Тайната на добрия хляб и съветите как да го съхраняваме
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

И стинският хляб с квас не мухлясва, начините за приготвянето му в домашни условия са два. A тежестта, която остава, след като сме яли масов пакетиран хляб, се дължи на нещо, което далеч не е глутен. 

Правилните начини за съхранението му са да бъде оставен в глинен съд или увит в хартиена торбичка в кутия за хляб. 

Това са част от тайните за печенето на хубав занаятчийски хляб, които издава Алек Дерижан, собственик на две пекарни в София, пред Vesti.bg. 

ТАЙНАТА НА ДОБРИЯ ХЛЯБ

Тайната на добрия Хляб

Тежестта, която някой може да усеща, след като е ял хляб, може да е заради технологията, с която е направен и заради добавките, които са сложени.

Важно е хората да знаят каква е разликата между масовия и занаятчийския хляб, казва той, за да решат какво искат да ядат. Освен цената - вторият е три пъти по-скъп, и технологията на правене. 

"Разликата в цената се дължи в голяма степен на време. Защото най-скъпото при хлебопроизводството е времето, не е суровината, тя също има значение, но това не е решаващо", казва специалистът. По думите му нормалният индустриален хляб се произвежда много бързо, там целият процес е ускорен. "Печенето е много ускорено и е много вероятно хлябът, който излезе и после се пакетира, да не е добре изпечен, да не кажа, че е суров. Това е една и от основните причини, когато ядем такъв хляб да имаме тежест в стомаха и да кажем не ми понася хлябът, не е полезен, имаме непоносимост към глутен". 

"Това не е вярно. Много малко хора има истинска непоносимост към глутена. Истинската непоносимост е към допълнителните химични добавки, които се използват при печенето на индустриален хляб и това, че процесът е ускорен", казва Алек.

И дава пример с печенето на хляб с квас - процесът е много бавен.

Защо не мухлясва - правилно приготвеният хляб с квас, правилно съхранен, не може да мухляса, казва Алек, който по образование е юрист, но призванието му е да прави това, което самият той е търсил преди години.

"Единственото е, че губи влага и става твърд", споделя собственикът и допълва кои са начините за съхранение.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Най-добрият начин да се съхранява изпеченият хляб с квас е в глинен съд с една малка дупа на капака, за да може да диша, или хлябът да е увит в хартиена торба и сложен в обикновена кутия за хляб. Така хлябът може да стои една седмица без проблем. Важното е хлябът да може да диша", казва той и след като разкрива и тези тънкости, дава съвети как да го приготвим у дома. 

Има два най-лесни начина - единият е да се сложи някаква каменна плоча вътре във фурната, да се включи по-рано, за да може тази плоча да се нагрее и да има достатъчно влага във фурната. Поне първите 15 минути - това е много важно за цвета и кората на хляба. С пулверизатор за цветя може да пръскате стените на съда. Или да сложите вода в метален съд. Важното е да има влага 15 минути във фурната. Другият по-идеален вариант е да има чугунен съд с капак, който също се слага да се напече и когато достигне най-високата температура се слага хлябът, слага се капакът. Пече се първите 15 минути на максимална температура и след това се допича на по-ниска температура - на около 200-210 градуса. Ако е единкилограмов хляб, трябва един час, за да се изпече пълноценно", споделя опита си той.

А как самият Алек го е събрал - като студент в Мюнхен е опитвал всякакви видове. Ценител на храната, отваря ресторант в София. Сблъсква се с това, че никъде не е имало хубав хляб. Затова след работа с една фурна започнал да експериментира. След опити и литература той направил хляба, който сега яде в дома си със съпругата си, която е част от бизнеса.  

Именно на камък се е правел и познатият ни хляб отпреди години - белият мек хляб с аромат на мая. Модерният подход за печене на хляб е друг - горещ въздух непрекъснато обдухва хляба и това е много по-ефективно, защото се пече по-голямо количество. 

Алек разказва и за двата подхода за правене на хляб с квас. Северният подход се прилага във всички държави от Австрия нагоре - те пекат по-сбит, по-плътен и по-кисел хляб. Технологията е такава, че те ползват основната квас, с нея замесват с по-малко вода, и почти винаги има ръж в смеските, с по-малко хидратация, и резултатът е по-плътен хялб и по-наситен вкус, донякъде тежък.

Южните държави като Италия и Франция правят хляба по друга технология.

