Тайната на добрия хляб и съветите как да го съхраняваме
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
15

И стинският хляб с квас не мухлясва, начините за приготвянето му в домашни условия са два. A тежестта, която остава, след като сме яли масов пакетиран хляб, се дължи на нещо, което далеч не е глутен. 

Правилните начини за съхранението му са да бъде оставен в глинен съд или увит в хартиена торбичка в кутия за хляб. 

Това са част от тайните за печенето на хубав занаятчийски хляб, които издава Алек Дерижан, собственик на две пекарни в София, пред Vesti.bg. 

ТАЙНАТА НА ДОБРИЯ ХЛЯБ

Тайната на добрия Хляб

Тежестта, която някой може да усеща, след като е ял хляб, може да е заради технологията, с която е направен и заради добавките, които са сложени.

Важно е хората да знаят каква е разликата между масовия и занаятчийския хляб, казва той, за да решат какво искат да ядат. Освен цената - вторият е три пъти по-скъп, и технологията на правене. 

"Разликата в цената се дължи в голяма степен на време. Защото най-скъпото при хлебопроизводството е времето, не е суровината, тя също има значение, но това не е решаващо", казва специалистът. По думите му нормалният индустриален хляб се произвежда много бързо, там целият процес е ускорен. "Печенето е много ускорено и е много вероятно хлябът, който излезе и после се пакетира, да не е добре изпечен, да не кажа, че е суров. Това е една и от основните причини, когато ядем такъв хляб да имаме тежест в стомаха и да кажем не ми понася хлябът, не е полезен, имаме непоносимост към глутен". 

"Това не е вярно. Много малко хора има истинска непоносимост към глутена. Истинската непоносимост е към допълнителните химични добавки, които се използват при печенето на индустриален хляб и това, че процесът е ускорен", казва Алек.

И дава пример с печенето на хляб с квас - процесът е много бавен.

Защо не мухлясва - правилно приготвеният хляб с квас, правилно съхранен, не може да мухляса, казва Алек, който по образование е юрист, но призванието му е да прави това, което самият той е търсил преди години.

"Единственото е, че губи влага и става твърд", споделя собственикът и допълва кои са начините за съхранение.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Най-добрият начин да се съхранява изпеченият хляб с квас е в глинен съд с една малка дупа на капака, за да може да диша, или хлябът да е увит в хартиена торба и сложен в обикновена кутия за хляб. Така хлябът може да стои една седмица без проблем. Важното е хлябът да може да диша", казва той и след като разкрива и тези тънкости, дава съвети как да го приготвим у дома. 

Има два най-лесни начина - единият е да се сложи някаква каменна плоча вътре във фурната, да се включи по-рано, за да може тази плоча да се нагрее и да има достатъчно влага във фурната. Поне първите 15 минути - това е много важно за цвета и кората на хляба. С пулверизатор за цветя може да пръскате стените на съда. Или да сложите вода в метален съд. Важното е да има влага 15 минути във фурната. Другият по-идеален вариант е да има чугунен съд с капак, който също се слага да се напече и когато достигне най-високата температура се слага хлябът, слага се капакът. Пече се първите 15 минути на максимална температура и след това се допича на по-ниска температура - на около 200-210 градуса. Ако е единкилограмов хляб, трябва един час, за да се изпече пълноценно", споделя опита си той.

А как самият Алек го е събрал - като студент в Мюнхен е опитвал всякакви видове. Ценител на храната, отваря ресторант в София. Сблъсква се с това, че никъде не е имало хубав хляб. Затова след работа с една фурна започнал да експериментира. След опити и литература той направил хляба, който сега яде в дома си със съпругата си, която е част от бизнеса.  

Именно на камък се е правел и познатият ни хляб отпреди години - белият мек хляб с аромат на мая. Модерният подход за печене на хляб е друг - горещ въздух непрекъснато обдухва хляба и това е много по-ефективно, защото се пече по-голямо количество. 

Алек разказва и за двата подхода за правене на хляб с квас. Северният подход се прилага във всички държави от Австрия нагоре - те пекат по-сбит, по-плътен и по-кисел хляб. Технологията е такава, че те ползват основната квас, с нея замесват с по-малко вода, и почти винаги има ръж в смеските, с по-малко хидратация, и резултатът е по-плътен хялб и по-наситен вкус, донякъде тежък.

Южните държави като Италия и Франция правят хляба по друга технология.

