Тайната на добрия хляб и съветите как да го съхраняваме
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
15

И стинският хляб с квас не мухлясва, начините за приготвянето му в домашни условия са два. A тежестта, която остава, след като сме яли масов пакетиран хляб, се дължи на нещо, което далеч не е глутен. 

Правилните начини за съхранението му са да бъде оставен в глинен съд или увит в хартиена торбичка в кутия за хляб. 

Това са част от тайните за печенето на хубав занаятчийски хляб, които издава Алек Дерижан, собственик на две пекарни в София, пред Vesti.bg. 

ТАЙНАТА НА ДОБРИЯ ХЛЯБ

Тайната на добрия Хляб

Тежестта, която някой може да усеща, след като е ял хляб, може да е заради технологията, с която е направен и заради добавките, които са сложени.

Важно е хората да знаят каква е разликата между масовия и занаятчийския хляб, казва той, за да решат какво искат да ядат. Освен цената - вторият е три пъти по-скъп, и технологията на правене. 

"Разликата в цената се дължи в голяма степен на време. Защото най-скъпото при хлебопроизводството е времето, не е суровината, тя също има значение, но това не е решаващо", казва специалистът. По думите му нормалният индустриален хляб се произвежда много бързо, там целият процес е ускорен. "Печенето е много ускорено и е много вероятно хлябът, който излезе и после се пакетира, да не е добре изпечен, да не кажа, че е суров. Това е една и от основните причини, когато ядем такъв хляб да имаме тежест в стомаха и да кажем не ми понася хлябът, не е полезен, имаме непоносимост към глутен". 

"Това не е вярно. Много малко хора има истинска непоносимост към глутена. Истинската непоносимост е към допълнителните химични добавки, които се използват при печенето на индустриален хляб и това, че процесът е ускорен", казва Алек.

И дава пример с печенето на хляб с квас - процесът е много бавен.

Защо не мухлясва - правилно приготвеният хляб с квас, правилно съхранен, не може да мухляса, казва Алек, който по образование е юрист, но призванието му е да прави това, което самият той е търсил преди години.

"Единственото е, че губи влага и става твърд", споделя собственикът и допълва кои са начините за съхранение.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Най-добрият начин да се съхранява изпеченият хляб с квас е в глинен съд с една малка дупа на капака, за да може да диша, или хлябът да е увит в хартиена торба и сложен в обикновена кутия за хляб. Така хлябът може да стои една седмица без проблем. Важното е хлябът да може да диша", казва той и след като разкрива и тези тънкости, дава съвети как да го приготвим у дома. 

Има два най-лесни начина - единият е да се сложи някаква каменна плоча вътре във фурната, да се включи по-рано, за да може тази плоча да се нагрее и да има достатъчно влага във фурната. Поне първите 15 минути - това е много важно за цвета и кората на хляба. С пулверизатор за цветя може да пръскате стените на съда. Или да сложите вода в метален съд. Важното е да има влага 15 минути във фурната. Другият по-идеален вариант е да има чугунен съд с капак, който също се слага да се напече и когато достигне най-високата температура се слага хлябът, слага се капакът. Пече се първите 15 минути на максимална температура и след това се допича на по-ниска температура - на около 200-210 градуса. Ако е единкилограмов хляб, трябва един час, за да се изпече пълноценно", споделя опита си той.

А как самият Алек го е събрал - като студент в Мюнхен е опитвал всякакви видове. Ценител на храната, отваря ресторант в София. Сблъсква се с това, че никъде не е имало хубав хляб. Затова след работа с една фурна започнал да експериментира. След опити и литература той направил хляба, който сега яде в дома си със съпругата си, която е част от бизнеса.  

Именно на камък се е правел и познатият ни хляб отпреди години - белият мек хляб с аромат на мая. Модерният подход за печене на хляб е друг - горещ въздух непрекъснато обдухва хляба и това е много по-ефективно, защото се пече по-голямо количество. 

Алек разказва и за двата подхода за правене на хляб с квас. Северният подход се прилага във всички държави от Австрия нагоре - те пекат по-сбит, по-плътен и по-кисел хляб. Технологията е такава, че те ползват основната квас, с нея замесват с по-малко вода, и почти винаги има ръж в смеските, с по-малко хидратация, и резултатът е по-плътен хялб и по-наситен вкус, донякъде тежък.

Южните държави като Италия и Франция правят хляба по друга технология.