"Ние правим една комбинация между двете, но сме по-скоро южния подход с много висока хидратация, с млада квас, която замесваме предния ден, по-лека е и хлябът е млечно-кисел, не толкова наситен. С големи шупли и по-мек. Но характерното за хляба с квас е че има много дълъг процес на втасване, не се слагат никакви добавки и не се използва и мая. Кваста е естествен продукт, това са бактерии, които са млечно-кисели, които са навсякъде - във въздуха, по ръцете, вътре в нас. Ние ги улавяме, създаваме им среда, на тях им трябва топлина, влага и храна. Те се хранят със захарите в брашното и отделят въглероден диоксид, това е процесът", разказва Алек.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Този цикъл може да се повтаря през 24 часа, през 48 часа, в заивисимост от това какво му трябва на пекаря. В неговите пекарни тестото се замесва от предния ден, втасва на ниска температура за 12-13 часа. 

Най-полезният хляб - този, който е пълнозърнест - всички полезни вещества са в тъмното брашно, казва Алек. Те правят и 100% ръж, но е тежък и плътен. И от него стигат една-две филии, за да се наядем.  

Мляко без лактоза у нас

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Съпругът пита: – Какво има за вечеря? – Нещо ново: нарича се „направи си сам“. – Това не беше ли вчера?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Два неидентифицирани обекта плават в Черно море, военните ги следят

Два неидентифицирани обекта плават в Черно море, военните ги следят

Свят Преди 3 минути

Кораби на бреговата охрана са в района и наблюдават дистанционно обектите

Папа Лъв XIV закри спорна финансова комисия за набиране на средства във Ватикана

Папа Лъв XIV закри спорна финансова комисия за набиране на средства във Ватикана

Свят Преди 58 минути

Лъв ХІV вчера официално закри комисията за набиране на средства, отмени нейния устав и уволни членовете ѝ

Трети ден гръцки фермери блокират „Кулата – Промахон”

Трети ден гръцки фермери блокират „Кулата – Промахон”

Свят Преди 1 час

В четвъртък те блокираха движението, като на моменти пропускаха част от чакащите от двете страни на границата

Експерт: Не правете това преди лягане

Експерт: Не правете това преди лягане

Любопитно Преди 1 час

Нуждата на мозъка от вечерна релаксация и ниско (или никакво) напрежение е също толкова стара, колкото самото време

Редица държави бойкотират "Евровизия"

Редица държави бойкотират "Евровизия"

Свят Преди 1 час

"Очакваме около 35 телевизионни оператори да участват" в конкурса през май 2026 г.

,

Германия - с най-много милиардери в Европа

Свят Преди 1 час

Милиардерите по света са се увеличили, нараснал е и броят на супербогатите в Германия

Белият дом предупреждава: Европа е пред "цивилизационно заличаване"

Белият дом предупреждава: Европа е пред "цивилизационно заличаване"

Свят Преди 1 час

"Ерата на масовите миграции трябва да приключи"

<p>Терзиев: Образованието е приоритет номер 1 в бюджета на СО за 2026 г.</p>

Васил Терзиев: Образованието е приоритет номер 1 в бюджета на Столичната община за 2026 г.

Свят Преди 1 час

Нека да си спестим част от емоциите, които имахме покрай последния бюджет и да направим нещо наистина добро за града, каза Терзиев

,

По-лесно ще дават за скрап колите на пияни шофьори

България Преди 1 час

От унищожаването на негодни превозни средства се очаква съществен приход

<p>СБУ задържа&nbsp;украинец, подготвял бомба по нареждане на руските служби</p>

СБУ задържа 20-годишен украинец, подготвял бомба по нареждане на руските служби

Свят Преди 2 часа

Мъжът е арестуван в нает от него апартамент, докато сглобявал бомбата

Изненада, не можете да хванете лъжеца - дори с МРТ

Изненада, не можете да хванете лъжеца - дори с МРТ

Любопитно Преди 2 часа

Разпознаването на лъжа е като хвърляне на монета – науката потвърждава

ЕК глоби "Екс" със 120 милиона евро

ЕК глоби "Екс" със 120 милиона евро

Свят Преди 2 часа

ЕК съобщи, че е установила нарушение от страна на социалната мрежа

„Живот в евро“ в „Темата на NOVA“

„Живот в евро“ в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Сърцераздирателната причина, поради която крал Чарлз иска „специална“ Коледа

Сърцераздирателната причина, поради която крал Чарлз иска „специална“ Коледа

Любопитно Преди 2 часа

Монархът планира празниците като особено значими, докато семейството му се стреми да създаде колкото може повече общи спомени

<p>&quot;Путин няма ресурси, украинците няма да се предадат&quot; -&nbsp;Васил Данов&nbsp;пред &quot;Телеграфно подкастът&quot;</p>

"Путин няма ресурси, украинците няма да се предадат"- капитан I ранг Васил Данов за войната в Украйна пред "Телеграфно подкастът"

България Преди 2 часа

Русия е изтощена, Украйна не се предава, а безмилостната война продължава – вътрешните проблеми в Кремъл и заплахите за Европа на дневен ред