123

От полунощ тази вечер цената на билета за градския транспорт в София стана 1,60 лева.

Поскъпването, което беше прието от Столичния общински съвет предизвика вълна от недоволство, стигна се и до протести.

Пътници заявиха, че ще пътуват гратис, защото не са съгласни с почти двойното увеличение.

В автобуси вече има напрежение, а екипите, които проверяват изрядността на пътниците, са придружени от полиция.

В "Моята новина" беше изпратено видео, на което мъж зад кадър обяснява как в автобуса, в който пътува е станал свидетел на пореден скандал между пътник и контрольори.

От изпратеното видео се вижда как униформеният буквално издърпва жената, карайки я да слезе от превозното средство насила. Свидетелят на случката твърди, че потърпевшата била редовен пътник.

От Столичния автотранспорт пък започват проверка на шофьор, който тази сутрин не върнал ресто на пътник, закупил билет на новата цена от 1.60 лв. в автобус 111, който се движи по линията от ж.к. "Люлин 1" до жк.к. "Младост 1", съобщи Агенция "Фокус".

От Центъра за градска мобилност пък коментираха, че днес се удължава работното време на пунктовете за издаване на абонаментни карти. Само за два дни вече са издадени над 4 хиляди.

Заради недоволството на софиянци пък преди седмици из автобусите пък се появиха напечатани банкноти с лика на Йорданка Фандъкова. В отговор обаче, още в началото на април кметът на София коментира, че „не стоя зад новата цена на билета“.

Въпреки недоволството, поскъпването е факт от днес, като цената от 1,60 лева важи за билет за еднократно пътуване.

При талоните разликата е до 12 лева. В момента талон с 10 билета струва 8 лева.

Тези, които са купили билети или талони за многократно пътуване на старата цена, ще могат да сменят старите с нови до края на септември, но ще трябва да доплатят разликата.

Замяната ще става във всички пунктове за продажба на превозни документи, припомни БГНЕС.