"Ние правим една комбинация между двете, но сме по-скоро южния подход с много висока хидратация, с млада квас, която замесваме предния ден, по-лека е и хлябът е млечно-кисел, не толкова наситен. С големи шупли и по-мек. Но характерното за хляба с квас е че има много дълъг процес на втасване, не се слагат никакви добавки и не се използва и мая. Кваста е естествен продукт, това са бактерии, които са млечно-кисели, които са навсякъде - във въздуха, по ръцете, вътре в нас. Ние ги улавяме, създаваме им среда, на тях им трябва топлина, влага и храна. Те се хранят със захарите в брашното и отделят въглероден диоксид, това е процесът", разказва Алек.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Този цикъл може да се повтаря през 24 часа, през 48 часа, в заивисимост от това какво му трябва на пекаря. В неговите пекарни тестото се замесва от предния ден, втасва на ниска температура за 12-13 часа. 

Най-полезният хляб - този, който е пълнозърнест - всички полезни вещества са в тъмното брашно, казва Алек. Те правят и 100% ръж, но е тежък и плътен. И от него стигат една-две филии, за да се наядем.  

Мляко без лактоза у нас

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарът край Лесово е преминал Тунджа

Пожарът край Лесово е преминал Тунджа

България Преди 5 часа

Жителите на село Присадец са изведени

11 души загинаха при пожар в жилищен блок в Чехия

11 души загинаха при пожар в жилищен блок в Чехия

Свят Преди 5 часа

Има предположения от местните власти, че пожарът вероятно е предизвикан умишлено, а един човек е задържан

Силна буря събори дървета и затрудни движението в София

Силна буря събори дървета и затрудни движението в София

България Преди 8 часа

Получени са 15 сигнала в аварийната дирекция към СО

Природозащитници плажуваха на "Алепу"

Природозащитници плажуваха на "Алепу"

България Преди 10 часа

Те организираха плажуване пред подпорната стена на строежа "Алепу"

<p>Пет станаха жертвите на COVID-19 в&nbsp;дома за възрастни хора&nbsp;в Русе</p>

Пет станаха жертвите на COVID-19 в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе

Теми в развитие Преди 11 часа

На 23 юли тази година в дома бе обявено огнище на заразата

Най-дългите спортни мачове в историята

Най-дългите спортни мачове в историята

Любопитно Преди 11 часа

Победата на Новак Джокович над Рафаел Надал на Откритото първенство на Австралия отне почти шест часа, но това е доста кратко, в сравнение с някои други епични спортни срещи

Изследване обяви лекарската професия за най-опасна

Изследване обяви лекарската професия за най-опасна

Свят Преди 12 часа

Проучване в България: Всеки четвърти медик страда от повишено кръвно налягане

Намериха черните кутии на разбилия се в Индия самолет

Намериха черните кутии на разбилия се в Индия самолет

Свят Преди 12 часа

Устройствата са били открити късно снощи на мястото на катастрофата

Коронавирус: Ситуацията в Германия е много тревожна

Коронавирус: Ситуацията в Германия е много тревожна

Теми в развитие Преди 13 часа

В социалните медии циркулира информация, че "в Германия е планиран втори локдаун - и то по-дълъг от първия"

По чудо откриха оцелял, изхвърлен в морето от взрива в Бейрут

По чудо откриха оцелял, изхвърлен в морето от взрива в Бейрут

Свят Преди 14 часа

До момента за изчезнали са обявени повече от 60 човека

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Къде са Борисов и Караянчева?

България Преди 15 часа

„Ако сте абдикирали, направете го официално с оставка”, призова във Фейсбук лидерът на БСП

Йорданка Фандъкова

Фандъкова с призив и молба към протестиращите

България Преди 15 часа

София е свободен град на свободни хора, а различията, които имаме, не се охраняват с барикади, написа столичният кмет

<p>Доган помаха и пожела успех на протестиращите</p>

"Доган сарай бийч фестивал" се провежда в "Росенец"

България Преди 16 часа

Мотото на събитието е "Искаме Доган да уволни Борисов"

Депутатка с къса рокля взриви духовете в корейския парламент

Депутатка с къса рокля взриви духовете в корейския парламент

Любопитно Преди 16 часа

Тя посочи, че авторитетът на парламента не се основава на дрехите

Коронавирусът свали цените за почивка на Черноморието

Коронавирусът свали цените за почивка на Черноморието

България Преди 17 часа

Черноморец посреща за първа година основно български туристи

Червен код за пожари, бедствено положение в няколко региона

Червен код за пожари, бедствено положение в няколко региона

България Преди 19 часа

Армията и противопожарните екипи овладяха огъня в региона на Хасково