"Ние правим една комбинация между двете, но сме по-скоро южния подход с много висока хидратация, с млада квас, която замесваме предния ден, по-лека е и хлябът е млечно-кисел, не толкова наситен. С големи шупли и по-мек. Но характерното за хляба с квас е че има много дълъг процес на втасване, не се слагат никакви добавки и не се използва и мая. Кваста е естествен продукт, това са бактерии, които са млечно-кисели, които са навсякъде - във въздуха, по ръцете, вътре в нас. Ние ги улавяме, създаваме им среда, на тях им трябва топлина, влага и храна. Те се хранят със захарите в брашното и отделят въглероден диоксид, това е процесът", разказва Алек.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Този цикъл може да се повтаря през 24 часа, през 48 часа, в заивисимост от това какво му трябва на пекаря. В неговите пекарни тестото се замесва от предния ден, втасва на ниска температура за 12-13 часа. 

Най-полезният хляб - този, който е пълнозърнест - всички полезни вещества са в тъмното брашно, казва Алек. Те правят и 100% ръж, но е тежък и плътен. И от него стигат една-две филии, за да се наядем.  

Мляко без лактоза у нас

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Toyota bz4x Concept

Toyota държи на своето: няма да залага само на електрически автомобили

Технологии Преди 11 минути

Toyota е компанията, която открито отстоява позицията си, че електромобилите не са панацеята, която ще реши всички проблеми.

Регулатори в ЕС искат забрана на лицевото разпознаване

Регулатори в ЕС искат забрана на лицевото разпознаване

Технологии Преди 43 минути

Те предлагат технологията да не се използва на публични места

Кога може да пътувате с влак с парен локомотив у нас

Кога може да пътувате с влак с парен локомотив у нас

Любопитно Преди 11 часа

БДЖ ще организира пътуване с парен локомотив от Горна Оряховица до Трявна и Плачковци

Латифа

Какво се случва с принцеса Латифа, появи се нова снимка

Свят Преди 12 часа

През февруари Би Би Си разпространи видеопослание, в което Латифа казва, че е държана против волята ѝ в строго охранявана вила, което подтикна правозащитници от ООН да настояват властите на ОАЕ да предоставят доказателства, че принцесата "е жива" и да я освободят

Намушкаха мъж в тролей в София

Намушкаха мъж в тролей в София

България Преди 13 часа

В столичното Първо РУ е бил задържан 42-годишен мъж

<p>Как го правят животните</p>

Как го правят животните

Любопитно Преди 13 часа

Брачните ритуали и репродуктивните процеси в животинския свят са повече от любопитни

Стефан Льовен

Стефан Льовен - първият шведски премиер, загубил вот на недоверие в парламента

Свят Преди 14 часа

Стефан Льовен стана първият шведски премиер, загубил вот на недоверие в парламента

Снимката е илюстративна

Отстраниха двама надзиратели от ареста в НСС

България Преди 14 часа

Те са отстранени от длъжност заради тежки дисциплинарни нарушения

10 типични елемента на скандинавския дизайн

10 типични елемента на скандинавския дизайн

Любопитно Преди 14 часа

Вижте 10 типични неща, за които да помислите, ако решите да обзаведете дома си в този интересен стил

ваксина

МЗ: Децата над 12 г. могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 14 часа

Какво съобщиха от Министерство на здравеопазването

Панайотов: Има надежда да открием "черната кутия"

Панайотов: Има надежда да открием "черната кутия"

България Преди 15 часа

Има надежда, имаме нови находки, те са открити, локализирани, каза министърът на отбраната в служебния кабинет

<p>Феномени, които нямат обяснение</p>

Феномени, които нямат обяснение

Любопитно Преди 15 часа

Най-мистериозните явления в света и ежедневието ни

Телескопът "Хъбъл"

НАСА не може да оправи проблем в телескопа "Хъбъл"

Технологии Преди 15 часа

Компютърен проблем спря работата от 13-ти юни насам

МВнР: Ще връщаме бюлетините с ръчен багаж – дипломатически

МВнР: Ще връщаме бюлетините с ръчен багаж – дипломатически

България Преди 16 часа

Секциите във Великобритания ще са 4 пъти повече, а в Турция три пъти

Най-грандиозната атака на кибер армията на Ким

Най-грандиозната атака на кибер армията на Ким

Свят Преди 17 часа

Моментът на атаката е избран перфектно