Още по темата

Легендата в щангите Наим Сюлейманоглу е в болница в Истанбул и се нуждае спешно от чернодробна трасплантация, съобщиха турски медии.

Личният му лекар Аднан Багръачък заяви, че ако не се направи трасплантация на черен дроб, легендарният щангист може да загуби живота си. Близък на Наим, който пожела анонимност, заяви, че разполагат с много малко време да намерят донор. 

Анадолската агенция съобщи днес, че Наим е вeчe съзнание и лечението му продължава.

Има известно подобрение в здравословното състояние на Сюлейманоглу, който от неделя е на интензивно лечение в болница в Истанбул, съобщи главният лекар на медицинското заведение, в което лекуват щангиста. Лекарят съобщи, че Наим е дошъл в съзнание.

"Съзнанието му се върна и е в състояние да отговаря на въпросите ни. Съзнава къде се намира. Това е положително развитие. Но състоянието му остава сериозно", каза главният лекар на болницата в Бакъркьой.

Диагнозата на Наим Сюлейманоглу е хронична чернодробна недостатъчност. В неделя той бил докаран в болницата в безсъзнание.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм, министърът на спорта Осман Ашкън Бак и други отговорни лица са били в непрекъснат контакт с болницата и се информирали постоянно за състоянието на Наим. Бил ангажиран и личният лекар на Ердоган.

 

В началото на този месец Наим Сюлейманоглу е бил приет в болница, където останал 14 дни. След като се почувствал добре, поискал да си отиде в къщи. Няколко дни след изписването му обаче състоянието му се влошило и бил докаран по спешност в болницата, разказаха близки на Наим.

Турските медии днес много подробно следят здравословното състояние на щангиста.

СиЕнЕн-Тюрк излъчи репортаж за бляскавата състезателна кариера на Наим Сюлейманоглу, както и моменти от личната му история.

Турските медии акцентират на това, че никой през изминалите 29 години не е успял да подобри рекордите на Наим Сюлейманоглу. 

Наричан легенда в щангите, Джобния Херкулес, в спортната си кариера Наим печели три олимпийски титли, седем пъти е световен шампион, 46 пъти подобрява световни рекорди във вдигането на щанги.

Роден е на 23 януари 1967 г. в село Птичар, Момчилградско като Наим Сюлейманов. Първата му победа е на 14-годишна възраст в Сао Пауло, където се състезава с 18-годишни юноши.

Едва 15-годишен подобрява световния рекорд в категорията си.

На европейското първенство през 1984 г. вдига три пъти личното си тегло, откъдето идва и прякорът му Джобния Херкулес.

Наим е една от младите надежди в школата на Иван Абаджиев, но по време на т.нар. Възродителен процес - принудителната смяна на имената на българските турци, трябва да смени името си - става Наум Шаламанов.

По време на състезания за Световната купа в Мелбърн, Австралия, през 1986 г. изчезва. По-късно става ясно, че бягството му в Турция е било подготвено предварително. Тогавашният президент Тургут Йозал изпраща самолета си за него и Наим веднага получава турско гражданство.

Връща се в България 14 г. по-късно, тогава споделя: "Смениха ми името и това беше основната причина да избягам. Трябваше да го направя, защото един човек не може да живее до 19 години като Наим, а след това да стане Наум! Такова нещо не помни човешката история!".

В Турция е посрещнат с почести, приема името Наим Сюлейманоглу и продължава спортната си кариера за Турция. България получава 1 250 000 долара компенсация. Става олимпийски шампион през 1988, 1992 и 1996 г.

През 2000 г. прекрати спортната си кариера. По-късно направи опит да влезе в политиката. Беше кандидат депутат от турската Партия на националистическото действие през 2007 г.

През март т.г. Наим Сюлейманоглу бе отново в България, за да се поклони пред своя треньор Иван Абаджиев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК