Още по темата

Министерството на правосъдието смята да закрие около 190 щата в част от администрацията на затворите.

Това предвижда план за реформа в сектора, който обсъдиха вчера синдикатите на работещите в него с ръководството на министерството.

Срещата се състоя по инициатива на министър Христо Иванов, а темата бе предстоящата оптимизация на щата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към МП.

Една от идеите е областните дирекции за изпълнение на наказанията от 27 да станат едва шест,  а щатовете в централното управление на ГДИН да се съкратят с най-малко 10 на сто.

Предвижда се домът за малолетни престъпници в Бойчиновци

да премине към затвора във Враца, затворническото общежитие в Белене - към затвора в Плевен, а затворническо общежитие от открит тип "Средна гора" - към затвора в Пазарджик.

Така общо ще бъдат съкратени около 190 щата, от които 70 сега са вакантни, с уговорката, че данните са динамични и се променят непрекъснато.

По закон при съкращаване на държавни служители в системата задължително трябва да им бъде предложено да заемат друга длъжност. Правоотношението може да бъде прекратено само ако служителят откаже или няма друга вакантна длъжност, подходяща за него.

Очакваната бюджетна икономия за 2015 г. е около 1,2 млн. лв.

поради дължимите обезщетения при съкращения. Реалната икономия е 2,5 млн. лв. и ще бъде факт най-рано догодина, сочи разчетът на ГДИН.

На срещата стана ясно, че пари за увеличение на заплати на надзиратели в бюджета няма. Средствата за фонд работна заплата, в частта за персонал на ГДИН и подразделенията й, са намалели с почти 11 млн. лв. в сравнение с разходите за миналата година.

Министър Иванов изрично подчерта, че това е първият етап от диалога със социалните партньори и дискусията тепърва ще се разгръща. Всяко конкретно предложение ще бъде коментирано както с представителите на синдикатите, така и на място с териториалните структури на ГДИН.

Ще продължи и политиката на преместване на няколко ареста

в съществуващи затвори, където това е възможно. В края на март арестът в Бургас бе преместен в ремонтирано помещение на местния затвор. До края на годината се предвижда преместване и на арестите в Плевен и Ловеч.

Успоредно с това Министерството на правосъдието търси решения в отговор на критиките на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание и Европейския съд по правата на човека за условията в затворите и третирането на лишените от свобода, съобщават от МП.