Още по темата

Алпинистът Боян Петров и екологът Андрей Ковачев, който претърпяха инцидент в Кресненското дефиле, са били оперирани днес във Военномедицинска академия, съобщава в. „24 часа“.

Интервенциите и при двамата са преминали успешно.

Опериран е посрадалият крак на Боян Петров и ръката на Ковачев.

Началникът на ВМА генерал-майор Николай Петров д.м.н. заяви: „Двете операции преминаха успешно, пациентите са в стабилно състояние, но остават в „Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение” за наблюдение, а в понеделник ще бъдат изведени в „Клиниката по ортопедия”.

През следващата седмица се предвижда рехабилитация, смяна на превръзки, махане на конци, след което и двамата пациенти ще бъдат изписани от ВМА.

Двамата пострадаха във вторник, когато докато преброявали прегазените животни на ГП-Е79, където трябва да мине лот 3.2 на АМ „Струма“, върху тях връхлетяла кола. Катастрофата е станала в 11.20 ч. в района на Османска чешма на входа на дефилето, а от силния удар единия от мъжете е изхвърлен зад 40-сантиметрова подпорна стена.

Двамата бяха откарани в болница в тежко състояние. Боян Петров беше с черепно-мозъчна травма, перфорирани ребра, белодробна контузия и беше на апаратно обдишване. Андрей Ковачев беше малко по-добре – с мозъчен оток. Боян Петров беше в медикаментозна кома, но още на следващия ден беше изваден от нея, а лекарите обявиха, че той има „уникален организъм“

Колата, блъснала Петров и Ковачев е била управлявана от 27-годишна румънска гражданка, на която в момента е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв. Тя е обвинена в нанасяне на средни телесни повреди по непредпазливост.

Още за Боян Петров:

Алпинистът диабетик пак покори 8000 метра

Дневникът на Боян Петров: Как изкачих Макалу

Кой е българинът, покорил смъртоносните 8000 метра