ (The Times) цитира Трад за възможната съдба на бягащите от източната част на сирийската провинция Гута, която беше превзета от правителствените войски миналата седмица. Според експерта по Близкия Изток сега силите на Башар Асад ще се възползват от ситуацията, за да арестуват част от хората в списъка.

„Списъците показват имената на конкретния човек, кога е роден, къде, коя дирекция го издирва. В моя случай това е Главна дирекция „Сигурност“ или както е известна на сирийците – Мухабарат“, коментира Трад във Vesti.bg.

„Други колеги и активисти са издирвани от цели четири подразделения на Държавна сигурност. Общото между всички ни е, че дейността ни се смята за антидържавна и поради това се изисква незабавният ни арест. Поради това, че някои от нас живеят в други страни – а аз съм и роден в България – арестът може да се извърши при навлизане в Сирия или от властите на съюзни на Дамаск държави. Ние сме облагодетелствани – онези, които се намират в Сирия и години наред са устоявали на натиска, съвсем скоро могат да се озоват в затвора“, посочва Трад.

„Интересното е, че в списъците с издирвани присъстват мнозина, но не и някои от лидерите на групировки или бунтовнически отряди. Те вероятно ще постигнат споразумение с властите и ще се отърват“, подчертава Трад.

„За други е ясно – ако са в Сирия, ще бъдат намерени и арестувани, както става сега с жителите на Източна Гута, които са изселвани от домовете си“, допълва той.

„Трагикомично е“, споделя той, „че радикалните групи, официалните властите и всеки, потискал опозиционни виждания, разполагат с какви ли не оръжия, но се плашат от онези, които разполагат единствено с думи“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@