Още по темата

Днес Софийската градска прокуратура внесе в Специализиран наказателен съд обвинителен акт срещу Лазар Лазаров – бившия председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Обвинението е за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщиха от прокуратурата.

Проблеми с най-новата магистрала у нас

Прокурори и агенти на ДАНС в Агенция "Пътна инфраструктура"

Бившият шеф на АПИ отрече всякаква вина за АМ „Марица”

Според обвинителите Лазаров умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество във връзка с допълнителни строително-монтажни работи по лот 1, на автомагистрала „Марица” в периода от август 2017 до юни 2018 г. В резултат за АПИ са последвали значителни щети на стойност 41,6 милиона лева.

Въпреки задълженията си, като председател на агенцията Лазаров не е организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си и така не било проверено при възлагането на поръчката за магистралата дали предвидените строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първоначалния договора за строителството.

Освен това не е била обоснована необходимостта от различните видове строително-монтажни работи и не е бил направен разчет как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка.

Въпреки тези съществени според прокуратурата пропуски, Лазаров е сключил договор между АПИ и фирма - изпълнител за допълнителни строително-монтажни работи на стойност 51,3 млн. лева с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло.

Ако бъде признат за виновен, Лазаров може да получи наказание в размер лишаване от свобода от три до дванадесет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност и да се упражнява определена професия или дейност. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.